Prihaja domov v Rim: Italijani slavijo junaka vseh junakov

Euro 12. Jul 20218:50 > 13:53 0 komentarjev
Igralec Eura 2020 Gianluigi Donnarumma, foto: Guliverimage.

Dan po velikem finalu evropskega prvenstva, ki so ga po dramatičnem streljanju enajstmetrovk na Wembleyju osvojili Italijani, so naslovnice zahodnih sosedov seveda polne hvalospevov azzurrom.

Italija, ki je večji del tekme zaostajala, je izid poravnala po zmešnjavi v kazenskem prostoru sredi drugega polčasa, ko je iz neposredne bližine zadel Leonardo Bonucci. V tekmi z malo priložnosti sta nato mreži obmirovali.

Ekstazo v Italiji je sprožil Gianluigi Donnarumma, ki je obranil dve enajstmetrovki in zahodne sosede Slovenije postavil na evropski prestol, kamor so se Italijani povzpeli drugič v zgodovini.

“Prečudovito: Italija je prvak Evrope. Junak vseh junakov je Donnarumma, ki je obranil dve enajstmetrovki in postal najboljši nogometaš turnirja,” piše najpriljubljenejši italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport, kjer so nedeljski finale označili za zabavo z enajstmetrovkami.

Tuttosport
Correiere dello sport
La Gazzetta dello Spor

Če preletimo italijanske medije, se ponavljata dve imeni – Gianluigi Donnarumma in Roberto Mancini. “Po 120 minutah 1:1, odločil je Donnarumma,” piše Corriere dello Sport. Medtem ko je Tuttosport na naslovnico zapisal: “Ostali smo samo mi! Hvala Mancini, fantastičen vizionar.”

Manjkalo ni niti zbadljivk. Deževale so že pred finalom, ko so vsi po vrsti poročali, da ves svet navija za Italijo, medtem ko za Anglijo le v svoji državi.

Zdaj ko so Italijani še drugič postali evropski prvaki, so številni pisali tudi, da se “nogomet vrača domov”. S tem so zbodli angleški slogan, ki izhaja iz pesmi “Prihaja domov” (ang. It’s coming home). Res je, vrača se domov v Rim, trdijo Italijani.

“Izjemni smo, a to je šele začetek,” so po rekordni 34, zaporedni tekmi brez poraza za Italijo še dodali pri La Gazzetti.

“Vrača se v Rim” je zbadljivo napisala tudi Italijanska nogometna zveza.