Incident v Gruziji, Turčija grozi z odhodom z EuroBasketa

Eurobasket 2022 5. Sep 202210:01 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze via Guliver

Na evropskem prvenstvu v košarki je prišlo do prvega večjega incidenta. Na tekmi v Tbilisiju med domačo Gruzijo in Turčijo naj bi bil na poti v garderobo napaden eden večjih zvezdnikov turške reprezentance Furkan Korkmaz. Turki zahtevajo, da jim organizatorji nemudoma dostavijo varnostne posnetke iz tunela, sicer bodo zapustili EuroBasket.

Sredi izenačenega dvoboja, ki so ga naposled po dveh podaljških dobili Gruzijci (88:83), sta se v zadnji četrtini zapletla Duda Sanadze in Furkan Korkmaz. Gruzijec je košarkarja, ki si kruh služi v ligi NBA pri Philadelphii 76ers, podrl v enem izmed prodorov.

Korkmaz je izgubil živce zaradi besed, ki mu jih je naposled še izrekel Sanadze in bil zaradi agresivnega obnašanja izključen. Enaka usoda je doletela tudi Sanadzeja ter turskega selektorja Ergina Atamana. Dvoboj je bil zaradi metanja predmetov na igrišče za dobrih deset minut prekinjen.

Ob odhodu proti garderobi naj bi bil Korkmaz, ki je dvoboj sicer sklenil z le štirimi točkami, napaden s strani treh košarkarjev Gruzije. Slednji naj bi ob tem imeli tudi pomoč gruzijskih policistov.

Turki postavili ultimat

Po tekmi je izjavo za javnost podal Ömer Onan, podpredsednik turške košarkarske zveze: “Ko sta Furkan in trener za telesno pripravo hodila skozi tunel proti garderobo, sta bila napadena s strani igralcev, ki sploh nista igrala in s strani izključenega košarkarja ter policije. Po tekmi, ki smo jo izgubili, nas je pred garderobo obkrožilo 30 policistov, prišlo je do pretepa. Uradna gruzijska policija se je zapletla v fizično obračunavanje z nami.”

Ismail Senol je za BeIN poročal, da naj bi bili se na Korkmaza spravili Tornike Shengelia, Goga Bitadze in Sanadze. Shengeila sicer ni del reprezentance na EP, ker je tik pred turnirjem staknil težjo poškodbo roke. Bitadze, član Indiana Pacers, ki slovi po vročekrvnosti, pa zaradi bolečega gležnja proti Turkom ni nastopil.

Onan je Fibi poslal zahtevo, od katere Turki ne bodo odstopili: “Pozivamo Fibo, da se ne bomo pustili prevarati. Zahtevamo video posnetke iz tunela, brez, da manjka ena sekunda. Če jih ne dobimo, bomo zapustili ta turnir.”

Korkmaz, foto: FIBA

Nato je proti Mednarodni košarkarski zvezi ustrelil še nekaj ostrih puščic, predvsem na račun slabe organizacije in sojenja, ki je pod nivojem takšnega tekmovanja.

“Odkar smo prišli lahko naštejemo tisoč napak. Že sama vožnja od hotela do dvorane nam vzame 45 minut. Če nam ne morete zagotoviti varnosti, ne bomo igrali. Kot sem dejal, zahtevamo posnetke in naj si jih vsi ogledajo. Če jih ne bo, smo končali. Za to je odgovorna tudi FIBA.”

Protest za napako sodnikov

Turki so hkrati vložili še protest zaradi sodniške napake, ki se jih je, roko na srce, na letošnjem evropskem prvenstvu nabralo še mnogo preveč. Ob prekinitvi, ki sta ga s prepirom sprožila Korkmaz in Sanadze, je bilo na uri še 4 minute in 48 sekund. Ko se je tekma končno nadaljevala, je na semaforju pisalo le še 4:26.

“Očitna napaka. Nimamo se kaj pogovarjati. Bomo videli, če bo tekma odigrana znova. Jasno napako so storili že na tekmi Nemčija-Litva,” je Onan komentiral še veliko sodniško napako. Turko imajo sicer v skupini A po treh krogih dve zmagi, Gruzijci eno manj.

Več iz Kölna:

Kaj se je dogajalo na tekmi med Litvo in Nemčijo? V tretji četrtini je po osebni napaki Maoda Loja nad Jonasom Valnčiunasom še tehnično napako napravil nemški selektor Gordon Herbert. Po pravilih Fibe bi morali imeti Litovci na voljo dodaten prosti met, ki bi ga izvajali pred dvema prostima metoma Valančiunasa. Niso ga dobili, a v zapisniku je bilo zavedeno, da je imela Litva na voljo tri proste mete. Kljub opozorilom strokovnega štaba se sodniki niso odzvali.

Nad skupino A, ki gostuje v Tbilisiju, sta se pred dnevi pritoževala že španski selektor Sergio Scariolo in Ataman, saj so tekme, z izjemo domače reprezentance, izjemno slabo obiskane. “Prepričan sem, da je tekmo gledalo več sorodnikov Lorenza Browna preko spleta, kot je bilo ljudi v dvorani,” je po uvodni tekmi dejal Scariolo.