Klemen Prepelič: Vprašajmo se, kaj sploh delamo tukaj

Klemen Prepelič. Foto: Fiba

Če sta uvodni tekmi slovenske košarkarske reprezentance na EuroBasketu 2022 navijače navdajali z optimizmom, pa nedeljski poraz proti Bosni in Hercegovini ni le vnovič razgrnil igralskih hib, temveč je vnesel tudi sum na notranja nesoglasja. Posledično utegne biti ponedeljek, resda brez tekme, odločilni dan.

Če bo slovenska košarkarska reprezentanca v zaključku skupinskega dela v Kölnu premagala Nemčijo in Francijo, bo gladko osvojila prvo mesto. Tudi samo napredovanje v izločilni del ni več vprašljivo. V tem pogledu torej nedeljski poraz proti Bosni in Hercegovini (97:93) ni bil usoden. Tudi pravica do slabega večera bi imela povsem drugačen prizvok, če ob robu poraza ne bi prihajalo do povišanih tonov, grdih pogledov in ostrih dovtipov. Iz besed igralcev po tekmi je bilo, tako neposredno kot med vrsticami, mogoče razbrati, da so odzivi izhajali iz nezadovoljstva nad neodzivnostjo ob očitnih napakah.

Izpostavljanje dejstva, da so imeli košarkarji BiH tri ure več časa za regeneracijo in pripravo na tekmo, je v tem primeru slab izgovor ali preusmerjanje pozornosti. Težave pri obrambnem prevzemanju, popustljivost pri pokrivanju zunanje linije, skromno zapiranje pri pripravi na skok in pretirano zanašanje na individualno napadalno kakovost so namreč elementi, ki so bili vidni v daljšem obdobju tekme. Odločajo takrat, ko v napadu ni ideje za potezo več.

Foto: Fiba

Po porazu sta bila najbolj ostra vidno vznemirjeni Goran Dragić in neposredni Klemen Prepelič. Le Edo Murić je, vsaj pred mikrofoni, poskušal miriti položaj. ”V ekipi je vse tako, kot mora biti. Goran ima tak značaj. Želi zmagovati in ko je videl, da moštvu ne gre, se je vključil v še večji meri. Vem, da želi pomagati. Ne vem sicer, kaj se je zgodilo, a že na naslednji bo vse v redu,” poudarja kapetanov pomočnik. A tudi on ni mogel mimo neučinkovitosti.

”Kot bi mislili, da se bodo Bosanci sami premagali. Bili so boljši. Vseeno je bolje, da se takšna tekma zgodi prej kot pa takrat, ko ni več možnosti za popravni izpit. Recept je jasen. Imamo še dve tekmi, kot kaže, pa proti boljšim ekipam igramo bolje. Komaj čakamo, da popravimo vtis in da vidimo, iz kakšnega testa smo,” je nadaljeval Murić, ki bo prav gotovo eden od tistih, ki bodo imeli v ponedeljek pomembno besedo. Za Slovenijo bo namreč ključno, da na trenažni dan pred zadnjima tekmama skupinskega dela znova strne svoje vrste.

“Očitamo si lahko, da v določenih delih tekme, ko se nam je ponudila priložnost, da se odlepimo na deset točk naskoka, tega nismo izkoristili. Tekmeci so se vrnili, mi smo nanizali nekaj napak, tako da dvomov o zasluženi zmagi BiH tokrat ni. Vseeno poraz ni usoden. Daleč od tega. A jasno je, da bomo morali odigrati veliko bolje, če želimo slediti visoko zastavljenim ciljem. Kaj storiti? V težkih trenutkih je treba strniti vrste. Nimamo veliko časa. Dan za regeneracijo, odkrit pogovor, trening, pripravo na Nemce in odločen korak naprej,” pravi Aleksej Nikolić.

Ob tem pa odmevajo tudi besede Klemna Prepeliča: “Energija je nekaj, na kar lahko vplivamo. Če tega nismo sposobni nadzorovati, se lahko odkrito vprašamo, kaj delamo tukaj. Sanjamo o kolajni. A na takšen način je zanesljivo ne bomo dobili.”

Komentari

Vaš komentar