Nurkić in Musa svetli zvezdi obubožane bosanske košarke

Džanan Musa. Foto: FIBA

Slovenija po dveh zmagah za uvod v evropsko prvenstvo že danes ob 17.45 nadaljuje z boji v skupinskem delu. Slovenski košarkarji pričakujejo obračun z Bosno in Hercegovino, ki je v Kölnu že opozorila nase, a pred tokratnim dvobojem je velika prednost na strani Slovencev. Zakaj je temu tako, je za Sportklub spregovoril Jasmin Hukić, nekdanji član Olimpije in reprezentance Bosne in Hercegovine.

Predstava Bosne in Hercegovine proti Nemčiji je zadostno opozorilo Sloveniji, da bo potrebno tekmeca vzeti resno od prve do zadnje minute. A hkrati je to tudi prednost Slovencev, saj so včeraj z zanesljivo zmago proti Madžarski potrošili precej manj energije od Bosancev.

“Pričakoval sem, da bo Aleksander Sekulić proti Madžarski dal priložnost tistim, ki v četrtek niso igrali in se bodo nosilci spočili. Realno je bilo za Slovenijo finale te skupine tekma proti Litvi. Proti Madžarski in Bosni je Slovenija boljša ekipa in bodo priložnost dobili vsi igralci. Bosni bo težje, ker sta se se Nurkić in Musa proti Nemčiji iztrošila. Nosilci bodo tako težko zdržali,” pred balkanskim derbijem pravi Jasmin Hukić, s 54 odigranimi tekmami za BiH četrti na večni lestvici po številu nastopov.

Več iz Kölna:

Bosna in Hercegovina je v soboto močno namučila Nemce. Ob polčasu so bili celo še spredaj, v zaključku tretje in na začetku zadnje četrtine pa je sledilo nekaj črnih minut, po katerih so domačini ušli na 17 točk prednosti. Dvoboj kljub temu še ni bil odločen, Bosanci so se po seriji trojk naturaliziranega Američana Johna Robersona približali na šest točk, a preobrata niso zmogli.

“Prvi polčas smo igrali pametno, Bosna je bila boljša. Drugi polčas je Nemčija odigrala v visokem ritmu, kar je na koncu pretehtalo. To smo videli že proti Franciji,” je dodal član Olimpije med letoma 2001 do 2003 in nato znova od leta 2007 do 2009.

Skok v leto 2003: Jasmin Hukić v dresu Union Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Bogata zgodovina iz časa Jugoslavije

Da v Bosni in Hercegovini talenta za košarko ne manjka, nas uči zgodovina. Od Dražena Dalipagića in Mirze Delibašića, ki sta neizbrisen pečat pustila še v jugoslovanski košarki, do KK Bosne, ki je postala prvi klub z območja nekdanje Jugoslavije z evroligaškim naslovom.

Čeprav tudi danes ne manjka igralcev najvišje kvalitete, kakršna sta Jusuf Nurkić in Džanan Musa, Nemcem sta skupaj natrosila kar 51 točk, pa je bosanska košarka trenutno v velikem zatonu, težave pa presegajo šport. Pred prvenstvom je bil zaradi finančnih težav bosanske košarkarske zveze pod vprašajem celo nastop na EuroBasketu.

“Ne gre v dobro smer. To ni dobro, kar se dogaja. Imamo velike težave, vsi klubi životarijo, z izjemo Igokee v Aleksandrovcu. Tudi Spars, ki je bil pred desetimi leti klub, ki je proizvajal mlade igralce, ni zdržal. V tem trenutku mislim, da smo se dotaknili dna. Težava je na nivoju države, ki nima niti ministrstva za šport. Komaj smo sploh prišli na evropsko prvenstvo. Država mora le dobiti posluh za šport, ker talenta je ogromno, v vseh športih. Nimamo dovolj kvalitetnega dela z mladimi in trenutno se bojim, da ne vidim luči na koncu tunela,” je bil črnogled Hukić, ki je ob tem izrazil upanje, da se bo položaj v prihodnosti vendarle izboljšal.

Mirza Delibašić je letos v Sarajevu dobil tudi svoj kip. Foto: Guliverimages

Kdo so najboljši posamezniki Bosne in Hercegovine?

Glavno ime ekipe je zagotovo center Portland Trail Blazers v ligi NBA Jusuf Nurkić, ki ima ob tem še odlično pomoč novega člana Real Madrida Džanana Muse. Oba sta bila pričakovano glavna akterja zmage proti Madžarski, če bi imela proti Nemčiji nekaj več pomoči soigralcev, bi morda resneje ogrozili tudi enega od štirih gostiteljev letošnjega evropskega prvenstva.

Največja težava reprezentance je velik padec kvalitete za omenjenima zvezdnikoma moštva. Luknjo na položaju organizatorja igre krpa Američan John Roberson, ki ima za seboj dobro sezono v francoskem Strasbourgu, kariero bo sicer nadaljeval v Turčiji (Manisa). Solidna sta tudi Aleksandar Lazić in Miralem Halilović, za omenjeno trojico pa je razkorak v kvaliteti še večji.

Selektor Adis Bećiragić je tako povsem odvisen zgolj od igre dveh košarkarjev, kar je enostavno premalo za konkuriranje najboljšim reprezentancam na EuroBasketu, kjer si tekme vrstijo v skoraj nečloveškem ritmu – v skupinskem delu moštva odigrajo kar pet tekem v sedmih dneh.

Jusuf Nurkić, foto: FIBA

Kako se je Bosna in Hercegovina odrezala na velikih tekmovanjih?

Pogled na dosežke Bosne in Hercegovine na največjih tekmovanjih je precej klavrn. Na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu še niso zaigrali. Na EuroBasket so se uvrstili že desetič, a denimo manjkali pred petimi leti, ko si je Slovenija pokorila konkurenco.

Le enkrat so se uvrstili med najboljših deset, leta 1993 so zasedli osmo mesto. Naslednja najboljša uvrstitev je 12. mesto z EP 2013 v Sloveniji. Njihova bilanca na evropskih prvenstvih je, vključno z dvema obračunoma v Kölnu, 43 odigranih tekem, 10 zmag in 33 porazov.

Foto: FIBA

Kakšen je izkupiček medsebojnih tekem?

Današnji dvoboj bo 15. medsebojni v zgodovini. Zadnji ima že precej dolgo brado, avgusta 2013 sta se reprezentanci pomerili na Jesenicah v pripravah pred evropskim prvenstvom v Sloveniji. Slovenski košarkarji so slavili s 70:54. V takrat prenovljeni Podmežakli je bil s 15 točkami prvi strelec Jaka Blažič.

V zmagah trenutno vodi Slovenija z 11:3. Na štirih uradnih tekmah pa je še neporažena. Zadnjič sta se na prvenstvu ali v kvalifikacijah izbrani vrsti pomerili daljnega leta 2005, v prvem krogu skupinskega dela EP v Srbiji je bilo kar 94:65 za Slovence.

Medsebojne tekme:

Slovenske Konjice 21. maj 1993, pripravljalna tekma: 76:67
Vroclav, 4. junij 1993 – kvalifikacije za EP 1993: 91:78
Slovenske Konjice 27. maj 1995, pripravljalna tekma: 73:83
Postojna, 6. junij 1997, pripravljalna tekma: 82:61
Barcelona, 29. junij 1997 – EP 1997 (tekma za razvrstitev od 13. do 16. mesta): 73:61
Koper, 16. junij 1999, pripravljalna tekma: 72:65
Novo mesto, 17. avgust 2001, pripravljalna tekma: 87:75
Sarajevo, 23. avgust 2001, pripravljalna tekma: 83:68
Zenica, 24. avgust 2001, pripravljalna tekma: 72:78
Lulea, 6. september 2003 – EP 2003: 73:62
Beograd, 16. september 2005 – EP 2005, 1. kolo prvega dela: 94:65
Ljubljana, 9. avgust 2011 – pripravljalna tekma (Adecco pokal EX-YU 2011): 59:52
Ljubljana, 3. avgust 2012 – pripravljalna tekma (Pokal Adecco): 79:80
Jesenice, 17. avgust 2013 – pripravljalna tekma (Sonyjev dvoboj): 70:54