Tudi z madžarskim Luko Dončićem nenevarni Slovencem

Eurobasket 2022 3. Sep 20229:00 0 komentarjev
madžarska slovenija tekma
Foto: FIBA

Današnja tekma proti Madžarski bo drugi in vsaj na papirju tudi najlažji test za Slovenijo v skupinskem delu EuroBasketa. Precej drugače bi bilo, če bi čas zavrteli več kot 50 let v preteklost, ko je madžarska košarka preživljala zlato obdobje. O trenutnem stanju in nevarnosti, ki jo predstavljajo za Slovenijo, smo se pogovorili s trenerjem Krke Gašperjem Okornom, ki je tri leta vodil najboljši madžarski klub Falco Szombathely.

Iz tabora Slovenije:

Na Madžarskem se je košarka šele v zadnjem obdobju pričela znova dvigovati po več kot pol stoletja dolgem zimskem spancu. Na evropsko prvenstvo se je članska reprezentanca prebila še drugič zapored, kar jim je nazadnje uspelo pred kar 53 leti!

Rast je tri sezone iz prve vrste spremljal tudi Gašper Okorn. V Sombotelu je bil od leta 2018 do 2021 za čelu košarkarskega kluba Falco. “Domača liga je v velikem vzponu, to je dejstvo in je vse močnejša. Klubi redno igrajo v evropskih pokalih, ekipa, kjer sem bil jaz, je tudi stalni član lige prvakov. Tega prej ni bilo,” je o napredku madžarske košarke govoril ljubljanski strokovnjak, trenutno na delu v Novem mestu.

Gašper Okorn. Foto: KK Krka

Kot pravi 49-letni strateg, ki je s Falcom dvakrat osvojil madžarsko ligo, je prvo ime izbrane vrste Adam Hanga, ki je njihov Luka Dončić. “Letos se je zgodil preboj madžarskih igralcev v tujino, ravno iz Falca. Benedek Varadi je kot prvi branilec reprezentance odšel v Rytas. Szilard Benke v francosko ligo, bil je tudi prvi strelec na tekmi proti Bosni. Odprla so se jim vrata, ob standardnih igralcih, ki so večinoma do zdaj igrali madžarsko ligo, so dodali Hango, ki je njihov najboljši igralec. Imajo solidno reprezentanco, tudi naturaliziranega košarkarja, ki je pokril luknjo, plus zame trenutno najboljšega igralca na Madžarskem Zoltana Perla.”

Ne glede na napredek, pa jim do ravni slovenske reprezentance manjka preveč, da bi jo lahko v Kölnu resneje ogrozili. Na vprašanje, kakšno nevarnost predstavljajo Madžari za Slovenijo, je prepričljivo dejal: “Za Slovenijo v popolni postavi nikakršne. Tako za Madžarsko kot Bosno in Hercegovino, brez podcenjevanja in nespoštovanja, smo mi v nekem drugem kakovostnem razredu.”

Kdo so najboljši posamezniki Madžarske?

Seznam košarkarjev: Rosco Allen, Szilard Benke, Janos Eilingsfeld, Csaba Ferencz, Gyorgy Goloman, Adam Hanga, Mikael Hopkins, Akos Keller, Zoltan Perl, Adam Somogyi, Benedek Varadi, David Vojvoda.

Slovenija in Madžarska sta se pomerili že v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo. Madžari pred dvema letoma v uvodnem krogu Slovence v Sombotelu celo ugnali. Ključna prosta meta za zmago s 77:75 je pet sekund pred koncem zadel Zoltan Perl. Drugi dvoboj so s 84:72 dobili slovenski košarkarji in tako vpisali še jubilejno deseto zmago proti Madžarski.

Če primerjamo reprezentanci s tekme v Sombotelu, imajo Madžari v Kölnu še sedem istih članov, a le trije so bili del rotacije črnogorskega selektorja Stojana Ivkovića v prvem krogu turnirja, ko jih je s 95:85 ugnala Bosna in Hercegovina. Podobno velja za Slovenijo, ki je bila takrat brez najboljših – Luke Dončića, Gorana Dragića, Vlatka Čančarja, Mika Tobeyja …

Najpomembnejši v moštvu je Adam Hanga, ki je bil sprva štiri leta član Barcelone, od lani pa brani velikega tekmeca iz Madrida. 33-letni krilni košarkar je brez dvoma najboljši madžarski igralec zadnjih deset let, kariero pa si je zgradil predvsem na dobri obrambi. V reprezentanci sicer prevzema tudi večje breme v napadu, Bosni je denimo nasul 16 točk.

Večina igralcev prihaja iz madžarske lige, takšnih je šest, vključno s kapetanom Akosom Kellerjem. Med nevarnejšimi so še  David Vojvoda, Szilard Benke in naturalizirani Američan, ki je bil eno leto član Olimpije, Mikael Hopkins.

Mikael Hopkins. Foto: FIBA

Kako so se Madžari odrezali na velikih tekmovanjih?

Da je bila Madžarska nekoč nogometna velesila, med večino ljubiteljev športa ni skrivnost. Le kdo ne pozna Ferenca Puškaša, nogometne ikone, ki je navduševala v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Nekoliko manj znano dejstvo je, da je bila v podobnem obdobju izjemno spoštovana in cenjena tudi madžarska košarka.

Ali ste vedeli, da imajo severovzhodni sosedi Slovenije kar tri medalje z evropskih prvenstev? Zlato obdobje so doživljali po drugi svetovni vojni. Leta 1946 so najprej osvojili bron, leta 1953 srebro, dve leti pozneje pa vrhunec dosegli na domačem EuroBasketu. Na pohodu do evropskega prestola so ugnali tudi reprezentanco Jugoslavije.

Po zdrsu s košarkarskega zemljevida v zadnjem obdobju Madžari znova nekoliko bolj opozarjajo nase. Leta 2017 so končali 18-letni niz brez uvrstitve na veliko tekmovanje, dvakrat zapored pa so nazadnje na EuroBasketu zaigrali v letih 1967 in 1969! Pred petimi leti so se tudi uvrstili v izločilne boje, potem ko so v skupinskem delu ključni zmagi vpisali proti Češki in Romuniji. Tokrat je pred njimi precej težja naloga.

Selektor Madžarske Stojan Ivković. Foto: FIBA

Kakšen je izkupiček medsebojnih tekem?

Slovenija in Madžarska sta se v zgodovini pomerili trinajstkrat. Zadnjič, kot že omenjeno, prav v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo, ko sta si moštvi razdelili zmagi. Slovenci so kvalifikacije odprli s porazom v Sombotelu, drugi dvoboj so s 84:72 dobili slovenski košarkarji in tako vpisali še jubilejno deseto zmago proti Madžarski.

Medsebojne tekme Slovenija – Madžarska:

Kaposvar, 7. november 1992, pripravljalna tekma: 67:72
Radenci 14. junij 1995, pripravljalna tekma: 85:69
Šentjur, 28. februar 1996 – kvalifikacije za EP 1997: 67:49
Zalaegerszeg, 6. februar 1997 – kvalifikacije za EP 1997: 67:62
Caen, 13. junij 1999, pripravljalna tekma: 80:66
Clermont-Ferrand, 23. junij 1999 – EP 1999: 72:66
Kaposvar, 19. avgust 2004, pripravljalna tekma: 79:84
Murska Sobota, 21. avgust 2004, pripravljalna tekma: 90:71
Velenje, 8. septembra 2005, pripravljalna tekma: 94:64
Beograd, 9. avgusta 2012, pripravljalna tekma: 79:70
Maribor, 4. avgust 2017, pripravljalna tekma: 84:64
Sombotel, 20. februar 2020, 1. kolo kvalifikacij za EP: 75:77
Kijev, 18. februar 2021, 4. kolo kvalifikacij za EP: 84:72

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!