Predzgodba zmage, ki je prinesla mir v slovensko hišo

Delite:
Goran Dragić. Foto: FIBA

Ponedeljkov krizni sestanek za štirimi stenami hotela Marriott v središču Kölna, osredotočen večerni trening v mogočni Lanxess Areni in celostna priprava strokovnega štaba na dotlej nepremagljivo Nemčijo, ki jo je Slovencem pred tednom in pol zagodla že v kvalifikacijah za SP 2023, so se odrazili v všečni in borbeni predstavi izbrancev selektorja Aleksandra Sekulića. Po zmagi nad gostitelji (88:80) se bodo tako kapetan Goran Dragić in soigralci v današnji tekmi s Francijo (17.15) borili za prvo mesto v skupini.

Tako kot slovenske reprezentance po nedeljskem porazu z Bosno in Hercegovino, kljub notranjim razpokam, ni bilo mogoče odpisati, ji po junaški zmagi nad Nemčijo, ki je pred tem v tem poletju nanizala sedem zaporednih uradnih zmag, okrog vratu še ne gre obešati kolajne.

A nesporno dejstvo je, da je bil slovenski odziv na razkrito ranljivost več kot ustrezen.

Strokovni štab je namreč tokrat našel prave rešitve za omrtvičenje nemškega napadalnega skoka in postavil prilagodljive obrambne pasti za domači napadalni stroj.

Tudi reprezentanti so pokazali precej več energije in odločnosti. Obenem pa je prvič na tem turnirju izjemno visoka pričakovanja v celoti izpolnil prvi zvezdnik Luka Dončić, ki je znal prevzeti odgovornost in biti vodja.

Foto: FIBA

”Velik poklon igralcem, ki so odigrali zelo dobro obrambo. Zelo pametno smo bili videti tudi v napadu. To je bila zelo dobra tekma v polni dvorani. Da, delali smo napake, a vedno poudarjam, da jih je ob borbenosti in osredotočenosti mogoče prekriti ali nadomestiti,” si je po tekmi lahko oddahnil Aleksander Sekulić, ki je bil dan pred tem na hudi preizkušnji. Izkušena reprezentanta Jaka Blažič in Edo Murić sta potrdila, da je dan po nedeljski jezi ob porazu z BiH, ko je bilo ob vročih glavah izrečenih tudi nekaj kritičnih besed, prišlo do poglobljenega pogovora.

Krizni sestanek v reprezentančnem hotelu je bila predzgodba tekme z Nemci, ki je naposled znova vnesla mir v slovensko izbrano vrsto. ”Kar ste videli danes, je rezultat tega pogovora. Pa tudi trening. To smo potrebovali,” je bil zadovoljen Blažič. ”Očitno smo potrebovali bosansko budilko. Pokazali smo pravi obraz. In tudi uživali. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje,” ga je dopolnil Murić.

Foto: FIBA

Slovenija je tokrat prepričljivo dobila skok (41:33), imela boljši odstotek meta iz igre, predvsem pa je večji del tekme narekovala ritem. V prvi vrsti po zaslugi preudarnega kapetana Gorana Dragića in vidno motiviranega Luke Dončića. Ta je k zmagi prispeval dvojnega dvojčka (36 točk, 10 skokov). “Igrati z njim je vedno privilegij,” je dejal Blažič, Dončić pa je na novinarski konferenci zgolj skomignil z rameni: “To je zmaga ekipe. Da, pričakuje se, da bova z Gogije vodila, a pomembno je, da dihamo kot eno. Ko zmagujemo in izgubljamo. Sicer pa sem že dan pred tekmo dejal, da po enem porazu še ne gre delati drame.”

Sredino slovo od Kölna torej ob soočenju s Francozi prinaša potrditveni izpit v obliki boja za prvo mesto v skupini. Tovrstno izhodišče ne prinaša le lažjega nadaljevanja v osmini finala, temveč tudi skorajšnje zagotovilo, da bi se Slovenija z Grčijo ali Srbijo lahko pomerila šele v polfinalu.

Kaj sta po tekmi povedala brata Dragić?

Goran Dragić

Zoran Dragić: