David v poljski pravljici proti trem Goljatom

Eurobasket 2022 16. Sep 202215:42 0 komentarjev
španija francija nemčija poljska eurobasket košarka polfinale
Foto: FIBA

Na EuroBasketu 2022 se začenjajo odločilni boji. V konkurenci so le še štiri reprezentance, dve si bosta že danes z uvrstitvijo v finale zagotovili medaljo. Ob 17.15 bo na vrsti prvi par polfinala Poljska - Francija, ob 20.30 sledi še tekma Nemčija - Španija.

Letošnji EuroBasket je prvenstvo velikih presenečenj. Eden za drugim so se poslovili vsi največji favoriti za evropski prestol. V osmini finala je Srbe senzacionalno izločila Italija, v četrtfinalu so nato domačini Nemci z izjemno strelsko predstavo ugnali Grčijo, nato je v verjetno največjem šoku tega turnirja Poljska ugnala branilca naslova Slovenijo.

Več iz Berlina:

Še v sredo smo pred tekmo Slovenija-Poljska na Sportklubu raziskovali, koliko je bilo v vsej zgodovini evropskih prvenstev zabeleženih trojnih dvojčkov in sklepali, da bi lahko bil prav Luka Dončić najresnejši kandidat, da postane šele četrti s tem dosežkom, oziroma tretji, odkar so na EuroBasketih leta 1995 začeli beležiti tudi skoke in asistence. Naposled je slovenskega zvezdnika v četrtfinalu nadigral Mateusz Ponitka, ki je zbral 26 točk, 16 skokov in 10 asistenc.

“Resnično smo veseli ter ponosni nase in imamo za to tudi vso pravico. To je zgodovinski uspeh za Poljsko. Zdaj mislim, da nas bodo vsi bolj spoštovali, še posebej v naši domovini. Pred tednom dni sem rekel, da ima vsak turnir svojo Pepelko. In tukaj smo, trenutno smo mi ta Pepelka,” je bil po veliki zmagi presrečen in slikovit glavni junak poljske pravljice.

slovenija poljska prenos v živo eurobasket
Mateusz Ponitka. Foto: FIBA

Poljska ima tako priložnost, da osvoji še peto medaljo v zgodovini reprezentance. Vse dosedanje imajo že zelo dolgo brado, medtem ko naslova še niso osvojili. Na EP 1963 so osvojili srebrno in v letih 1939, 1965 in 1967 bronasto medaljo.

Na drugi strani bo favorizirana Francija, ki ima z EuroBasketov kar devet medalj, tudi eno zlato (EP 2013 v Sloveniji). “Igralci in strokovni štab se zavedamo, da moramo biti za zlato medaljo še boljši. Ne moremo je osvojiti z enakim nivojem, kot smo ga prikazovali zadnjih nekaj tekem. Ampak imamo priložnost. Zaslužili smo si jo,” je odločen francoski selektor Vincent Collet.

Nemški stroj nad Špance

Na drugem paru bi lahko po do sedaj videnem za favorite označili domačine. Nemci so v Berlinu v izjemni formi, predvsem napadalno so v izločilnih bojih prikazali največ. Moštvena igra, ki jo na parketu vodi Dennis Schroder, je za vsako obrambo sila težko branljiva.

To so v torek zvečer na svoji koži občutili Grki, na čelu z Giannisom Antetokounmpom, ki so prejeli kar 107 točk. Ob Schroderju je odličen predvsem Franz Wagner, pod obročem premorejo veliko širine, z Danielom Theisom tudi ogromno kvalitete. Na drugi strani je kar devet članov španske reprezentance prvič na evropskem prvenstvu. A pomlajena zasedba pod vodstvom stratega Sergia Scariola je sposobna iti tudi do konca, kar je dokazala v osmini finala proti Litvi, medtem ko je nato s stotico izločila še Finsko.

Nemčija španija
Dennis Schroder. Foto: FIBA

“Zelo dobro poznam brata Hernangomez in Usmana Garubo. So zelo fizična ekipa. Moramo biti pripravljeni. Nimajo Giannisa, imajo pa veliko igralcev, ki lahko dosežejo 20 točk,” pred tekmo opozarja Schroder. “Biti med prvimi štirimi na prvenstvu, ko so izpadli že veliki favoriti z več talenta, višine in izkušenj, je nekaj izjemnega. Kar pa ne pomeni, da ne želimo še naprej tekmovati. To je v naši naravi. To je naša identiteta,” medtem pravi Scariolo.

Ko sta se reprezentanci zadnjič pomerili v tej fazi tekmovanja, je bil odločilen legendarni Dirk Nowitzki, Nemci pa so naposled izgubili šele v finalu. Zadnje medsebojno srečanje se je bilo na EP 2017, ko je v četrtfinalu napredovala Španija. To želijo zdaj Nemci tudi maščevati, zatrjuje Theis.

Eurobasket 2022, polfinale (Berlin):

Petek, 16. september

17.15 Poljska – Francija
20.30 Nemčija – Španija