Kaj zdaj čaka košarkarsko Slovenijo?

Foto: Fiba

Reprezentančni premor bo po slovesu od EuroBasketa 2022, ki je v slovenski košarkarski prostor vnesel nemalo razočaranja, trajal vsega 57 dni.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je bil ob slovesu od Berlina zelo jasen o prihodnosti slovenske košarkarske reprezentance. Da jo bo še naprej vodil dosedanji selektor Aleksander Sekulić, je podkrepil z informacijo o veljavni pogodbi in zagotavljanjem, da ima izbrana vrsta na čelu odličnega trenerja.

Če bo ostalo pri tem, bo moral dvanajsti slovenski selektor, ki je medtem novega delodajalca našel v Rusiji (Lokomotiv Kuban), že krepko pred zimo vnovič zavihati rokave. Novembra se namreč za Slovenijo z gostovanjem pri Izraelu (10. 11.) in domačo tekmo v koprski Bonifiki proti Nemčiji (13. 11.) nadaljujejo kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu 2023.

Aleksander Sekulić in Jaka Blažič. Foto: Fiba

Težava, s katero se bo čez slaba dva meseca soočil Sekulić, pa še zdaleč ne bo le slabše reprezentančno ozračje kot posledica neizpolnjenega cilja v Berlinu, temveč tudi močno okrnjen igralski kader. Selektor zanesljivo ne bo mogel računati na trojico iz lige NBA (Luka Dončić, Vlatko Čančar in Goran Dragić, ki je bržčas zadnjo temo za Slovenijo že odigral). Manjkali bodo tudi evroligaški košarkarji Gregor Glas, Žan Mark Šiško, Klemen Prepelič in Mike Tobey. Zaradi rehabilitacije bo po vsej verjetnosti odsoten tudi Zoran Dragić, veliko vprašanje pa je, ali se bo na morebitno vabilo odzval Gregor Hrovat, ki je v nenavadnih okoliščinah kot zadnji odpadel s seznama za EuroBasket.

Podobno zajeten bo seznam manjkajočih slovenskih košarkarjev tudi v februarskem kvalifikacijskem oknu, po katerem bodo znani vsi potniki na SP, ki ga bodo čez leto gostilo Filipini, Japonska in Indonezija. Slovenija je štiri tekme pred koncem v ugodnem položaju, na tretjem mestu v skupini J. Ima dve zmagi prednosti pred Švedsko, ki jo je že dvakrat premagala, in prav toliko tudi pred Izraelom, s katerim pa se mora še pomeriti. Zdi se, da bo prav ta dvoboj odločal o tretjem mestu.

Preboj na svetovno prvenstvo, na katerem je slovenska reprezentanca doslej nastopila trikrat (2006, 2010 in 2014), ima večplasten pomen. Prinaša vnovično priložnost, da se Slovenija na največjem odru predstavi v najboljši postavi, obenem pa povečuje tudi možnost nastopa na olimpijskih igrah 2024 v Parizu.

Foto: Aleš Fevžer

Prvih sedem olimpijskih vozovnic bo namreč prihodnje leto podeljenih na SP, pri čemer bo upoštevan kontinentalni ključ. To pomeni, da bodo s SP na OI potovale: po najboljši dve evropski in ameriški reprezentanci ter po ena najboljša iz Afrike, Azije in Oceanije. Zadnja štiri pariška mesta bodo zapolnile zmagovalke štirih kvalifikacijskih turnirjev leta 2024.

Novost v kvalifikacijskem sistemu je delno spremenjen koncept določanja reprezentanc (24) za omenjene štiri kvalifikacijske turnirje. Znova bo pomembno vlogo odigrala uvrstitev na svetovnem prvenstvu 2023, s katerega se bo v nadaljnje kvalifikacije selilo kar 19 reprezentanc (16 ekip, ki bodo sledile neposrednim potnicam na OI, nato pa še po naslednje najboljše iz Afrike, Amerike in Azije). Za razliko od minulega leta, ko je Fiba podeljevala posebna vabila, pa bodo zadnja mesta na kvalifikacijskih turnirjih zapolnile ekipe iz celinskih predkvalifikacij. Udeležile se jih bodo reprezentance, ki bodo obstale v kvalifikacijah za SP.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za SP 2023:

10. november 2022: Izrael – Slovenija

13. november 2022: Slovenija – Nemčija

24. februar 2023: Estonija – Slovenija

27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Lestvica skupine J:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Na SP vodijo prva tri mesta v skupini

Olimpijske igre 2024

12 reprezentanc

Že uvrščeni: Francija

Uvrstitev preko SP 2023: Amerika (2 reprezentanci), Evropa (2), Afrika (1), Azija (1), Oceanija (1).

Dodatne kvalifikacije: 4 zmagovalke kvalifikacijskih turnirjev

SLO košarka – spremljajte nas na našem spletnem portalu!