Boj najboljših v sezoni bo odločil dobitnika alpske krone

Jeseničane čaka prvi nastop v finalu alpske lige.

Za jeseniške hokejiste bo jutri prav poseben dan. S tekmo v Italiji železarji namreč začenjajo finale prvi finale alpske lige v klubski zgodovini. V seriji na tri zmage bo tekmec Asiago, tako da bomo spremljali boj najboljših ekip po prvem in drugem delu tekmovanja.

V petem letu sodelovanja v avstrijsko-italijansko-slovenski ligi so Jeseničani dosegli dolgo postavljen cilj – uvrstitev v finale. Po odhodu Pustertala in Olimpije v ligo ICE je bil ta preskok v novi sezoni pričakovan, a na poti do tja vendarle ni šlo vse zlahka.

Po dobrem začetku je sledil padec in ponoven vzpon

Jesenice so bile v rednem delu tekmovanja prepričljivo najboljše, na 29 tekmah so bili poraženi le trikrat. Finalni tekmec je na lestvici prvega dela za Gorenjci zaostal 13 točk, a bil ob rdečih edini, ki je na tekmo v povprečju osvojil več kot dve točki.

Sezona se je nato nadaljevala v novosti tega tekmovalnega leta – skupini master. V njej so bili Jeseničani manj suvereni, na devetih tekmah so bili poraženi trikrat. Težave s poškodbami in koronavirusom so vplivale na predstave izbrancev Nika Zupančiča, a je bilo 19 točk vseeno dovolj za drugo mesto. Takoj za Asiagom, ki je bil v tem kratkem obdobju sezone zanesljivo najboljši (26 točk).

Nik Zupančič, trener Jesenic.

Kmalu zatem so se začeli izločilni boji. Ekipa iz Zgornjesavske doline je na prvi tekmi četrtfinala proti Gardeni znova pokazala obraz iz prvega dela sezone in doma slavila s 4:0. Kljub uspehu s 3:2 na gostovanju Jesenice na naslednjih tekmah niso navdušile in skoraj zapravile vodstvo z 2:0 v zmagah. Proti prvemu italijanskemu tekmecu so bili boljši šele po petih tekmah, v Podmežakli so zmagali tesno, z 2:1.

Pot Jesenic do finala:

Prvi del: 1. mesto (29 tekem: 26 zmag, 3 porazi), 74 točk

Drugi del: 2. mesto (9 tekem: 5 zmag, 3 porazi), 19 točk

Četrtfinale: 3:2 proti Gardeni (4:0, 3:2*, 1:5, 2:4, 2:1)

Polfinale: 3:1 proti Rittnu (2:1, 2:3, 6:0, 5:4*)

* po podaljšku

Enak rezultat je bil tudi na prvi tekmi polfinala, kjer je kapetanu Gašperju Glaviču in druščini nasproti stal Ritten. Ta je na drugi tekmi doma še uspel poravnati izid, a zmaga s 6:0 in uspeh po podaljšku četrte tekme (5:4) sta dobra popotnica za prvi finale v klubski zgodovini.

Za to so delali od poletja naprej

“Občutki so izjemni. Dolgo smo lovili ta finale in si ga končno tudi prigarali. Trdo smo delali skozi celotno sezono, za kar smo tudi nagrajeni. Mislim, da vsi igramo hokej ravno zaradi takih trenutkov. Največja motivacija je bila želja po finalu, to je bilo vidno že v garderobi pri celotni ekipi. Čutil sem, da smo s fanti zreli za ta korak naprej,” je v pogovoru za spletno stran kluba dejal eden drugi najučinkovitejši napadalec celotne alpske lige Eric Pance.

Asiago je prvak iz leta 2018 in finalist iz lanske sezone.

Nekoliko lažje je do finala prišel Asiago. Italijani so v prvem krogu pometli z Vipitenom (3:0), le eno zmago so v polfinalu prepustili Lustenauu (3:1). Za prvake AHL iz leta 2018 je to drugi zaporedni finale, lani so se prav tako merili s slovenskim predstavnikom, a za rumeno-rdeče proti Olimpiji ni bilo kruha (3:0 za nove slovenske prvake).

Pot Asiaga do finala:

Prvi del: 2. mesto (30 tekem: 20 zmag, 10 porazov), 61 točk

Drugi del: 1. mesto (10 tekem: 8 zmag, 2 poraza), 26 točk

Četrtfinale: 3:0 proti Vipitenu (8:2, 6:2, 6:4)

Polfinale: 3:1 proti Lustenauu (5:0**, 3:5, 4:2, 3:2*)

* po podaljšku

** brez boja

Ne smejo pretiravati

“Asiago je izjemna ekipa in prav vsako leto so eni od favoritov za končni naslov. To veliko pove o njihovi kvaliteti. Imajo dobre posameznike, ki lahko obrnejo tekmo v njihovo korist. So zelo dobri v napadu, hitro kaznujejo vsako napako. Mislim, da je njihov napad boljši kot obramba. Igrati bomo morali igrati samozavestno, pogumno, tako, kot znamo. To je zelo pomembno. Motivacije in želje ne bi smelo manjkati, vendar moramo paziti da v tej veliki želji ostanemo zbrani, da nas igra ne “ponese” preveč, kajti ravno zaradi tega se lahko hitro pripeti kakšna napaka preveč,” je še dodal mlajši od bratov Pance.

Moštvi sta se v tej sezoni uradno merili petkrat, a sta palice na ledu dejansko prekrižali le štirikrat. Zadnja tekma v okviru skupine master namreč zaradi bolezni v garderobi Jesenic ni bila odigrana, vodstvo lige pa jo je registriralo v korist Italijanov z rezultatom 5:0. Na ostalih štirih tekmah je bila statistika deljena.

Na petih tekmah je izid v zmagah 2:2. Asiago je zadnjo dobil za zeleno mizo.

Do zdaj je šlo zelo na tesno

Jesenice so bile boljše oktobra in decembra (5:3 doma in 3:2 v gosteh), Asiago pa oktobra in januarja (4:3 v celinskem pokalu v Franciji in 4:1 v gosteh). Ker je bilo moštvo iz Vicenze po drugem delu tekmovanja boljše, bo imelo v finalu prednost domačega ledu.

Prva tekma bo tako jutri ob 20.30 v mestu, ki je sicer znano po siru asiagu. Druga sledi v torek na Jesenicah, tretja naslednji četrtek znova v Italiji. Če zmagovalec še ne bo znan, bosta tekmi še 16. aprila (Podmežakla) in 19. aprila (dvorana Odegar).

Alpska liga, finale, spored

Sobota, 9. april:

20.30 Asiago – Jesenice (1. tekma)

Torek, 12. april:

19.00 Jesenice – Asiago (2. tekma)

Četrtek, 13. april:

20.30 Asiago – Jesenice (3. tekma)

Moštvi igrata na tri zmage. Morebitna 4. tekma bo 16. aprila na Jesenicah, morebitna 5. tekma tekma pa 19. aprila v Asiagu.