V ligi ICE bi si želel tudi Jesenice, a ne za vsako ceno

Alpska liga 21. Okt. 202110:00 > 10:027 komentarjev
Delite:
Foto: Uroš Skaza

Čeprav je Ljubljančan večino svoje igralske kariere preživel pri Olimpiji, pa nekdanjega moštva kot trener še ni vodil. Nik Zupančič je prvi trenerski izziv našel v slovenski reprezentanci kot pomočnik selektorja, nato pa je kmalu prevzel vodenje Jesenic. Po sezoni 2014/15 je kolektiv v Podmežakli vodil še v sezoni 2016/17 (in osvojil naslov državnih prvakov), v Zgornjesavsko dolino pa se je drugič vrnil letos poleti.

Po drugem obdobju na klopi Jesenic se je danes 53-letni Zupančič vrnil na klop Slovenije in jo leta 2016 v Belorusiji popeljal na olimpijske igre v Pjongčangu dve leti kasneje. Ko pred petimi leti skupaj s fanti ni uspel obstati v elitni diviziji svetovnega hokeja, je Hokejska zveza Slovenije na njegovo mesto pripeljala Finca Karija Savolainena, nekdanji odlični center pa je postal njegov pomočnik. Ta položaj je pred sezono 2018/19 zapustil in se povsem posvetil klubskemu hokeju.

Službo je našel v sosednji Avstriji, pri nekdanjemu evropskemu prvaku Feldkirchu. Po enoletni izkušnji se je preselil vzhodneje, natančneje na Poljsko. Pri Unii Oswiecim je deloval dve sezoni, preden se je letos poleti znova vrnil na Jesenice. Z železarji je v začetku nove sezone sicer izgubil boj za pokalno lovoriko z Olimpijo, a s predstavami v alpski ligi in na derbiju minuli teden so hokejisti v rdečem dokazali, da bo spomladanska borba za državno zvezdico znova zelo izenačena.

Trening Jesenic pod vodstvom Nika Zupančiča. Foto. TiRu

Preden je z ekipo odpotoval na pot v Francijo, kjer bodo ta konec tedna branili slovenske barve v drugem krogu kontinentalnega pokala, je Zupančič spregovoril za Sportklub.


O čem je govoril trener Jesenic Nik Zupančič:

O ključu do uspehov v začetku nove sezone

Ključ je predvsem v trdem delu. Vedno sem bil zagovornik tega in fantje so to že od začetka sprejeli. Mislim, da smo v avgustu dobro zastavili zadeve, naredili podlago za naprej, saj smo vedeli, da nas čaka kar naporen ritem tekem. Sodelujemo dveh tekmovanjih hkrati plus zdaj še kontinentalni pokal. Smo kar obremenjeni, glede na to, da nimamo zelo širokega kadra. Imamo dovolj igralcev, ne pa toliko, kot bi jih za takšna tekmovanja potrebovali.

Kljub temu so fantje na treningih zelo prizadevni in poskušamo biti ves čas boljši. Tiste stvari, ki jih na tekmah opazimo, da nam ne gredo, skušamo izboljšati. Moram reči, da sem kar zadovoljen z delom, to se kaže tudi na rezultatu.

O primerjavi letošnje ekipe s prejšnjimi, ki jih je vodil na Jesenicah

O največjih pomanjkljivostih moštva

Odvisno, kako gledamo na to. Glede na to, da igramo v alpski ligi, smo mi tisti, ki imamo plošček več v svoji posesti. Tukaj nas malo “zmanjka” v zaključkih akcij. Lahko bi bili bolj učinkoviti pri priložnostih, ki si jih priigramo in tako bi lahko marsikatero tekmo že prej obrnili sebi v prid ter jo lažje pripeljati do konca. Na tem veliko delamo, je pa res, da so nasprotniki vse bolje pripravljeni na nas. Dobro se postavijo, igrajo zelo zaprto in takrat je potem treba res izkoristiti vsako ponujeno priložnost.

Drugače pa še enkrat ponovim – fantje so zelo prizadevni na treningih, upoštevajo naše dogovore pred tekmami in skušajo te načrte čim bolje uresničevati na tekmah. To nam prinaša rezultate.

O treh najučinkovitejših igralcih lige, čeprav z učinkovitostjo ni zadovoljen

To je res, pa vendar so samo trije premalo (smeh). Jaz kot trener bi raje videl, da bi se to razpršilo po celi ekipi in bi bili nevarni z več igralci. Trije, štirje so po številu točk res odskočili, ampak s trenerskega vidika bi raje videl, da smo nevarni z vsemi štirimi peterkami.

O položaju, ko je ob vrnitvi na Jesenice ostal brez prvega napada, ki se je preselil k Olimpiji

O več kot dostojni zamenjavi tistih, ki so Jesenice poleti zapustili

Ja, takšen je bil tudi načrt – nadomestiti tiste, ki so odšli. Mislim, da nam je to v veliki meri uspelo, zaenkrat smo zadovoljni s tujimi okrepitvami in to kaže tudi statistika, čeprav nisem njen velik pristaš. Treba je gledati tudi karakter igralcev in s tega vidika lahko rečem, da so se tujci zelo dobro vklopili v moštvo. Tudi ostali hokejisti so jih hitro sprejeli in ni nobenih problemov.

Prvi vratar Jesenic Oscar Fröberg.

O vratarju Oscarju Frobergu, enemu stebrov moštva

Z njim smo pripeljali neko “sigurnost” v vratih, saj imamo vseeno le domače branilce, ki so morali letos prevzeti večje vloge kot v preteklih letih. Tukaj je vratar velikega pomena, saj pomaga ob morebitnih napakah. Potem tudi ekipa dobi dodatno energijo, če on zdrži situacije, ki so nevarne za naš gol.

O primerjavi slovenskega hokeja s poljskim

O izboru tujih okrepitev

Kar se tiče izbora igralcev je vedno tako … Obstaja morje agentov, ki pošiljajo sezname igralcev, a na papirju so vsi odlični drsalci, dobro igrajo in podajajo. Treba je gledati globlje. Oba finska napadalca sem imel možnost spremljati že lani v poljski ligi, tako da sem točno vedel, kaj lahko doprineseta, zato smo se za njiju tudi odločili. Imeli smo še nekaj drugih možnosti, a so možni različni scenariji. Ali igralec ni zainteresiran ali se zatakne pri financah … Včasih je težko dobiti, kar si želiš.

Pri vratarju pa smo imeli kar nekaj – ne bom rekel težav – ampak smo imeli veliko kandidatov. Na tem položaju smo morali narediti zelo dober “skavting”, da smo spoznali tudi karakterje igralcev. Odločili smo se, da damo Frobergu priložnost na preizkušnji, ki jo je prestal in mislim, da se je kar dobro izteklo. Ampak res, na papirju dobiš tudi hokejiste, izbrane v prvem krogu nabora NHL. Meni je zelo pomembno, da se igralec tudi karakterno ujema, s tistim, kar hočem v moštvu.

O vplivu pridružitve Olimpije v ligo ICE na slovenski hokej

O trditvah po derbiju, da liga ICE ni veliko boljša od alpske lige

Jaz bi to vzel z rezervo. Res je sicer, da se alpska liga včasih podcenjuje. Ampak tukaj je govora o eni tekmi, o derbiju, ki že tako ali tako prinaša dodatne emocije. Kot drugo, gre za 60 minut, na katere se pripraviš in jih vrhunsko oddelaš, medtem ko moraš v ligi ICE ta nivo ponavljati iz tedna v teden, včasih celo trikrat v enem tednu.

Ampak kljub temu sem bil s to tekmo in pristopom igralcev zelo zadovoljen. Bili smo borbeni, izpolnjevali zadane naloge in ne le premagali večnega tekmeca, temveč naredili tudi velik napredek od pokalne tekme v začetku septembra. To nam je lahko velika spodbuda tudi za naprej. Je pa res, da je derbi prišel za obe ekipi v nepravem času, saj daš 110 odstotkov od sebe in hitro lahko pride do poškodb. In na naslednji tekmi, pa tega ne razumeti kot izgovor, smo bili malce brez prave energije, ki nas drugače krasi. Na srečo smo se hitro sestavili.

O manjšem padcu forme po derbiju – porazu v AHL proti Zell Am Seeju

Pa ne bi rekel, da je šlo za padec. Fantje so spet dali vse od sebe, ampak nismo bili na nivoju, kot smo lahko. Vrnili smo se v tekmo in škoda, da smo izpustili vsaj točko ali dve. Sploh ker smo veliko vložili. Je pa to pokazatelj, da derbi res pobere veliko predvsem na psihičnem nivoju in imeti naslednje srečanje čez 48 ur je težko.

Foto: Uroš Skaza

O pomenu zmage nad Olimpijo za samozavest

Zagotovo je pomembna za samozavest.. Vsake tekme se lotimo z namenom po zmagi in isto je bilo tudi takrat. S pravim pristopom, disciplino in borbenostjo se lahko pride zelo daleč.

O odnosu in zbadanju z Mitjo Šivicem, trenerjem Olimpije

O željah in pričakovanjih na kontinentalnem pokalu

Fantom sem rekel, da se nima smisla 15, 16 ur voziti z avtobusom v eno smer zgolj zato, da bi odigrali tri tekme. Daleč od tega. Tja gremo z namenom, da naredimo dober rezultat. Po eni strani je dobro, da je zraven Asiago, ki ga poznamo iz alpske lige, po drugi strani pa bi si želeli tekmece iz kakšne druge lige, saj je ravno to namen sodelovanja v kontinentalnem pokalu. Da se primerjamo z drugimi klubi iz drugih držav, na mednarodnem nivoju, da vidimo, kam spadamo.

Vseeno tja odhajamo brez pritiska, to je nagrada za lansko osvojitev državnega prvenstva. Prav je, da se teh tekmovanj udeležimo, da fantje izkusijo mednarodno igranje tudi z drugimi državami, ne le Italijo in Avstrijo. In da si dokažejo, da lahko igrajo višji nivo, saj nas čakajo težke tekme. Amiens je domačin, Asiago je tako ali tako ena boljših ekip v naši ligi, pri Coroni Brasov pa igrajo številni Kanadčani in Američani. Čeprav so kvalifikant, jih ne smemo podcenjevati, saj imajo hokejiste, ki so igrali v boljših ligah. Zagotovo bodo tekme zelo tesne, treba bo paziti na malenkosti.

Jeseniške hokejiste od petka dalje čaka nastop v drugem krogu kontinentalnega pokala. Vse tekme skupine D bo gostil francoski Amiens. Jesenice se bodo pomerile z alpskim znancem Asiagom (v petek ob 16. uri), domačinom Amiensom (v soboto ob 20. uri) ter romunsko Corono Brasov (v nedeljo ob 14. uri). V tretji krog tekmovanja pelje zgolj prvo mesto na turnirju.

Komentari

Vaš komentar