’Igranje na kitare’ za Olimpijo proti Jesenicam ne bo dovolj

Hokej 9. Jan 202318:00
Foto: Aleš Fevžer

Za razliko od lanske sezone se bosta za naslov državnega prvaka v državnem prvenstvu znova pomerila večna rivala – Olimpija in Jesenice. A če sta tekmeca za zvezdico tradicionalna, tega ne moremo reči za termin. Najboljši na sončni strani Alp bo znan skoraj tri mesece prej kot običajno.

Tako kot v lanski sezoni se bosta finalista domačega prvenstva pomerila na dve osvojeni zmagi. Lani dvoma o zmagovalcu ni bilo, Olimpija je večne rivale z Jesenic izločila že v polfinalu (skupno 8:0), nato pa na zadnji stopnički z visokima zmagama (7:0 in 10:1) ugnala še kranjski Triglav in proslavljala 17. zvezdico v samostojni Sloveniji.

Tokrat se bodo za naslov znova pomerili Ljubljančani in Jeseničani, v 32. izvedbi državnega prvenstva bodo prvi lovili 18. zvezdico, drugi pa 14. Leta 2020 prvaka zaradi pandemije koronavirusa ni bilo. Termin je drugačen kot običajno, namesto ob koncu sezone bo prvak znan najkasneje 15. januarja.

Spored finala državnega prvenstva:

Torek, 10. januar:
18.30 Olimpija – Jesenice / prva tekma

Petek, 13. januar:
18.00 Jesenice – Olimpija / druga tekma

Nedelja, 15. januar:
18.00 Olimpija – Jesenice / morebitna tretja tekma

Jesenice s samozavestjo, ki je Ljubljančani nimajo

Vloga favorita tudi letos pripada zmajem, pa čeprav je vrsta Mitje Šivica trenutno v slabem nizu rezultatov v ligi ICE, kjer je na zadnjih dvanajstih tekmah zmagala le enkrat. Vseeno je kakovost tekmovanja tista, ki govori v prid Ljubljančanov.

“Že nekaj tekem stopnjujemo željo, pristop k tekmi, sistem, ampak enostavno smo v taki situaciji, da vsako minimalno napako nasprotnik izkoristi. Padeš hitro, rasteš pa postopoma in mi tudi rastemo počasi. Vsi vemo, da se derbi ne igra, derbi se zmaga. Stopničko po stopničko gremo k boljšim predstavam,” pravi napadalec Olimpije Luka Kalan.

Foto: Aleš Fevžer

Pred obračunom s tradicionalnimi rivali dodaja: “Morali bomo igrati enostavno, brez napak in v ključnih trenutkih biti odločnejši in močnejši. Med sabo se dobro poznamo. Vemo, da moramo dati vse od sebe, da bomo zmagali. Jeseničani igrajo v slabši ligi kot mi, a tam zmagujejo in imajo samozavest, ki nam manjka. Pomembna bo disciplina v naši igri, da ne bomo delali nepotrebnih prekrškov. Breme je na naši strani, smo v vlogi favorita.”

Brez skrivnosti

S situacijo, ko gredo Jeseničani v tekmo na papirju s podrejenega položaja, se strinja tudi kapetan železarjev. “Vloga favorita je na strani Olimpije, a mislim, da smo v naši ekipi že dali dovolj takih tekem skozi, da smo na to pripravljeni. Imamo motivacijo, sploh po lanski sezoni, ko nismo osvojili nobene lovorike. Želja je, da zvezdico državnega prvenstva vrnemo na Jesenice. Skrivnosti med ekipama ni, med seboj se dobro poznamo. Pričakujemo lahko težke in zahtevne tekme, zmagovalec pa bo tisti, ki bo naredil manj napak,” pravi Gašper Glavič.

Foto: Aleš Fevžer

Njegov stric, Gaber Glavič, ki je člansko ekipo Jesenic prevzel pred to sezono, je z rdečim kolektivom v drugačni situaciji. Železarji so namreč v alpski hokejski ligi slavili na 24 od 27 tekem in zanesljivo osvojili prvo mesto v prvem delu. V teden derbijev gredo lahko tako polni samozavesti.

“Z vlogo ’underdoga’ smo se spoznali v kontinentalnem pokalu in v pokalnem tekmovanju proti Olimpiji. Nekaj izkušenj imamo, večino je drugačnih. K Ljubljančanom se ne oziramo. Poznam njihove igralce, nekatere sem treniral od 13 do 18 leta, z nekaterimi sem sodeloval v reprezentanci. Vsi so individualno dobri. Prav zato govorimo, da je Olimpija favorit, saj nima omejenih igralcev v različnih hokejskih aspektih. Oni so favoriti, mi pa underdogi. Tako gremo v finale,” pravi nekdanji hokejski vratar.

Foto: Aleš Fevžer

Čim prej ujeti hitrost tekmeca

Glavič, ki upa, da bodo za igranje pripravljeni tudi Žan Jezovšek, Miha Logar in Luka Ščap, je prepričan, da bi njegovo moštvo kljub drugačnim izhodiščem imelo več možnosti, da Olimpijo preseneti v seriji na več kot le dve zmagi: “Sem zagovornik daljšega tekmovanja, kot naj bi bil. Tam se pokaže, kdo je res boljši. Če je tekem manj, je presenečenj več. Morda bi mislili, da gre to nam v prid, a menim, da bi mi lažje zmagali na štiri zmage kot na dve.”

“Čim hitreje bomo morali ujeti drsalni korak z Olimpijo. Nekaj takšnih tekem smo pridobili v kontinentalnem pokalu, ki je bil po slovenskem pokalu. Iz tega lahko črpamo neko prednost, a od takrat je minilo že nekaj časa. Treba bo ujeti njihov korak in nato naprej,” Glavič pričakuje podobno igro kot na pokalnem obračunu konec septembra, ko Olimpija v Podmežakli sicer ni navdušila, a vseeno v finalu pokala ugnala domačine. Zmaga zeleno-belih s 4:2 je bil tudi edini derbi do zdaj v tej sezoni.

Edini derbi v tej sezoni je pripadel Olimpiji s 4:2. Foto: Aleš Fevžer

Pozabiti zadnji mesec

Njegov trenerski kolega na drugi strani Mitja Šivic se je v zadnjem obdobju znašel v težkem položaju. Po le eni zmagi od začetka decembra se je število kritik s tribun Tivolija na njegov račun močno povečalo. 43-letni Gorenjec si želi preskoka prav proti Jesenicam.

“Fantje si bodo mogli zaupati. Lahko je biti samozavesten, ko ti gre. Malce težje pa, ko ti ne gre. Pozabiti moramo vse, kar se nam je dogajalo v zadnjih mesecih. Vemo, kaj državno prvenstvo pomeni in proti kakšni ekipi igramo finale. Želimo ga zmagati, tekmeci pa tudi. Za finale pa vsi vemo, kako se igra: moramo imeti željo, iskrico, imeti nekaj več, se boriti, pustiti srce na ledu, dati ‘jajca’ na mizo in narediti vse, kar je v naši moči, da zmagamo.”

Foto: Aleš Fevžer

Kakovost pokazati na ledu

Moštvo pod Šivicem je v zadnjih dveh letih osvojilo naziv najboljšega v državi, pred lanskim slavjem z Olimpijo se je pred selitvijo v Ljubljani zvezdice veselil še z Jesenicami. Je to lahko prednost za zmaje?

“Od takrat se je veliko spremenilo. Je pa zgodba podobna – v očeh drugih Olimpija popoln favorit, Jesenice pa v vlogi outsiderja. Oni zagotovo imajo samozavest in ne bodo prišli sem z belo zastavo in mislijo: oni so predobri. Ob tem se moramo mi zavedati, da nismo toliko boljši, da bi prišli na led, ’malce igrali na violine in kitare’ in bo šlo vse, kot mora. Treba bo biti dober,” še dodaja ljubljanski strateg, ki bo vsaj jutri verjetno pogrešal obolelega Rok Kapla, v postavo pa se bosta vrnila Kristjan Čepon in Aleksandar Magovac. Zagotovo pa bo manjkal Joseph Garreffa, ki je na izhodnih vratih Tivolija.

Hokejski državni prvaki

2022: Olimpija

2021: Jesenice

2020: brez prvaka (pandemija koronavirusa)

2019: Olimpija

2018: Jesenice

2017: Jesenice

2016: Olimpija

2015: Jesenice

2014: Olimpija

2013: Olimpija

2012: Olimpija

2011: Jesenice

2010: Jesenice

2009: Jesenice

2008: Jesenice

2007: Olimpija

2006: Jesenice

2005: Jesenice

2004: Olimpija

2003: Olimpija

2002: Olimpija

2001: Olimpija

2000: Olimpija

1999: Olimpija

1998: Olimpija

1997: Olimpija

1996: Olimpija

1995: Olimpija

1994: Jesenice

1993: Jesenice

1992: Jesenice

Komentari

Vaš komentar