Mikaela Shiffrin: Čutim, da se bo zgodilo nekaj slabega

Mikaela Shiffrin. Foto: Aleš Fevžer

Junakinja drugega dejanja 59. Zlate lisice Mikaela Shiffrin je ob rekordni zmagi (82) zdrsnila v vrtinec čustev, ki jo je od Lindsey Vonn in Ingemarja Stenmarka ponesel do pokojnega očeta Jeffa.

Več kot 100 otrok je več kot uro po koncu drugega veleslaloma čakalo na Mikaelo Shiffrin. Pred lovci na podpise in skupne fotografije si je namreč Američanka vzela čas za številne novinarje, ki so želeli spregovoriti z najboljšo alpsko smučarko nove dobe. Z nedeljsko zmago v Kranjski Gori je namreč na vrhu večne lestvice zmagovalk ujela rojakinjo Lindsey Vonn (82 zmag). Pred Američankama pa je v skupni konkurenci le še Ingemar Stenmark (86 zmag).

“82 je veliko. Ni čudno, da me je prevzela živčnost. Stres, ki ga je povzročil govor o rekordu, se me je dotaknil. Vseeno sem vesela kakovostnega smučanja. Toda … Ko sem si predstavljala vožnjo, sem v 99 odstotkih ostala praznih rok. Čutila sem, da bom zamočila, zato sem bila vesela zelene številke v cilju,” je potrpežljivo pripovedovala smučarka, ki že steguje roke proti petemu velikemu kristalnemu globusu.

Zmaga: št. 82. Foto: Aleš Fevžer

Stenmark? Korak za korakom

Na poti do njega utegne že letos ujeti Stenmarka. “Korak za korakom. Še vedno se mora odviti kar nekaj tekem, da bo ta mejnik dosegljiv,” se ni pustila zmesti. “Ne zaslužim si podiranja rekordov. Rada bi le dobro smučala,” je nadaljevala šampionka, ki je dobila neverjetnih 35 odstotkov tekem, na katerih je nastopila. Prvič se je sicer v karavani svetovnega pokala znašla 11. 3. 2011 v Spindleruvom Mlynu, prve zmage pa se je nato razveselila 21 mesecev pozneje v Aareju.

“Nikoli si nisem predstavljala, da lahko tako dolgo vztrajam v zmagovitem ritmu. Da, ko sem prvič tekmovala v svetovnem pokalu, sem sebe nekega dne videla na najvišji stopnički. Hitro sem spoznala, da bo eden od ključev do uspeha – potrpežljivost. Lahko si ambiciozen in pripravljen delati zares trdo, a to počnejo tudi tekmeci. Vsi želijo zmagovati. Vsi. Želja ni dovolj. Sledijo žrtvovanje, osredotočenost, nepopustljivost … In ko si na startu, ne smeš razmišljati o zmagovanju, temveč o smučanju. Zdaj spoznavam, da mi je to sliko uspelo sestaviti dvainosemdesetkrat. Na to sem res ponosna,” se je razgovorila vodilna smučarka svetovnega pokala.

Spomin na očeta

Čustva so jo tokrat preplavila že ob prihodu v cilj, nato ob maminem objemu, pa znova ob poslušanju himne. “Pred prvo tekmo v svetovnem pokalu mi je oče dejal, naj se dobro naučim besedila himne, saj jo bom morala zapeti. Zdaj vedno pomislim nanj,” je dejala. Misel na očeta Jeffa, na katerega je bila izjemno navezana, je zdaj še toliko bolj izrazita in čustvena. Prihodnji mesec bodo namreč minila tri leta od tragične nesreče, v kateri je izgubil življenje.

Foto: Aleš Fevžer

“Oče je bil tisti, ki mi je stal ob strani in me fotografiral. Veliko razmišljam o tem. A je drugače. Ko sem lani razmišljala o njem, so me čustva načela. Zdaj sem čustvena, a lahko odženem misli ter smučam dobro. To je zame velik napredek,” pravi vsestranska smučarka, ki je glavnino zmag dosegla v slalomu. Kar 51. Sledijo veleslalom (17), superveleslalom (5), paralelne tekme (5), smuk (3) in kombinacija (1).

“Občutek, da se bo zgodilo nekaj slabega”

“Milijarda drobnih trenutkov, številni občutki, spremembe … Spreminjam se. Danes se ob zmagi počutim drugače kot nekoč. Pa bi se včasih rada vrnila v preteklost. Tudi zaradi tega, da bi ta trenutek delila s še več ljudmi, ki so mi pri srcu. V meni je čuden občutek. Kot da se bo zgodilo nekaj slabega. Nazadnje sem bila v takšen ritmu pred smrtjo babice in očeta,” je s tresočim glasom dejala smučarska zvezdnica.

Na naše vprašanje, ali bodo Američani njen rekordni dosežek znali postaviti v pravi kontekst, je po krajšem razmisleku odgovorila: “Hm. Morda nekaj ljudi razume. Tudi neko vznemirjenje se povečuje. A zanimivo je, da jih je v zadnjem obdobju najbolj razvnelo, ko sva z rojakinjo Paulo Moltzan skupaj stali na stopničkah na Semmerngu. Je pa res, da v Ameriki radi govorijo o rekordih in statistikah. Upam, da bodo zaradi tega smučanje tudi gledali. Morda bo moj rekord razlog. Res pa je, da se smučanje v moji domovini težko kosa s številnimi drugimi športi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje