Ob vrnitvi v nekdanjo garderobo so se obudili stari spomini

Hokej 1. Avg 202313:20 0 komentarjev
Žiga Pavlin
Foto: Denis Sadiković

V novi sezoni, v katero so hokejisti Olimpije z uradnim začetkom priprav vstopili že včeraj, bo v tivolski garderobi najizkušenejši Žiga Pavlin. 38-letni branilec, ki je bil v zmajevo gnezdo pripeljan tudi kot mentor mladim hokejistom, se v zeleni dres vrača po 12 letih. Kljub temu pa pod Rožnikom zanj ne bo veliko novega.

Žiga Pavlin se po dvanajstih sezonah v tujini vrača v domovino. Otrok kranjskega Triglava, ki je prve hokejske korake sicer storil v Kranjski Gori in na Bledu, pozneje pa ga je pot vodila v Ljubljano – najprej k Slaviji, kmalu pa še k Olimpiji. V zmajevem gnezdu je prvo leto preživel takrat, ko je nekdanji pravni subjekt na Celovški 25 prvič zaigral v ligi EBEL – v sezoni 2007/08. Z vmesno selitvijo v Renon je pri zmajih preživel tri sezone, nato pa se je na vrhuncu kariere znova podal čez mejo.

Švedska, Kazahastan, Češka, Slovaška in Italija so na seznamu držav, v katerih je našel klubske delodajalce. Zdaj pa se je pred novo sezono vrnil v domačo Slovenijo. “Občutki so super. Igrati pred domačimi navijači in po toliko letih ostati doma je nekaj posebnega. Zelo sem vesel priložnosti. Prejšnji teden sem se pripeljal na treninge v Ljubljano. Bil sem vznemirjen. Obudili so se stari spomini. Kar težko verjamem, da mi ni treba pakirati kovčkov za zimo. Da lahko zastopam domač klub, da me bo na tekmah spremljala tudi družina. Igrati v klubu s toliko Slovenci bo tudi posebna izkušnja,” pravi 38-letnik.

Gorenjec, ki je v zaključku lanske sezone igral v ligi ICE za Pustertal, pa se zaveda, da vse to prinaša tudi veliko odgovornost. “Težko bo, ne smemo si zatiskati oči. Dali bomo vse od sebe, na koncu bomo delali zaključke. Mi starejši igralci bomo zadolženi za to, da ustvarimo dobro kemijo, in da se bomo fantje počutili domače. Da bomo v sezono vstopili sproščeno. S pozitivno energijo.” Čeprav je pred njim in soigralci najbolj naporen del sezone s treningi, pa je tega ob vseh izkušnjah že vajen.

Žiga Pavlin Aleksandar Magovac
Foto: Denis Sadiković

Vloga bo povsem drugačna kot pred leti

In prav izkušnje so tiste, zaradi katerih tudi sam verjame, da so si ga vodstvu kluba znova zaželeli v zasedbi. “Zagotovo sem bil pripeljan tudi s tem namenom, da pomagam narediti mir ali red v garderobi. Pa ne da ga lani ni bilo, ampak da bo bolj urejeno. Ne vem, kako je bilo, ampak verjetno ne vse tako, kot bi moralo biti. Skušali bomo sezono peljati čim bolj pozitivno. Tudi če se kdaj kaj zalomi, je ekipa mlada, zato bo treba biti potrpežljiv, delati naprej in stisniti zobe. Tako kot v vsaki ekipi v vsaki sezoni bodo prišli tudi težki trenutki. Skušali bomo čim bolj omejiti število teh dni, da se bomo kot ekipa dvignili in pokazali pravi obraz,” je optimističen Pavlin.

Zdaj bo lahko on na mlajše soigralce prenašal mirnost in izkušnje, kot so med njegovo prvo epizodo pri Olimpiji to zanj počeli Tomaž Vnuk, Nik Zupančič, Dejan Kontrec

Žiga Pavlin
Žiga Pavlin v dresu Olimpije leta 2008. Foto: Aleš Fevžer

Treba je samo poznati mejo

S trenerjem Upijem Karhulo, ki je vajeti v Olimpiji prevzel tik pred koncem lanske sezone, je Pavlin v minulem tekmovalnem letu že sodeloval. Na Slovaškem pri Banski Bystrici.

“Z njim imam zelo pozitivno izkušnjo. Je zelo pošten in delaven trener. Igralcem da veliko svobode, v zameno pa hoče, da so izpolnjene njegove zahtevo. Ne bo fino, če bo komu ponudil roko, pa mu bo odtrgal pol telesa. To ne bo šlo skozi. Ima finski način dela, zelo je odprt. Morda kakšen od fantov ni navajen, da se s trenerjem pogovarjaš skoraj kot s prijateljem. Sam pri sebi moraš vedeti, kaj je hokej in kaj je zabava ali kakšen pogovor po treningu o drugih stvareh. Fantje so dovolj zreli, da bodo to znali spoštovati. Da ne bodo izkoriščali tega. Vsi smo dovolj stari, da vemo, koliko je ura.”

Ob robu starta v novo sezono je Pavlin skorajda dokončno zaprl vrata v slovensko reprezentanco, ki je po neuspešnem dogovoru Matjaža Kopitarja in Hokejske zveze Slovenije trenutno brez selektorja. “Ne bi želel dajati kakšnih zaključkov, a že nekaj časa razmišljam o tem, da bi zaključil reprezentančno pot. Matjažu pa lahko samo čestitam za super kariero na selektorskem mestu. Imamo zelo veliko lepih skupnih spominov. Tudi kakšnega grenkega. A če potegnemo črto, je bil na selektorskem stolčku zelo uspešen. Kdorkoli bo prišel, bo stopil v velike čevlje. Mislim, da je moja zgodba zaključena, čas je, da mlajši prevzamejo te vloge in da začnejo voditi izbrano vrsto,” še zaključi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!