Uefini milijoni: koliko bodo v tem poletju zaslužili slovenski klubi?

Evropa 1. Avg 20236:00 1 komentar
Foto: Guliverimages

Finančna slika slovenskega nogometa je v primerjavi z evropskim nivojem relativno skromna. Sponzorska sredstva so v slovenskih klubih zelo skromno odmerjena, tako da so glavni viri financiranja nogometnih kolektivov prihodki z naslova prodaj in nagrad za udejstvovanje v evropskih tekmovanjih. Uefa je tudi v tej sezoni klubom, ki nastopajo v njenih tekmovanjih, zagotovila bogate finančne nagrade. Kakšen del milijonskega kolača bodo uspeli odščipniti slovenski klubi?

Evropska nogometna zveza oziroma Uefa, na čelu katere je Slovenec Aleksander Čeferin, je ena izmed najbogatejših športnih organizacij na svetu. Skozi natančno utečen in urejen ustroj evropskega nogometa se vsako leto ne pretakajo milijoni, ampak prej milijarde, ki poganjajo ta šport v nogometno najbolj razvitemu dela sveta.

Uefina klubska tekmovanja, liga prvakov, lige Evropa in od sezone 2021/2022 tudi konferenčna liga, vsako leto ponujajo lepe priložnosti za polnjenje klubskih blagajn, še posebej to velja za klube srednjega in nižjega ranga, v katera (natančno uvrščanje določite sami) sodi tudi Slovenija.

Sistem delitve denarja v evropskih tekmovanjih je relativno kompleksen in poln različnih postavk, na podlagi katerih se izračunajo končne nagrade. Če se želite s tem malce poigrati sami, je dokument s pravili delitve denarja objavljen tukaj. Če pa bi raje na malce bolj enostaven način preverili, koliko bodo z nastopi v Evropi letos zaslužili slovenski klubi, smo okviren izračun pripravili v nadaljevanju.

Domžalčani s skromnim izkupičkom, koliko bosta v vrečo pospravila Celje in Maribor?

Bolj ali manj je jasno, koliko bodo v svojo blagajno s strani Uefinih nagrad pospravili Domžalčani. Vsakemu klubu za pomoč pri organizaciji tekem in potovanj v vsakem krogu pripada 100.000 evrov. Klubi, ki so izpadli prvem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo, pa so upravičeni do nagrade 150.000 evrov. Skupaj je torej blagajna ravbarjev bogatejša za 250 tisočakov.

Domžalčani so z izpadom proti skromnemu malteškemu Balzanu iz rok izpustili (vsaj) 300.000 evrov. Foto: Aleš Fevžer

Ta teden se v boj za napredovanje v tretji krog konferenčne lige podajajo Celjani in Mariborčani. Vijolice so bile za organizacijo prvih dveh krogov doslej upravičene do 200.000 evrov vrednega finančnega nadomestila Uefe, morebiten izpad proti Differdangu bi jim prinesel končno nagrado 350.000 evrov. Torej je mariborski finančni kolač trenutno vreden 550.000 evrov. Celjski je 100.000 evrov manjši, ker grofje niso igrali tekme prvega kroga kvalifikacij za ligo Evropa.

Uefine finančne nagrade (ob izpadu v kvalifikacijah)

Prvi krog: 150,000 evrov
Drugi krog: 350,000 evrov
Tretji krog: 550,000 evrov
Play-off: 750,000 evrov

V primeru napredovanja bi Maribor in / ali Celje prejela novih 100.000 evrov kompenzacije za organizacijo evropskih tekem, izpad v 3. krogu pa je vreden 550.000 evrov. Mariborski nagradni sklad bi se tako povečal na 850.000 evrov, celjski pa na 750.000 evrov.

NK Maribor Arnel Jakupović
Arnel Jakupović bo spet glavni mariborski adut za napredovanje. Foto: Jure Banfi

Olimpija si je že zagotovila milijonski prihodek

Finančno najbolj kompleksen je primer Olimpije. Slednja je doslej s strani Uefe upravičena do 200.000 evrov za organizacijo dveh evropskih tekem. Ker bo zagotovo odigrala še dva dvoboja, bo ta številka narasla na 400.000 evrov kompenzacije. In zdaj predpostavimo najbolj črn scenarij zmajev.

Če Ljubljančani izpadejo v vseh naslednjih kvalifikacijskih krogih in ostanejo brez evropske jeseni, bodo za izpad v ‘play-offu’ konferenčne lige, vanj so zagotovo že uvrščeni, prejeli 750.000 evrov. Kot prvak, ki ne bi bil uvrščen v skupinski del nobenega izmed evropskih tekmovanj, je Olimpija upravičena še do 260.000 evrov Uefine nagrade za državni naslov. Najmanjši skupni znesek, ki ga tako lahko letos zeleno-beli zaslužijo v Evropi, je 1.500.000 evrov. Približno toliko je lani zaslužil Maribor.

Olimpija Valmeira
V Stožicah si letos obetajo zajetno finančno nagrado. Foto: Aleš Fevžer

Uvrstitev v evropsko jesen odpira vrata milijonov

Pregledali smo torej najbolj črn scenarij za Olimpijo. Če se zgodi kakršenkoli drugačen in se Olimpija uvrsti v skupinski del katerega izmed evropskih tekmovanj, potem vse zgoraj omenjene finančne enačbe odpadejo. Enako velja tudi v primeru, da Maribor ali Celje uspešno preskočita vse ovire v kvalifikacijah za konferenčno ligo. Potem je delitev evropskega finančnega kolača naslednja.

Konferenčna liga: Če se klub uvrsti v konferenčno ligo, bo za nagrado prejel 2.940.000 evrov. Vsaka zmaga v skupinskem delu je vredna pol milijona evrov, vsak remi pa 166.000 evrov. Vsak zmagovalec skupine bo prejel dodatnih 650.000 evrov, vsak drugovrščeni 325.000 evrov.

Liga Evropa: Če se klub uvrsti v ligo Evropa, bo za nagrado prejel 3.630.000 evrov. Vsaka zmaga v skupinskem delu je vredna 600.000 evrov, vsak remi pa 210.000 evrov. Vsak zmagovalec skupine bo prejel dodatnih 1.150.000 evrov, vsak drugouvrščeni 555.000 evrov.

Liga prvakov: Če se klub uvrsti v ligo prvakov, bo za nagrado prejel 15.640.000 evrov. Vsaka zmaga v skupinskem delu je vredna 2.800.000 evrov, vsak remi pa 930.000 evrov.

Poleg omenjenih postavk sta pri uvrstitvi v skupinski del evropskega tekmovanja pomembna še dva dejavnika – denarni kolač televizijskih pravic in razdelitev denarja glede na evropski koeficient. Slednji je pri slovenskih klubih žal relativno skromen in natančno vrednost te vsote bomo izračunali, ko bodo znani vsi udeleženci skupinskega dela in posledično tudi razvrstitev klubov, ki je ključna pri razporeditvi Uefinih tisočakov.

Lestvica klubov glede na evropski koeficient (desetletno obdobje)

Maribor: 104. mesto (32.500 točk)
Olimpija: 272. mesto (9.750 točk)
Celje: 408. mesto (2.750 točk)

Bazen denarja, ki je v tem segmentu na voljo v ligi prvakov, je nastavljen na malce več kot 600 milijonov, v evropski ligi na približno 70 milijonov, v konferenčni ligi pa na 23,5 milijona evrov.

Uvrstitev v ligo prvakov za manjše klube pomeni rešitev eksistence za nekaj sezon. FOTO: Guliverimages.

Tudi kar se tiče televizijskih pravic, slovenski klubi ne bodo ravno med največjimi zaslužkarji, saj se pravice razdelijo glede na velikost trga, iz katerega prihaja klub. V ligi prvakov bodo na ta račun razdelili približno 300 milijonov, v ligi Evropa malce manj kot 140 milijonov, v konferenčni ligi pa 23,5 milijonov.

Kakorkoli obrnemo, v igri so Uefini milijoni, ki bi jih veljalo pripeljati v slovenski nogomet. Okvirno sliko, kakšni bodo, zdaj imamo, natančnejše seštevke pa vam na Sportklubu dostavimo, ko bodo znani končni izpleni naših klubov v Evropi. Do takrat pa jim lahko iskreno zaželimo samo vso srečo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje