Po zamujeni priložnosti bo nova na voljo že jutri

Hokej 12. Mar 20229:00 0 komentarjev
Olimpija je zaigrala pred najbolj polnim Tivolijem letos.

Dolgih deset let so privrženci hokeja iz slovenske prestolnice čakali na končnico razširjenega državnega prvenstva. Čeprav Tivoli ni bil povsem poln, pa so navijači pripravili odlično vzdušje. A Olimpija je na drugi tekmi lige ICE proti Beljaku, ko je bilo v igri tudi kaj več, zapravila lepo priložnost za vodstvo z 2:0 v seriji.

3495 je uradna številka tistih, ki so po podatkih lige sinoči “pustili nekaj svojega glasu” v dvorani pod Rožnikom. Takšnega čarobnega večera najhitrejša moštvena igra pri nas ni videla že celo desetletje, pa čeprav je Olimpija v zadnjih štirih sezonah kar dvakrat osvojila alpsko ligo, lani zaradi pandemije koronavirusa resda pred praznimi tribunami.

Čeprav Tivoli ni bil povsem poln, pa je bila navijaška atmosfera odlična.

Blizu, a tako daleč

A odlično navijaško vzdušje je imelo na koncu vendarle nekaj grenkega priokusa. Hokejisti v zelenem so se po izvrstnem začetku, ko so povedli že v četrti minuti, na polovici tekme znašli v zaostanku z 1:3. Beljačanom je uspel preobrat, zdelo se je, da bodo tekmo rutinirano pripeljali do konca.

A v začetku tretjega dela je sledil šok za obe moštvi. Prizor nemočnega Chrisa Collinsa, ki je po izredno hitrem posredovanju zdravniške službe prišel k sebi (nato so ga odpeljali v klinični center), je nekaj, česar nihče ne želi videti na športnih prizoriščih. Ljubljančani so bili tisti, ki so nelagoden občutek premagali prvi in z dvema goloma izenačili.

Toda zadnjo besedo so vseeno imeli gostje, ko je po dobljenem buliju Žana Usa še četrtič v večeru premagal Scott Kosmachuk.

Beljak je izenačil na 1:1 v seriji.

To je hokej

“Vrnili smo se po zaostanku z dvema goloma, kar ni majhna stvar. Po drugemu zadetku smo dobili pravo energijo in leteli po ledu. Večji del smo bili boljši nasprotnik, individualne napake ob slabih menjavah pa so nas stale dveh prejetih golov. V tem segmentu moramo biti boljši. Na koncu odloča sodniški met in oni so zadeli. Imeli so veliko več izrazitih priložnosti kot tekmec, pa nismo zadeli. To je hokej, včasih se tako obrne,” je zanimivih 60 minut v besede strnil trener Olimpije Mitja Šivic.

Drugo tekmo v seriji je opisal kot čaroben hokejski večer z grenkim koncem, ni pa pozabil dodati, da je na svoje varovance ponosen: “Igrali smo proti nasprotniku, ki je bil ‘lačen’. Na to smo bili pripravljeni, mogoče smo bili na začetku malce manj ofenzivno pri stvari, kot bi lahko bili. Ko smo imeli plošček, pa napak ni bilo.”

Foto: Uroš Skaza

Čim manj razmišljati, v Beljaku pa na glavo

Glavnega moža strokovnega štaba na Celovški 25 lahko veseli predvsem dejstvo, da je stekla igra z igralcem več. Po dveh golih v tej prvini v sredo v Beljaku so sinoči kar vsi trije padli ob številčni premoči zmajev: “Power-play smo po koncu rednega dela trenirali kar veliko časa. Nismo šli v drastične spremembe. Med sezono je bilo včasih premalo časa. Zaenkrat teče, a ne moremo biti odvisni le od tega. Prišle bodo tekme, ko ne bomo tako uspešni v tej prvini, moramo biti pripravljeni nanje.”

Šivic je tudi prek medijev Collinsu zaželel čim hitrejše okrevanje in vrnitev, obrnil pa se je tudi proti nadaljevanju konca tedna in četrtfinalne serije: “Ni časa za razočaranje. Nismo edina ekipa, ki je na 1:1. Upam, da je jutri (danes, op. p.) pred nami uspešen dan na ledu. Da ne razmišljamo, kaj nam ni uspelo, ampak da v kratkem, lahkem treningu uživamo. V nedeljo pa gremo na glavo. Če smo do Beljačanov agresivni in pritiskamo nanje, imajo velike težave. Proti koncu so že težko drsali z nami. Serija bo še dolga.”

Boj z Beljačani bo še zelo trd.

Naslednja tekma bo zelo pomembna

Po dvoboju se je s predstavniki medijev pogovarjal tudi Nik Simšič. “Mislim, da smo večino tekme prevladovali. Imeli smo več priložnosti kot nasprotniki. Na koncu pride do izkoristka in nam je malo zmanjkalo. Morda smo pred golom sprejemali napačne odločitve. Pridejo tudi tekme, ko zadnja podaja ne pride čez ali pa se plošček ne odbije. Zmanjkalo nam je nekaj športne sreče. Dobro je, da smo se po zaostanku z 1:3 vrnili na 3:3. Bila je super tekma, zahvala gre predvsem navijačem,” na odlično vzdušje ni pozabil strelec prvega gola na tekmi.

Nik Simšič (desno) v družbi strelca drugega gola za Olimpijo Guillaumeja Leclerca.

Napadalca Ljubljančanov Beljak ni presenetil. “Igrali so isto kot prejšnjo tekmo. Na tej tekmi so manj spoštovali pravila, kar se vidi tudi po številu kazni. Vemo, kakšni so in kako igrajo. To ni bilo nepričakovano,” je še pripomnil, da gre Olimpija jutri v Beljak po zmago. “Na poti do štirih v seriji bo naslednja tekma zelo pomembna.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!