Šivic: “Škoda, da živimo v takem svetu”

Hokej 31. Dec 202110:33 3 komentarji
Mitja Šivic ne more biti zadovoljen z zadnjimi predstavami svojih varovancev.

"Če bi mi kdo pred začetkom sezone po 30 tekmah ponudil četrto mesto, bi podpisal. Zdaj pa imamo do konca 18 tekem, v katerih se bo pokazala cela sezona," je po četrtkovem porazu proti KAC-u (1:5) dejal trener Olimpije Mitja Šivic. Za Ljubljančani ni nič kaj praznični december, na devetih tekmah so zmagali le dvakrat.

Povratniki v ligo ICE so z izvrstnim začetkom sezone marsikoga presenetili, nenazadnje so vse od 10. oktobra pa do 12. decembra (19 krogov) zasedali vodilno mesto lestvice. A po visoki zmagi nad Gradcem na zadnji dan novembra (7:2) je prišel veseli december, ki pa za moštvo iz Tivolija ni bil nič kaj vesel.

Truda je dovolj

Olimpija je namreč na devetih tekmah zbrala le dve zmagi, po enkrat je slavila v Beljaku in Celovcu. Ob tem je nanizala še sedem porazov, zadnjega v četrtek, ko se je po dvajsetih dneh in petih zaporednih gostovanjih tik pred iztekom leta vrnila v Tivoli. KAC je bil boljši s 5:1.

“Veliko tekem je bilo, ko smo si zaslužili več, pa tega nismo dobili. Vprašanje pa je, zakaj. Vse dobro pregledamo, analiziramo … Fantje se res trudijo, tega jim ne morem očitati. A december z rezultatskega pogleda zagotovo ni tak, kot smo si ga želeli,” je dejal glavni strateg zelenih Šivic.

KAC je v četrtek v Tivoliju slavil s 5:1. Takole je prvi gol na tekmi dosegel Paul Postma. Foto: HKO/Sportida / ICEHL

Ta kot trener veliko pozornosti namenja “majhnim stvarem”, podrobnostim, ki so jih ljubljanski hokejisti v prvem delu sezone opravljali dobro in bili za to nagrajeni. Zdaj tega ni več, posledica pa so slabši rezultati. A časa za popravke je malo, že v nedeljo v Tivoli prihaja Bolzano. Italijani so na lestvici na petem mestu, tik za Olimpijo.

Sistem igre je dober, a se ga je treba držati

“Veliko, zelo veliko. Predvsem se spočiti, kolikor se lahko. Priti prvega zjutraj nazaj in ‘se naštelati’. Predvsem individualno morajo biti fantje takšni, kot so bili na začetku sezone. Graditi moramo iz majhnih stvari. Šli bomo dan za dnem in še bolj trdo delali. Ob takih porazih je treba še bolj zavihati rokave, iti naprej. Verjamem, da bomo uspešni,” Šivic verjame, da se da tudi v dveh dneh postoriti pomembne korake naprej.

Na zadnjih tekmah je v igri zmajev preveč kompliciranja in napak. Foto: HKO/Sportida / ICEHL

42-letni Gorenjec si želi bolj enostavne igre, obenem pa je zavrnil možnost, da bi spreminjal celoten koncept in način nastopanja: “Mi smo dobri drsalci, imamo dobro tranzicijo. To bo ostalo. Moramo najti način, kako biti boljši v duelih in igrati enostavneje. Če pogledamo to tekmo, je bilo v prvi tretjini en kup napak, ko so gostje pritisnili v dvobojih. Sledile so slabe in zahtevne odločitve. To nismo mi. Ne bomo se postavljali obrambno. Igralci morajo najti iskro, ki so jo imeli na začetku sezone. Zdaj se nam dogaja, da mogoče hočemo preveč.”

O dogajanju v Beljaku ima svoje mnenje

Slabi decemberski nastopi – Olimpija je na zadnjih desetih tekmah dosegla 24 golov (če odštejemo tekmo z Gradcem še novembra, pa na devetih le 17) – pa v garderobo ne prinašajo nervoze. Za primerjavo, na prvih 10 tekmah sezone so zmaji mrežo tekmecev zatresli kar 39-krat. “Treba se je zavedati, da stvari niso dobre. Eno je biti nervozen, drugo pa pripravljen delati. Morda smo preveč razmišljali v smeri, da je vse v redu. ‘Saj smo drugi, tretji na lestvici.’ Na to moramo pozabiti,” je še dodal Šivic in dejal, da na tržišču iščejo tudi dodatne moči, ki bi nadomestili poškodovana Luko Kalana in Aleša Mušiča ter kaznovana Tadeja Čimžarja in Miho Zajca.

Prav kazen vodstva lige za zadnja dva zaradi rasistične geste na tekmi z Beljakom je bilo zadnje vprašanje za trenerja Olimpije. Po daljšem premisleku in tišini se je na celotno situacijo odzval takole: “Jaz imam zelo trdno lastno mnenje, ki se nanaša na splošno na družbo in svet, v katerem živimo. Dejstvo pa je, da jaz tukaj nisem kot Mitja Šivic, ampak kot Mitja Šivic, predstavnik Olimpije. Vse je bilo povedano že v izjavi za javnost, s katero se popolnoma strinjam. Je pa velika škoda, da živimo v takem svetu, v kakršnem živimo.” A Gorenjec je s svojo mimiko več kot jasno pokazal, da se s kaznijo ne strinja.

Januar bo peklenski

Foto: Uroš Skaza

Brez komentarja na odločitev vodstva tekmovanja pa je bil po tekmi kapetan Olimpije Žiga Pance. Dejal je, da so kot profesionalci na to že pozabili, saj “moramo igrati naprej, iti tekmo za tekmo”. Teh bo v prihodnjem mesecu kar precej, poleg devetih v ligi ICE je tukaj še končnica državnega prvenstva. Če ne bo presenečenj, se bodo zmaji v polfinalu na dve zmagi pomerili z Jesenicami (17., 19. in morebiti 25. januarja). “Ritem bo nenormalen. A zato smo tukaj, zato imamo radi hokej. Če bomo igrali svojo igro, se nam bo trend rezultatov slej kot prej obrnil,” optimistično v prihodnost zre igralec s trinajstico na hrbtu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje