Kopitar se v Sloveniji rad odmakne od športne gneče

Hokej 28. Jun 202220:29 0 komentarjev
Foto: Danny Murphy - Icon Sportswire via Guliverimage

Po končani sezoni v severnoameriški ligi NHL se je najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar čez poletje vrnil domov, kot je že dolgoletna običajna praksa. Na Bledu, kjer poteka tudi njegova hokejska akademija, je danes strnil vtise o sezoni 2021/22.

“Lepo je spet biti doma, sploh, ker sem bil lani zelo kratek čas. Akademija je stalnica mojega poletja in sem jo pogrešal. V lanski sezoni je ekipa naredila velik korak naprej, sploh v rednem delu sezone, ko je bilo veliko poškodb. V končnici nam je malo zmanjkalo,” se je na današnji novinarski konferenci na Bledu ozrl na sezono 2021/22, ko se je njegova ekipa končno spet uvrstila v končnico.

V teh dneh je še vedno precej polno zaposlen. Poteka namreč tradicionalna, tokrat že sedma akademija, ki jo vodi skupaj z nekdanjim reprezentančnim soigralcem Tomažem Razingarjem, tako da mu zmanjkuje časa tudi za njemu sicer zelo ljub drugi šport, golf. Letos konec avgusta ne bo niti nekoč tradicionalnega dobrodelnega blejskega turnirja, a upa, da bo sam lahko prijel tudi za golfsko palico.

Avgusta ga čaka jubilej

Letošnje počitnice v domovini bodo nekoliko krajše kot običajno oziroma kot je bilo v navadi pred koronskim obdobjem; letos ga že zgodaj avgusta namreč s soigralci čaka prijetno jubilejno opravilo, proslava desete obletnice osvojitve naslova leta 2012.

Ta teden je tudi dokončno padel zastor nad sezono NHL z zadnjo finalno tekmo, ko je Colorado prekinil niz Tampe. “Mislim, da sta se v finalu srečali dve najboljši ekipi, to je lepo videti. Tampa je bila zelo dominantna, a letos je bil Colorado malo boljši, kar se je na koncu tudi pokazalo. Bomo videli, kako bo naprej,” je razplet sezone ocenil Kopitar.

Foto: Douglas Clifford – ZUMA via Guliverimage

Poudaril je, da je vesel predvsem vrnitve v normalne čase pred korono. V začetku sezone so sicer še imeli redna testiranja, v drugi polovici ne več. Poznalo se je tudi, da je bil spet običajen ritem 82 tekem rednega dela: “Prejšnjo smo igrali le z ekipami znotraj divizije, tako da se hitro naveličaš vedno istih obrazov.”

Kaj pa reprezentanca?

Dotaknil se je tudi reprezentance. Letošnje SP v Ljubljani je spremljal manj pozorno, a se je vseeno nekajkrat pogovoril z očetom in selektorjem Matjažem Kopitarjem. O morebitnem nastopu naslednje leto, ko bo Slovenija spet v eliti, pa ni mogel povedati še nič konkretnega: “Odvisno, kakšna bo klubska sezona. Na odločitev vpliva več dejavnikov.”

Glede na uspešnejšo sezono v Los Angelesu v primerjavi z zadnjimi so seveda tudi želje, da bi v naslednji posegli še višje. “Lepo bi bilo pripeljati še kakšnega izkušenega strelca. Nekaj lukenj je v postavi, upam, da se bodo zapolnile. Ne bi škodilo, a mladi, ki so tokrat igrali, so si nabrali veliko izkušenj. Tudi jaz pred 16 leti nisem vedel, v kaj se spuščam. Ko pride končnica, pride spet druga zgodba. Naš štab išče igralce z izkušnjami, da bi letošnjo sezono še nadgradili. Kako se bo odvilo, pa še ne vem. Se bo pa začelo kmalu, ker se že začenja podpisovanje s prostimi igralci.”

Poudaril je tudi, da mu zadnje priznanje, nagrada Marka Messierja za vodstvene sposobnosti na ledu in ob njem, morda pomeni več kot kakšno drugo, ki jih je dobil pred tem.

“Ko sva se slišala z Markom, je omenil, da je super, ker sodelujemo s klubom, ker skušamo razviti hokej in ga predstaviti otrokom v Los Angelesu. Zame je tudi pomembno, da takšna osebnost oziroma igralec ve, da tudi tukaj s Tomažem skušava hokej predstaviti v širši obliki. V sedmih letih smo pokrili 13, 14 držav in tudi to je nagrada.”

V teh dneh je sicer v ospredju tudi drugi veliki slovenski zvezdnik v ZDA – košarkar Luka Dončić, ki bo s soigralci v četrtek napolnil dvorano Stožice na kvalifikacijski tekmi s Hrvaško. Kopitarja tam najbrž ne bo, priznal je, da se, ko je v Sloveniji, rad tudi odmakne od športne gneče, bo pa dvoboj spremljal po televiziji.