Navdušen nad Ljubljano in gorami, z mislimi le na ledu

Hokej 27. Avg 202211:00
Delite:
Foto: SK

V hali Tivoli odštevajo dneve do začetka nove sezone, ki hokejskemu klubu Olimpija prinaša krstni nastop v ligi prvakov. Prihodnji petek bodo gostovali pri finskem Turkuju, dva dni pozneje bodo v gosteh palice prekrižali še z Wolfsburgom. Eden od šestih tujcev pri zmajih, branilec Carl Neill, verjame, da je največja prednost aktualnih državnih prvakov med močnejšimi tekmeci nastopanje brez pritiska.

V vrstah Mitje Šivica bo v novi sezoni nastopalo šest tujih hokejistov. Poleg finskega branilca Joone Ervinga, ki je zeleni dres nosil že lani, in kanadskega napadalca Marca Oliviera Valleranda, ki se je Tivoli vrnil po dobrem letu dni, bodo zraven še ameriški napadalec Chris Dodero ter Kanadčani Joseph Garreffa (napadalec), Anthony Morrone (vratar) in Carl Neill (branilec). Z zadnjim smo se po četrtkovi novinarski konferenci pogovarjali o prihodu v Slovenijo, navajanju na novo klubsko okolje in o ciljih tekmovalnega leta 2022/23.

“Na srečo smo se zbrali že nekaj dni prej, kot je to v navadi v Evropi. S slovenskimi hokejisti smo tako imeli čas malce potovati po Sloveniji. V Ljubljani smo šli v odlično restavracijo v središču mesta. Vsi odlično govorijo angleško, dali so nam odlične namige, kaj moramo obiskati in videti. Prihod tujcem so tako močno olajšali. Ljubljana je čudovito mesto ob reki, zaenkrat nam gre na roko tudi odlično vreme. Zelo sem vesel, kako stvari potekajo,” zadovoljstva nad slovensko prestolnico in novimi soigralci ni skrival Carl Neill. Že ob prihodu na brniško letališče je bil navdušen nad naravo in gorami.

Foto: Aleš Fevžer

Brez pritiska nisi pravi športnik

Za 26-letnega Kanadčana, ki prihaja iz predmestja Montreala, Boisbrianda, je Olimpija tretji klub v Evropi. V sezoni 2020/21 je nastopal za danski Aalborg, lani pa je po prvem delu v domačem Laval Rocketu (AHL) in Trois-Rivieres Lions (ECHL) sezono zaključil pri Kölnu. Prav nad njegovimi nastopi v prvi nemški ligi (DEL), kjer je sicer odigral le štiri tekme, je bil navdušen Mitja Šivic.

“Kot prideš v tujo državo kot tuj hokejist, je vedno prisotnega nekaj pritiska. A to je del hokeja, to je del športa. Če želiš biti uspešen in od tebe veliko pričakujejo, je to lahko le plus. Dodaten pritisk me sploh ne skrbi. Komaj čakam, da s to ekipo pademo v tekmovalni ritem in se ob tem tudi zabavamo,” se svoje vloge zaveda 185 centimetrov visoki hokejist.

Foto: Aleš Fevžer

Ekipa na prvem mestu

Odlikujeta ga predvsem odlično premikanje na modri liniji in močan strel z razdalje. Po odhodu Sebastiena Picheja bo skupaj z Aleksandrom Magovcem in Ervingom nosilec ljubljanske igre v obrambi. Kako je zadovoljen s štiritedenskimi pripravami na ekipni ravni?

“Prijateljske tekme, ki smo jih odigrali do zdaj, so bile kar dobre. Igrali smo proti različnim ekipam iz različnih držav in na drugačni ravni, zato je težko oceniti, na kakšnem nivoju bo potekala liga ICE. Kot sem dejal, mislim, da smo na pripravljalnih tekmah dobro opravili svoje delo. Dobro delujemo kot ekipa, zadovoljen sem tudi s svojimi nastopi. Vidi se, da je trener skupaj s svojim štabom igralce izbiral tudi po karakternih lastnostih – tiste, ki so pripravljeni garati in ekipo postavljajo na prvo mesto. To je bilo opaziti tudi na že odigranih tekmah. Zelo sem pozitiven pred začetkom sezone. Če bomo nadaljevali v takem slogu, bomo uspešni.”

Spored tekem Olimpije v ligi prvakov

Petek, 2. september, 18.00: TPS Turku (Fin) – Olimpija

Nedelja, 4. september, 19.00: Grizzlys Wolfsburg (Nem) – Olimpija

Četrtek, 8. september, 19.15: Olimpija – TPS Turku

Sobota, 10. september, 18.00: Olimpija – Grizzlys Wolfsburg

Sreda, 5. oktober, 19.15: Olimpija – EV Zug (Švi)

Sreda, 12. oktober, 19.45: EV Zug – Olimpija

Foto: Aleš Fevžer

Šivic ima vse, kar trener mora imeti

V Kanadi je Neill igral za šest različnih klubov, s čimer je v karieri spoznal veliko različnih trenerjev. O vodji strokovnega štaba pri Olimpiji, Šivicu, nima pripomb:

“Bil sem prijetno presenečen, saj je zelo dobro vpeljal svoj sistem v to moštvo. Točno ve, kako oblikovati vloge v moštvu in kaj ekipa še potrebuje. Smo v dobri formi, on pa glede na to prilagaja celotno našo igro. To je tisto, kar trener danes enostavno mora imeti. Z igralci ima veliko medsebojnega spoštovanja, kar je recept za uspeh. Vzdušje v garderobi je zelo dobro.”

Foto: Aleš Fevžer

Brez pritiska

Olimpija bo sezono odprla prihodnji petek, ko bo v okviru lige prvakov gostovala na Finskem. Sledijo še tri tekme med evropsko elito, preden se bo začela še sezona v ligi ICE – Ljubljančani jo bodo odprli 18. septembra z gostovanjem v Bolzanu. Kaj o nastopanju med elito pravi Neill?

“V tem prvem letu v ligi prvakov z naše strani ni veliko pričakovanj glede rezultatov. Želimo se le pokazati. Zbrali smo se prej kot večina ekip, odigrali smo tudi že nekaj tekem. To je lahko naša prednost. Obenem bomo občutili tudi manj pritiska kot moštva iz večjih lig in z višjim proračunom. Za nas je ta situacija lahko zgolj zmagovita. Lahko se bomo primerjali in te izkušnje prenesli v redni del lige ICE. Vse skupaj bo zagotovo dobro vplivalo tudi na kemijo v moštvu.”

Komentari

Vaš komentar