Kot da je prvi šolski dan

Hokej 8. Apr 202414:22 0 komentarjev
Edo Terglav
Foto: Denis Sadiković

Z enotedensko zamudo se je pripravam slovenske hokejske reprezentance pridružil selektor Edo Terglav. Uvodni del je zaradi klubskih obveznosti v Franciji izpustil, zdaj pa je pripravljen na izziv z izbrano vrsto.

Eda Terglava konec aprila čaka prvi pravi reprezentančni preizkus, odkar je bil v začetku lanske jeseni imenovan za selektorja risov. Prijateljska turnirja novembra in februarja sta preteklost, v mislih je zdaj le svetovno prvenstvo divizije I skupine, ki bo od 28. aprila do 4. maja v Bolzanu.

“Vsi imamo naloge, vsi smo tukaj iz določenega razloga. Želimo si zmagati. Drugače ne bi bil tukaj. Sem zmagovalec, vedno želim stvari narediti dobro. Verjamem, da se ne da vsega narediti v dveh ali treh tednih. Moramo graditi. Novembra smo začeli, februarja smo šli v pravo smer. Tudi z mladimi je bila prava energija. Fantje so se dobro vklopili. Lahko pa se zgodi vse, kot smo videli 2018,” je po prvem skupnem treningu – reprezentanca se je pod vodstvom pomočnika Mitje Šivica zbrala že prejšnji torek – dejal Terglav.

Prepričan je, da je Slovenija več kot sposobna ponovne uvrstitve v elito, iz katere je lani izpadla.

“Če bomo naredili vse, kot moramo, če bo borba prisotna in se bomo vsi angažirali. Lahko pa naredimo kakšno napako in smo hitro v nevarnosti. Ampak to je del športa. Pritisk je, da pripravim to ekipo. Da smo vsak dan na ledu maksimalno zavzeti,” je dodal glavni mož risov. Na tivolski led je stopil prvič po koncu igralske kariere, torej po več kot 12 letih. Priznal je, da je bil živčen. “Kot da je prvi dan šole,” je nasmejal zbrane predstavnike medijev.

Slovenija je danes vstopila v drugi teden priprav. Ta konec tedna jo čakata dve prijateljski tekmi z Avstrijo. V četrtek najprej v Ljubljani (vstopnice po 10 €), v petek še v Beljaku (vstopnice po 35 €). V prihodnjih dveh tednih nato sledita še po dva spopada s Poljsko in Francijo (vse v gosteh). Iz Pariza nato sledi direktna pot v Bolzano, kjer bodo tekmeci po vrsti Južna Koreja, Romunija, Italija, Japonska in Madžarska. Med elito peljeta dve mesti.

Edo Terglav
Foto: Denis Sadiković

O čem je Edo Terglav še govoril po treningu:

O vtisu s prvega treninga:

Energija je prava. Že novembra in februarja smo veliko dali na ekipni duh. Nismo se toliko posvečali sistemu, kot ravno načinu, kako želimo izgledati kot ekipa. Eden za drugega, borba na ledu. Super, vidim, kaj želijo fante. Podrobnosti seveda še niso takšne, kot bi želeli. Ampak zato imamo štiri tedne priprav. Je bil pa prvi trening res dober.

O načrtih za drugi teden priprav:

Smo v drugem tednu, v fazi, ko močno povečujemo število treningov. Za fante je naporno, prihajajo tudi prve tekme. Želimo priti na raven, kot bo na svetovnem prvenstvu. Torej dva treninga na dan. V sredo pa en trening in konec tedna že dve tekmi. Noge bodo težko, ampak zato imamo več igralcev. Ampak število ponovitev je večje prav zato, da vidimo, koliko lahko fantje fizično in psihično zdržijo.

O četverici iz Bremerhavna, ki so v nemški ligi na pragu finala:

Težko je oceniti, v napeti seriji so. O tem se veliko pogovarjamo, a se ne želim osredotočati nanje. Če gredo v finale, bo že peta tekma na sporedu 25. aprila. Želim ji, da pridejo čim dlje, saj v tej sezoni fenomenalno igrajo in so del te zgodbe. Sledili bomo polfinalu, ki ga še ni konec. Osredotočiti in delati moramo s temi fanti, ki so tukaj. To je hokej, načrt imamo, a se lahko še desetkrat spremeni. Zato moramo biti pripravljeni na vse.

slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Denis Sadiković

O vpoklicanih igralcih:

Jan Drozg je zbolel, a je že z nami. Enako Luka Maver, zato ga danes ni. Preostali pa so tukaj vsi, ki smo si jih želeli. Stvari gredo po načrtih.

O Sloveniji, ki jo želi videti v Bolzanu:

Prvenstvo bo težko. Vsi znajo igrati in drsati. Ni več pravih avtsajderjev. Želim si, da damo vse od sebe. Da vsakič, ko pridemo v dvorano, delamo na polno. Če bomo igrali dobro in bo energija prava, se lahko zgodijo lepe stvari. Je pa to kratek turnir, pet tekem v sedmih dneh, hitro so vzponi in padci. Ampak še enkrat poudarjam vzdušje in borbo. Če je to dobro, potem je že veliko. Gremo dan za dnem.

O tekmah z Avstrijo:

Vse prijateljske so bolj kot ne trening tekme. Je pa pomembno, saj imamo tukaj 16 napadalcev in 10 branilcev. Po obeh tekmah bomo naredili prvi rez. Verjetno bosta odpadla dva napadalca in dva branilca. Hitro bomo videli, kateri fantje od mladih lahko igrajo na tej ravni. To je drugačna raven kot v klubu. Tekme so namenjene uigravanju in spoznavanju. Šest prijateljskih tekem z dobrimi tekmeci bo tudi dober test, kje smo.

Galerija s ponedeljkovega treninga v Tivoliju: 

Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković

O tem, da so v tej sezoni že igrali z Madžari in Italijani:

Vemo, kakšno ekipo sestavljajo Italijani. Izkušena ekipa, veliko starejših, ki so bile že zraven. Tri dobre tekme smo odigrali z njimi. Mi imamo drugačne cilje kot oni. Več mlajših fantov, ki jih pripravljamo za naprej. Vemo, da lahko igramo z njimi. Ko bomo tam, bomo videli, kakšna bo forma in situacija. Ne samo na Madžare in Italijane, pripravljeni moramo biti tudi na preostale tekmece.

O prvem tednu priprav, ko je imel še klubske obveznosti v Franciji:

S klubom smo izpadli v polfinalu. Če bi napredovali, bi bil odsoten še kakšen teden več. Tako je bilo dogovorjeno že ob podpisu pogodbe. Trenerski štab, ki je deloval tukaj, mu povsem zaupam. Že pred dvema tednoma smo se dogovorili, na kaj želimo biti pozorni. Trenerji so zelo dobro opravili svoje delo, videla se je dobra energija in način, kako fantje delajo.

Edo Terglav
Foto: Denis Sadiković

O pogledovanju v tabore tekmecev v Bolzanu:

Vse to že spremljamo. Tudi Južno Korejo. To je del naloge. Italijane smo videli novembra in februarja, igra bo zelo podobna. Madžarska podobno. Od vsakega tekmeca moramo pogledati dve, tri tekme. A največja napaka bi bila, da bi se osredotočali na druge. Moramo se osredotočati samo nase. Na koncu bodo malenkosti odločale. Želim gledati, kako smo na ledu videti iz dneva v dan.

O širšem strokovnem štabu:

Novembra, ko so imeli mladi do 20 let svetovno prvenstvo, oba Mitja nista mogla biti zraven. Zato je bil ob meni Gorazd Drinovec. Zelo ga spoštujem, ima super pogled na hokej. Zato sem mu rekel, ali bi nadaljeval. Potrebujem več oči. Ne samo, kaj se na ledu dogaja, ampak tudi zraven. Štirje smo, vsak ima svoje naloge. Vsak je bil zadolžen za spremljanje svoje skupine igralcev. Vemo, kaj lahko pričakujemo od igralcev in kakšne vloge bodo imeli.

Prijateljske tekme Slovenije:

11. april: Slovenija – Avstrija
12. april: Avstrija – Slovenija
18. april: Poljska – Slovenija
19. april: Poljska – Slovenija
24. april: Francija – Slovenija
25. april: Francija – Slovenija


Spored slovenskih tekem na SP IA:

28. april, 12.30: Južna Koreja – Slovenija
30. april, 12.30: Slovenija – Romunija
1. maj, 19.30: Slovenija – Italija
3. maj, 16.00 Slovenija – Japonska
4. maj, 19.30 Madžarska – Slovenija


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!