Preveč zlomljenih zob skrbi za uvod brez podcenjevanja

Po pripravah na Bledu se je slovenska reprezentanca včeraj preselila v Ljubljano, kjer jo danes že čaka prva tekma domačega svetovnega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer

S kar 736 dni zamude se danes v ljubljanski hali Tivoli začenja svetovno prvenstvo divizije I, skupine A. Po dvakratni prestavitvi zaradi pandemije koronavirusa bodo slovenski privrženci najhitrejše moštvene igre na svetu vendarle dočakali domači šampionat, na katerem Sloveniji pripada vloga favorita za preboj med elito. Pot do tja risi začenjajo z današnjo tekmo proti Litvi (19.00).

Od 27. aprila do 3. maja 2020 bi morala Ljubljana z legendarnim Tivolijem gostiti svetovno prvenstvo drugega razreda svetovnega hokeja. A vsem dobro poznani razlog, ki je močno krojil naša življenja v zadnjih dveh letih, je poskrbel, da se bo to zgodilo šele letos. Natančneje od danes do nedelje, 8. maja.

Vmes je za spremembo poskrbela še ruska invazija nad Ukrajino, po izključitvi Rusije in Belorusije sta med elito avtomatsko napredovali Avstrija in Francija, elitna vrata pa so se Sloveniji na široko odprla.

Mednarodna hokejska zveza je obe na papirju najmočnejši tekmici nadomestila z Litvo, ki bo tudi prvi nasprotnik izbrancev Matjaža Kopitarja. Tekma med risi in baltskimi hokejisti bo nocoj ob 19. uri.

Štiri od petih, dvakrat tudi proti moštvoma iz elite

“Lahko smo zadovoljni s pripravami, ki so bile kvalitetne in uspešne. Tudi zadnji dve tekmi sta bili na visokem nivoju. Pred nami je zdaj le želja oziroma obveza, da zadržimo ta nivo igre in zbranosti. Tudi učinkovitost. Prvenstvo moramo začeti, kot se za gre,” je o tritedenskih pripravah, med katerimi je s svojimi fanti odigral pet prijateljskih tekem in štiri tudi dobil, dejal selektor Matjaž Kopitar.

Prijateljske tekme Slovenije pred SP:

30. april: Slovenija – Francija 2:0 (Gregorc, Čimžar)

28. april: Italija – Slovenija 1:2 (Sabolič, Čimžar)

22. april: Romunija – Slovenija 0:3

21. april: Slovenija – Japonska 3:4 po podaljšku (Čimžar, Koblar, Podlipnik)

19. april: Madžarska – Slovenija 0:3 (Sabolič, Pance Ž.)

Več časa kot tekmecu so posvetili sebi

Izkušeni trenerski maček, ki je Slovenijo že dvakrat (2012, 2014) popeljal med elitno skupino, opozarja, da presenečenj ne bo, saj v hokeju ni bližnjic. Da lahko risi presenetijo le sami sebe. O prvem tekmecu pa je dejal:

“Zelo malo igralcev igra v domači ligi, večina nastopa v tujini. Imamo nekaj posnetkov iz predolimpijskih kvalifikacij. Trener je isti, tako da bo tudi sistem igre verjetno isti. Roko na srce, smo se bolj kot z nasprotniki ukvarjali sami s sabo. Analiza tekmeca je prišla na vrsto šele včeraj.”

Odločitev o vratarju na današnji tekmi (izbiral je med Gašperjem Krošljem in Matijo Pintaričem) je skupaj o kapetanskem traku, tega je prejel povratnik v ekipo Mitja Robar, sprejel šele na včerajšnjem popoldanskem moštvenem sestanku.

Foto: Aleš Fevžer

Hitro gre lahko kaj narobe

Da je čakanja vendarle konec, veseli tudi branilca Blaža Gregorca. “Dolgo smo čakali na to domače prvenstvo, kar dve leti. Covid nam jo je precej zagodel. Končno bo šlo zares, čeprav so bile vmes tudi olimpijske kvalifikacije v Oslu. Za nami so dolge priprave, super je, da se vse vendarle začenja,” je dejal 32-letni branilec.

Gorenjec, ki je v minuli sezoni nastopal za Linz (ICEHL) in Augsburger Panther (DEL), je poudaril, da je cilj kljub odsotnosti Francije in Avstrije enak: prvo mesto. O današnji tekmi pa poudaril: “Velikokrat smo si že zlomili zobe na papirju lahkih nasprotnikih. Danes je že vsaka ekipa tako kakovostna, da te lahko premaga. Nikogar ne smemo podcenjevati, saj se lahko hitro kaj zalomi. Misliti moramo le nase in na svojo igro.”

Blaž Gregorc. Foto: Aleš Fevžer

Nadaljevati stoodstoten niz

Slovenija in Litva sta se do zdaj pomerili štirikrat, vedno pa je slavila reprezentanca s sončne strani Alp. Poleg zmage iz prijateljskega turnirja (5:2) v letu 2006 so na tem spisku še slavja iz dveh prvenstev divizije I (2009; 8:2 in 2019; 9:0) ter predkvalifikacijskega turnirja 2020 na Jesenicah, ko je bilo v Podmežakli kar 12:2 za naše fante.

Prednost risom daje tudi lestvica IIHF, kjer je Slovenija 19., Litva pa 24. Prvenstvo bosta sicer že ob 15.30 odprli verjetno glavni tekmici slovenske reprezentance na tem turnirju – Južna Koreja (20. na lestvici) in Madžarska (21. na lestvici). V Ljubljani je zraven še Romunija (23.), ki bo jutrišnji nasprotnik Slovenije.

Slovenska reprezentanca, seznam:

Vratarji:  Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Žan Us.

Branilci: Aljoša Crnovič, Blaž Gregorc, Miha Logar, Aleksandar Magovac, Matic Podlipnik, Klemen Pretnar, Mitja Robar, Miha Štebih.

Napadalci: Tadej Čimžar, Žiga Jeglič, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Nik Simšič, Jaka Šturm, Rok Tičar, Blaž Tomaževič, Jan Urbas, Miha Verlič, Miha Zajc.

Selektor: Matjaž Kopitar

Strokovni štab: Tomaž Razingar, Gorazd Rekelj, Anže Ulčar

Vodja ekipe: Dejan Kontrec

Tehnična ekipa: Milan Dragan, Andrej Hebar, Drago Terlikar

Fizioterapevta: Jan Babič, Janez Mikolič

Zdravnik: Klemen Stražar