Se bo pred polnim Tivolijem ponovila zgodba iz leta 2010?

Hokej 6. Maj 20229:00 > 18:37
Sloveniji je zmaga nad Madžarsko leta 2010 prinesla uvrstitev med elito. A takrat je pred polnim Tivolijem napredovala le ena ekipa, letos naprej peljeta dve mesti. Foto: Aleš Fevžer

Pred slovenskimi hokejisti je najpomembnejša tekma domačega svetovnega prvenstva. Proti najtežjemu tekmecu turnirja, Madžarski, čaka rise boj za prvo mesto na lestvici. Zmaga nad vzhodnimi sosedi prinaša napredovanje med elito že krog pred koncem tekmovanja.

Nocoj ob 19. uri se bo v razprodani hali Tivoli začelo srečanje med Madžarsko in Slovenijo. Obe reprezentanci sta v uvodnih dveh krogih zbrali maksimalnih šest točk, risi so po Litvi (4:2) nazadnje visoko ugnali Romunijo (9:1). Naši vzhodni sosedi so bolj navdušili v uvodu, ko so s 5:1 premagali Južno Korejo, nato pa so v sredo proti Litvi trepetali do zadnjih sekund (2:1).

Madžari lahko računajo na bučno podporo s tribun, saj so njihovi navijači že v začetku tedna preplavili slovensko prestolnico. A po bolj gledališkem vzdušju proti Litvi in Romuniji se je navijaška mrzlica prebudila tudi med Slovenci, tako je kart za večerni obračun zmanjkalo že v sredo zvečer.

Prost dan za sprostitev in počitek

Slovenski hokejisti so po visoki zmagi nad Romunijo imeli na razpolago prost dan, ki so ga po dveh stresnih tekmah izkoristili za regeneracijo, terapije in počitek. Dan so po dovoljenju selektorja Matjaža Kopitarja lahko preživeli z družinami, zvečer pa se je ekipa znova zbrala v hotelu Lev na večerji in sestanku.

“Od danes zjutraj naprej je fokus le na tekmi z Madžari. Bolj kot fizična bo pomembna mentalna priprava. V postavi bomo zapolnili prazni dve mesti, zasedla jih bosta en branilec in en napadalec, njunih imen pa zaenkrat ne bom izdal,” je dejal selektor Kopitar.

Foto: Aleš Fevžer

Spet je vse odvisno le od njih samih

Stanje vratarja Gašperja Krošlja, ki ga je ob koncu druge tretjine tekme z Romunijo zagrabil močan krč, nato pa ga je zamenjal Matija Pintarič, je dobro. Verjetno bo pripravljen na tekmo, je razkril vodja slovenske klopi, nato pa pogled usmeril še proti najtežjemu tekmecu turnirja.

“Pri Madžarih izstopa prvi napad. Posebnih stvari na tekmah, ki so jih odigrali tukaj, nisem videl. Razen učinkovitosti prvega napada. Druge podrobnosti pa smo pripravili šele včeraj popoldne in se bomo o njih pogovorili na sestanku pred tekmo. Oni nikoli ne igrajo zelo odprto. Bodo pa skušali več igrati z nami kot Litva in Romunija. Mi moramo skrbeti, da stojimo, kot je prav. Tako bodo težko igrali proti nam,” je o enostavnem načrtu za večerni obračun še povedal Kopitar.

Madžari so na turnirju v Ljubljani do zdaj premagali Korejo (5:1) in Litvo (2:1). Foto: Uroš Skaza

Če igraš s pakom, je možnost napake večja

Od vseh slovenskih igralcev, ki so trenutno zbrani v Ljubljani, Madžare še najbolje pozna Anže Kuralt. Tridesetletni Kranjčan je član kluba Fehervar iz Szekesfehervarja že štiri sezone, letos je z njim nastopal v finalu lige ICE, ko je bil Salzburg boljši s 4:0 v zmagah.

“Niso slaba ekipa, vem pa, da smo mi boljši. Smo bolj kvalitetni, imamo boljšo mentaliteto, kar kaže tudi zgodovina. To vse moramo pokazati v naslednji tekmi. Ne vemo, kako bo Madžarska pristopila, a verjetno bodo želeli imeti posest ploščka, tako kot mi. V tem primeru pride do več napak, ki privedejo do golov. Moramo narediti manj napak kot oni,” je o naslednjem tekmecu razmišljal član drugega napada.

V njem mu družbo delata Robert Sabolič in Rok Tičar. Skupaj so zdaj zbrali tri točke (2 gola in podajo) in so zaenkrat daleč od učinkovitosti prvega. Jeglič-Verlič-Urbas so skupaj že pri 16 točkah. “Mi se veliko pogovarjamo, kaj je treba popraviti. Zaenkrat nismo bili tako učinkoviti, kot bi si želeli. Težki tekmi šele prihajata, moramo narediti korak naprej in pokazati, zakaj smo del drugega napada.”

Kuralt je za zdaj svoj edini gol na prvenstvu dosegel proti Litvi, ko je zadel za 2:0. Foto: Aleš Fevžer

Slovenija ima prednost pri vratarjih

Razkril je, da tekma proti nekaterim klubskim soigralcem zanj pomeni še dodatno motivacijo, pa čeprav prijateljskih provokacij ni bilo. Želi si, da bi Slovenci dokazali, da so boljši. Tako na ledu kot na tribuni. Kaj pa bo tisto, ki bo odločilo?

“Ključna bo disciplina predvsem ob igri s ploščkom. Da si ustvarjamo priložnosti. Verjamem, da imamo tudi boljše vratarje. Ti so ključni, kar smo videli tudi proti Litvi. Energije je zagotovo dovolj. Na takih tekmah ne varčuješ z njo, sploh ker je dovolj adrenalina in motivacije. Če bo dvorana res polna, pa še toliko več,” je še dejal otrok kranjskega Triglava.

Kljub poznavanju madžarskega hokeja ni pomagal strokovnemu štabu pri pripravi na tekmo, saj ima ta dovolj svojega gradiva, s katerim je razčlenil madžarsko igro. O velikih finančnih vložkih Madžarov v hokej pa je Kuralt dejal: “Veliko vlagajo v hokej, gradijo infrastrukturo, tudi z državnim denarjem. Imajo močan mladinski pogon in akademije. A zaenkrat jim še ni uspel preboj, ki bi si ga želeli.”

Anže Kuralt v dresu Fehervarja. Foto: Guliverimage

Zgodovina se 12 let pozneje ponavlja

Madžarska je bila sicer stalna članica elitne divizije od leta 1930 do 1939, nato pa je med najboljšimi nastopala le še dvakrat (2009, 2016). Na prvenstvih drugega razreda je kar tradicionalen tekmec Slovenije, ki pa je na petih uradnih tekmah še nikoli ne premagala. Nepozabna je predvsem tivolska zmaga iz leta 2010 (4:1), ki je domači reprezentanci v zadnjem obračunu prinesla uvrstitev med elito, in srečanje na zadnjem prvenstvu divizije IA v Nur-Sultanu, ko je bilo kar 6:0 za rise.

Ti so tudi sicer proti vzhodnim sosedom veliko uspešnejši, na skupno 22 tekmah so slavili 17-krat, Madžari štirikrat, prvi medsebojni obračun pa se je končal z remijem (2:2). Nazadnje sta se ekipi merili na prijateljski tekmi pred letošnjim turnirjem, 19. aprila je bilo 3:0 za naše fante, ko sta zadela Robert Sabolič in Žiga Pance (dvakrat).

Medsebojni obračuni Slovenije in Madžarske na uradnih tekmah:

3. maj 2019, Nur-Sultan (Kazahstan): Slovenija – Madžarska 6:0

25. april 2018, Budimpešta (Madžarska): Slovenija – Madžarska 4:1

23. april 2014, Goyang (Južna Koreja): Slovenija – Madžarska 2:0

18. april 2012, Ljubljana/Stožice (Slovenija): Slovenija – Madžarska 4:1

23. april 2010, Ljubljana/Tivoli (Slovenija): Slovenija – Madžarska 4:1