Rekordni Raza se predstavi: Nova vloga za bivšega kapetana

Tomaž Razingar je v dresu Slovenije pustil neizbrisni pečat.

Pisal se je 9. september 2015, ko je ob 9.09 legendarna slovenska devetka Tomaž Razingar sporočil, da končuje igralsko kariero. Nekdanji dolgoletni kapetan in rekorder po številu nastopov za slovensko reprezentanco (212 nastopov in 81 golov) je igral na kar 14 svetovnih prvenstvih, leta 2014 je bil zraven tudi ob premiernem nastopu na olimpijskih igrah. Ob današnjem zboru ekipe na Bledu se vrača med rise, a v povsem drugačni vlogi.

Hokejska klubska sezona v Sloveniji počasi prihaja h koncu. Pri Olimpiji so po osvojeni dvojni kroni in izpadu v četrtfinalu lige ICE že zaključili s tekmovalnim letom, njihove večne rivale Jeseničane pa jutri čaka druga tekma finala alpske hokejske lige (prvo so v soboto v Italiji izgubili z 1:4).

Pozornost privržencev najhitrejšega ekipnega športa vse bolj pleni reprezentanca, ki jo od 2. do 8. maja čaka nastop na domačem svetovnem prvenstvu skupine A, divizije I. Risi bodo v Tivoliju v družbi Madžarske, Romunije, Južne Koreje in Litve napadali eno izmed prvih dveh mest, ki vodita med elito.

Reprezentanca se je v okrnjeni vlogi na ljubljanski šampionat minula dva tedna pripravljala na Bledu, uradni del priprav in treningov pa se v tem gorenjskem biseru začenja danes. Selektor Matjaž Kopitar bo predstavil cilje in ekipo, ki je od sredine marca naprej v strokovnem delu močnejša za še enega člana.

2. poglavje sodelovanja: Matjaž Kopitar in Tomaž Razingar.

Kot povezovalni člen med igralci in strokovnim štabom bo namreč vsaj do konca prvenstva deloval Tomaž Razingar. “V tem trenutku sem vpet v delo na ledu in tudi izven njega. Skušamo postoriti za fante vse, kar je potrebno, da bodo osredotočeni le na hokej. Da bodo dobili kompletni ’servis’, pa ne da je bilo prej karkoli narobe, a življenje in hokej gresta naprej. Fantje igrajo v vrhunskih klubih, zato mora biti tudi v reprezentanci za njih dobro poskrbljeno. Verjamemo, da je širitev strokovnega štaba ena od pomembnih stvari,” nam je v začetku pogovora dejal nekdanji dolgoletni kapetan.

In dodal: “Moja vloga je, da sem povezovalni člen med njimi in selektorjem. Da mi povedo, kaj potrebujejo. Še iz igralnih časov vem, kaj je manjkalo. Gradimo celoto, da bo vse tako, kot mora biti.”

Jeseničan, ki bo konec meseca praznoval 43. rojstni dan, nam je v pogovoru razkril, zakaj se je odločil pridružiti ekipi pred tako velikim izzivom, zakaj se v prihodnosti ne vidi v vlogi selektorja in kako gleda na sezoni največjih slovenskih klubskih rivalov. Obenem je opozoril na pomemben jubilej slovenskega hokeja (februarja je minilo 90 let od prve tekme na naših tleh), ozrl pa se je tudi v prihodnost. Verjame, da ta prinaša marsikaj lepega.

O čem vse je govoril Tomaž Razingar:

O novi vlogi, v kateri se je znašel prvič:

Skupaj z Anžetom Kopitarjem imava hokejsko akademijo, zato sem po koncu igralske kariere ostal vpet v ta šport. Tisto je 14-dnevno dogajanje, kjer pa morajo biti stvari dobro organizirane. Da je poskrbljeno za trenerje, animatorje in mlade nadobudne hokejiste.

Te stvari zato niso nove zame, zaenkrat je ta nova vloga zelo prijetna. Sploh ko smo skupaj na ledu. Ogromno se lahko naučim od ostalih trenerjev, zato bom skušal tudi sam odnesti čim več od tega.

Stik s hokejem ohranja s hokejsko akademijo, ki jo ima skupaj z Anžetom Kopitarjem.

O tem, na čigavo pobudo je zraven:

V tej vlogi sem se znašel na prošnjo Matjaža Kopitarja. Zelo hitro sva se dogovorila in sem vesel za njegovo zaupanje. Želim pomagati po svojih najboljših močeh, da dosežemo cilj.

O velikem izzivu – domačem SP-ju:

Dve leti se je zaradi vsem znane bolezni, ki je krojila naš svet, to ’sfižilo’. Z veseljem pričakujemo prvenstvo v Ljubljani, določene spremembe so se sicer pred kratkim zgodile glede nasprotnikov. Smo favoriti, to breme bomo morali sprejeti in se uvrstiti med elito.

O trenutnem stanju ekipe in priprav:

Prejšnji teden je na Bledu trenirala šesterica in vratar. V petek so se nam pridružili igralci Olimpije, danes pa začenjamo z glavnimi pripravami, na katerih bo že večina fantov s seznama. Sta pa bila zadnja dva tedna zelo težka, saj so bili treningi prilagojeni šestim hokejistom in to je zelo naporno. Zdaj pa začenjamo z udarnim delom treningov.

O spremembah pred prvenstvom:

Zato ne bo nič lažje. Kot že rečeno, smo favoriti. To moramo sprejeti in storiti vse, da bomo na koncu prvi. V svetu se dogajajo stvari, za katere ne vemo, kaj bo jutri z njimi. Zato je na prvenstvu v Ljubljani ena ekipa manj, malce se je premešalo (namesto Francije in Avstrije, ki bosta zaradi izključitve Rusije in Belorusije tekmovali med elito, bo v Ljubljani tekmovala Litva, op. p). Šli bomo odločno po to, kar je naš cilj.

Poslovilno tekmo je odigral 16. julija 2016.

O dejstvu, da bo ’nadrejen’ nekdanjim soigralcem:

Glede tega ne pričakujem nobenih težav. Z nekaterimi igralci smo bili v stiku tudi že po koncu moje kariere. Fantje igrajo v zelo dobrih klubih in so profesionalci. Kvečjemu bo to prednost, saj so mi takoj podali veliko informacij, kaj si še želijo v reprezentanci. Kaj imajo v klubih, tukaj pa ne, a bi si želeli imeti. Že prej smo dobro sodelovali in ne vidim razloga, da ne bi tudi zdaj. Imamo isti cilj.

O prihodnosti reprezentance in morebitni menjavi generacij:

Širšo sliko si vedno ustvarjamo po predhodnih rezultatih. Dejstvo je, da ima slovenski hokej majhno bazo igralcev in velikih sprememb v članski reprezentanci v smislu celotne menjave generacije si ne moremo privoščiti. Dalj časa, ko bodo te starejši fantje – vodilni ’konji’ – zraven, bolje bo. Morajo vztrajati čim dlje. Na tak način lahko skrijemo ta majhen bazen. Obenem pa zraven iščemo mlade, ki bodo nadaljevali to uspešno zgodbo majhne hokejske ekipe.

O vrnitvi Olimpije v ligo ICE:

Ekipa Mitje Šivica je opravila odlično delo. Odigrali so enkratno sezono, z enim ali dvema tujcema bi verjetno lahko šli še dlje v končnici. Za ljubljanski hokej je to zelo dobrodošlo, saj so se navijači vrnili na tribune Tivolija.

O prvem jeseniškem finalu v AHL:

Lahko priznamo, da je še težja naloga kot Šivica čakala Nika Zupančiča. Dobil je zelo okrnjeno ekipo fantov, v primerjavi z lansko sezono se je zgodilo veliko odhodov najboljših hokejistov. A je Nik to uspel sestaviti v celoto in prišel do finala alpske lige, kar prej Jeseničanom ni uspelo z močnejšimi moštvi. Vsi ljubitelji hokeja na Jesenicah in v Sloveniji si želimo, da jim uspe zmagati in morda se prihodnje leto lahko zgodi tudi stvar, ki je zaenkrat še zelo oddaljena.

Na OI 2014 je bil na odprtju nosilec slovenske zastave.

O sistemu tekmovanja državnega prvenstva:

Verjetno je tudi Hokejski zvezi Slovenije težko določiti sistem tekmovanja, ki bi ustrezal vsem moštvom. Klubi so tisti, ki morajo ta program potrditi. Je pa res, da v Kranju delajo zelo dobro, imajo stalno člansko ekipo in vsako leto pripravijo kakšno nadgradnjo. To je zelo pozitivno. Mogoče je manj pozitivno, da v finalu ni bilo derbija, obračuna najboljših dveh moštev v državi. A ker je Olimpija redni del igrala z mlado ekipo, sta se ekipi srečali že v polfinalu. Finale zato ni imel tistega draža. Bilo bi drugače, če bi bilo. A na drugi strani je zadovoljstvo pri Triglavu toliko večje, prvič v zgodovini imajo srebrno kolajno.

O besedah Mihe Ahačiča za Sportklub, da bi bilo manjše klube smiselno združiti v enega za nastopanje v ligi AHL:

Vedno se lahko pogovarjamo o različnih stvareh. Po mnenju vseh bi bilo idealno, če bi Olimpija in Jesenice igrala v isti ligi. Kot magnet za gledalce. Pri manjših ekipah pa obstaja veliko idej, a na koncu so klubi tisti, ki se morajo med seboj dogovoriti, svoje doda še HZS. Je pa sodelovanje med klubi zelo dobrodošlo, saj igralski bazen res ni velik. Zato je treba skleniti kakšen kompromis. V članski ekipi Jesenic in Olimpije je ogromno fantov, ki so vzgojeni v drugih klubih. Treba je postaviti nek vzdržen koncept, ki bo namenjen le Sloveniji, saj smo zaradi le sedmih hokejskih dvoran zelo specifični.

Pred SP pet prijateljskih tekem

Po besedah Tomaža Razingarja bo Slovenija pred domačim prvenstvom odigrala pet prijateljskih tekem. 19. aprila bo na Madžarskem igrala z domačini, 21. in 22. aprila bo sodelovala na turnirju na Slovaškem, kjer bosta tekmici Japonska in Romunija. V zadnjem tednu priprav pa sledi še dvoboj z Italijo v Pontebbi in kot generalka 30. aprila boj s Francijo na Bledu.

O 90. obletnici slovenskega hokeja sredi februarja:

Spoštovati moramo zgodovino, če želimo imeti lepo prihodnost. Več je tega spoštovanja, lepša bo prihodnost. Častitljivih 90 let, veliko dobrega se je zgodilo v tem času za slovenski hokej in reprezentanco. Z veliko mero zadovoljstva lahko zremo nazaj, obenem pa biti optimistični in realni, da se da še marsikaj postoriti v prihodnosti. Nadejam se, da bodo nekdanji hokejisti ostalih v teh vodah in se bo ta šport pri nas razvijal še hitreje kot do zdaj.

O tem, ali je to začetek trenerske/selektorske poti:

Ne, ne. Odzval sem se izključno zaradi želje Matjaža Kopitarja. Dogovor je sklenjen le za prvenstvo v Ljubljani. Imam ogromno svojih projektov, v katerih se udejstvujem vsak dan. Ta je le eden od njih, želim pomagati in ga izpeljati po najboljših močeh. Nato pa bomo videli, kako se bodo stvari odvijale naprej.

Bil je kapetan od leta 2010 do 2015. Prvič pa je za člansko ekipo Slovenije nastopil že v sezoni 1998/99.