Vložili vse, da bi dosegli en in edini cilj

Hokej 3. Apr 202317:08 0 komentarjev
Matjaž Kopitar
Foto: Aleš Fevžer

Pred slovensko hokejsko reprezentanco je največji izziv v zadnjih šestih letih. Prvič po letu 2017 bo namreč maja nastopila na svetovnem prvenstvu elitne divizije. Misija Riga se je začela z današnjim uradnim zborom na Bledu.

V gorenjskem turističnem biseru, sicer standardni bazi slovenske hokejske reprezentance, se je prvega uradnega treninga udeležilo 27 hokejistov. Zasedba sicer še ni popolna, saj manjkajo igralci, ki še opravljajo klubske obveznosti. Pot v končnici je sicer že končal prvi napad risov. Žiga Jeglič, Miha Verlič in Jan Urbas, ki so z Bremerhavnom v četrtfinalu prve nemške lige končali v četrtfinalu – München je bil boljši s 4:2 v zmagah, se bodo pridružili v nadaljevanju. Manjkajo tudi še Rok Tičar, Nik Simšič in Matija Pintarič. Vprašljiv je mladi branilec Maks Perčič, ki se je na treningu natrgal ligament.

Dolge priprave, a širok kader

“Vemo, kaj je na razpolago. Glavnina fantov je že tukaj. Za nami je že 14 dni predpriprav, na katerih je bilo kar veliko igralcev. Ko bomo na pripravah vsi, bomo lahko sestavili šest peterk. Sploh nosilci igre ne bodo toliko igrali na prijateljskih, predvsem iščemo optimalne rešitve za mesta, ki so še prosta. Imamo cilje in želje, vse bomo naredili, da bi nam uspelo,” načrte za izpolnitev velikega cilja – obstanka med elito ne skriva selektor Matjaž Kopitar.

Če so risi med elito nazadnje igrali pred šestimi leti (2017 v Parizu so izpadli v drugi razred svetovnega hokeja), je post selektorja Matjaža Kopitarja še dve leti daljši. Nazadnje je Slovenijo med najboljšimi ekipami sveta vodil leta 2015, tudi takrat so češko Ostravo zapuščali sklonjenih glav.

Hokejisti, ki so že na Bledu

Vratarji: Luka Gračnar, Gašper Krošelj, Rok Stojanovič, Žan Us

Branilci: Aljoša Crnovič, Kristjan Čepon, Blaž Gregorc, Aleksander Magovac, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Maks Perčič, Matic Podlipnik, Miha Štebih, Nejc Stojan

Napadalci: Miha Beričič, Tadej Čimžar, Jan Drozg, Rok Kapel, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robet Sabolič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Blaž Tomaževič, Miha Zajc

Pridejo še: Matija Pintarič, Rok Tičar, Nik Simšič, Jan Urbas, Miha Verlič, Žiga Jeglič

Veliko sprememb okolja

Pred hokejisti je pred prvo tekmo svetovnega prvenstva (13. maja proti Švici) zdaj šest tednov priprav. V tem času bodo risi odigrali tudi deset prijateljskih tekem, na katerih se bodo po dvakrat srečali s Poljsko, Italijo, Francijo in Madžarsko; po enkrat pa z Avstrijo (že ta četrtek) in Dansko (povsem na koncu).

“Vedno je bila želja imeti pripravljalne tekme na koncu vsakega tedna priprav. Tako lahko najlažje zaključiš teden, potegneš črto, kaj je bilo dobro in kaj slabo. Na treningih je lahko vse dobro, na tekmah pa ne tako kot bi si želel. To je dobrodošlo, skušali bomo čim bolj izkoristiti,” je še dodal Kopitar, ki bo za čim manjšo monotonost v začetku tednov igralce obremenil s po dvema treningoma na dan, vikendi pa bodo bolj kot ne prosti, da jih bodo hokejisti lahko preživeli z družinami.

Matjaž Kopitar
Foto: Aleš Fevžer

Prijateljske tekme pred SP:

6. april 2023, Beljak (AUT) => Avstrija : Slovenija

13. april 2023, Maribor (SLO) => Slovenija : Poljska

14. april 2023, Maribor (SLO) => Poljska : Slovenija

20. april 2023, Bled (SLO) => Slovenija : Italija

21. april 2023, Bled (SLO) => Italija : Slovenija

28. april 2023, Pariz (FRA) => Francija : Slovenija

29. april 2023, Pariz (FRA) => Slovenija : Francija

3. maj 2023, Budimpešta (HUN) => Madžarska : Slovenija

4. maj 2023, Budimpešta (HUN) => Slovenija : Madžarska

9. maj 2023, Kopenhagen (DEN) => Danska: Slovenija

Na novinarski konferenci sta sodelovala še Robert Sabolič in Jan Drozg. Prvi je izpostavil, da odlično pozna soigralce, in čeprav je prvič v letošnji sezoni prisoten v reprezentanci, ni veliko zamudil. “Imamo dovolj časa in tekem za optimalno pripravo,” je dodal, s temi besedami pa se je strinjal tudi Drozg. “Dober mesec je še do prvenstva, dovolj časa je še za vse.”

Dejan Kontrec
Foto: Uroš Skaza

Da je nastop na svetovnem prvenstvu projekt letošnje sezone, je izpostavil tudi generalni sekretar hokejske zveze in vodja reprezentance Dejan Kontrec. “Takoj, ko smo se lani uvrstili v višjo divizijo, smo začeli s pripravami. Vedno smo govorili o premalo tekmah, a če si v eliti, je lažje. Tekmece za prijateljske obračune smo tempirali po moči in zahtevnosti, to nam je uspelo. Tudi strokovni štab smo okrepili. Naredili smo vse, kar je v naši moči, da spet obstanemo. Res smo vložili vse, tudi finančno,” je dejal o stroških, ki bodo skupaj s pripravami in prvenstvom znašali malce manj od pol milijona evrov.

Slovenija bo prvi del na prvenstvu sicer odigrala v Latviji. V Rigi ji bodo nasproti (po vrsti) stale Švica, Kanada, Norveška, Češka, Latvija, Slovaška in Kazahstan.

Razpored tekem Slovenije na SP

sobota, 13. maj 2023 ob 12:20 => Švica – Slovenija

nedelja, 14. maj 2023 ob 12:20 => Slovenija – Kanada

torek, 16. maj 2023 ob 16:20 => Slovenija – Norveška

četrtek, 18. maj 2023 ob 16:20 => Češka – Slovenija

petek, 19. maj 2023 ob 16:20 => Latvija – Slovenija

nedelja, 21. maj 2023 ob 16:20 => Slovenija – Slovaška

ponedeljek, 22. maj 2023 ob 20:20 => Kazahstan – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!