Laniškova poteza v jok spravila tudi zakonca Kubacki

Smučarski skoki 3. Apr 202313:04 2 komentarja
Lanisek Kubacki
Foto: Guliverimage

Dawid Kubacki, ki je zaradi zdravstvenih težav žene Marte predčasno končal sezono v smučarskih skokih, se je za poljsko spletno stran Przeglad Sportowy Onet odzval na potezo Anžeta Laniška. Ta je včeraj navdušil skakalno javnost, ko je na podelitev po zadnji tekmi v Planici prišel s kartonastim izrezom Poljaka.

“Veste kaj … Nisem si predstavljal, da bo storil to. V svojem grlu imam cmok, Anžetu sem takoj pisal o najini rekaciji. Oba z Marto sva skupaj jokala. Tudi ko govorimo, me še vedno objema,” je za poljski portal Przeglad Sportowy Onet dejal Dawid Kubacki.

33-letni Poljak se je s tem zahvalil slovenskemu skakalcu, da je na podelitev skupnega seštevka svetovnega pokala v Planici prišel z njegovo kartonasto podobo in okoli nje obesil kolajno za skupno tretje mesto.

Lanisek kubacki solze
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliver

Lanišek ni zadrževal čustev

Spomnimo, Kubacki je pred drugo tekmo v Vikersundu pred dobrima dvema tednoma zapustil skakalno karavano in se vrnil domov k ženi, ki se je zaradi težav s srcem borila za življenje. Takrat je v svetovnem pokalu zasedal drugo mesto, do konca pa sta za v seštevku prehitela Stefan Kraft in Anže Lanišek, tako da je Poljak končal na četrtem mestu.

“Podelitev za najboljše tri v svetovnem pokalu je bila gotovo zelo čustvena. Kot sem že nekajkrat dejal, bi si Dawid zaslužil skupno tretje oziroma drugo mesto v seštevku. Mislim, da bi bil lep troboj za drugo, tretje mesto. A dokazal je, za kakšnega človeka gre. V zaključku sezone, ko so na vrsti le še najlepše stvari – poleti, je pozabil na šport. Pokazal je, da je ljubezen tista, ki največ šteje,” je slovenskim novinarjem v izteku razlagal Lanišek, njegova poteza pa je zaobšla svet in navdušila številne navijače, predvsem poljske.

Pravi čudež

Kot je Kubacki še dodal v intervjuju po nedeljski tekmi, ki so jo je ogledal skupaj z ženo, se njeno zdravstveno stanje izboljšuje. “Nisva gledala le zadnje tekme, ampak vse. No, razen sobotne, ko sem se vozil do bolnišnice in sem po radiu spremljal dogajanje. Ne bi se spuščal v medicinske podrobnosti, a njena situacija je boljša iz dneva v dan. Je utrujena in v bolečinah zaradi preteklih dni, toda v zelo kratkem času je zdravje zelo napredovalo. Parametri stanja njenega srca so v redu, ni videti, da bi se lahko zgodilo kaj nepričakovanega. Zdravniki pravijo, da je neke vrste čudež. Ljudje se po takšnih težavah vrnejo v zdravo stanje, a za to potrebujejo veliko več časa.” Po informacijah s Poljske bi se lahko kmalu vrnila domov.

Zmagovalca enajstih tekem v svetovnem pokalu je navdušilo dejstvo, da oznaka #skijumping family (družina smučarskih skokov) ni le prazna skovanka. “To le kaže, kako smo si blizu. Morda z ostalimi tekmujemo v imenu športa, smo rivali, a se imamo radi in se spoštujemo. To je nekaj res čudovitega. Nisem pričakoval kaj takega. Na tekmi je zares zadovoljen le zmagovalec, a si vedno čestitamo. Halvor, Anže, Stefan in jaz smo se borili za prva štiri mesta. Kaj je Lanišek storil, dokazuje, kakšna oseba je in kako veliko srce ima. Z ženo sva videla tudi velik napis in se zahvaljujeva vsem, ki nama pošiljajo želje po zdravju.”

Foto: Profimedia

Veliko prilagajanja

Za Kubackim sta zelo naporna dva tedna, ki bosta po njegovih besedah pustila tudi psihološke posledice. V težkih časih se je sproščal tudi na skakalnici, a o skokih trenutno ne razmišlja: “Takoj ko je prišlo do te izredne situacije, so moji skoki postali drugo- ali tretjerazredni problem. Lestvica vrednost se je spremenila. Ne razmišljam o koncu kariere, upam, da se vrnem in bom lahko normalno treniral. Toda za to bo potrebnih veliko odrekanj, predvsem v logističnem smislu. Marti s tem ne želim povzročati dodatnega stresa, upam, da se bomo prilagodili.”