“Spoštovanja med rivaloma ni moč zaslediti”

Hokej 24. Nov. 202113:06 > 13:512 komentarja
Delite:
Rezultat je bil postranskega pomena, pa čeprav so navijači Olimpije pred dvorano glasno proslavljali zmago.

Hokejisti Olimpije so zasluženo dobili tretji večni derbi v letošnji sezoni, a bolj kot poraz (0:3) v Zgornjesavski dolini odmeva selitev branilca Aljoše Crnoviča iz Jesenic v Ljubljano.

Čeprav rezultat v obračunu med tradicionalnima rivaloma ni bil v ospredju že pred tekmo, je bil še manj po njenem koncu. Olimpija se je sicer po boljši predstavi v večjem delu tekme veselila gladke zmage (3:0) in se Jesenicam maščevala za oktobrski poraz v Podmežakli, ko je bil izid obrnjen. A je bil praktično nepomemben, saj se vse ekipe iz rednega dela državnega prvenstva uvrstijo v končnico.

Poškodbe zdesetkale obrambno vrsto

“Bili smo boljši, predvsem kot na zadnji tekmi proti Salzburgu. Ne morem reči, da smo imeli več želje, a smo bili bolj kvalitetni. Pa daleč od tega, da je bilo lahko. Morali smo drobiti, drobiti, drobiti … Nato so se stvari odprle, rezultat bi lahko bil precej višji. Streli, priložnosti in posest nam govorijo v prid. Take tekme so vselej težke s psihološkega vidika, zato čestitke fantom za pristop in da niso popustili,” je bil v pogovoru z novinarji zadovoljen trener zmajev Mitja Šivic.

Mitja Šivic

Dejal je, da o tem, ali tekma prihaja v pravem času, sploh ni razmišljal. Nato pa zbrani sedmi sili obelodanil novico, ki jo je med tekmo sicer razkril že plakat navijaške skupine Olimpije z napisom “Zeleni Crnovič”.
“Kot ste videli že transparent, se nam pridružuje Aljoša Crnovič. Imel je pogodbo, ki mu je dovoljevala odhod. Ne Aljoša ne mi nismo krivi za nič, saj je izkoristil klavzulo v pogodbi. Imel je veliko željo, da se priključi Olimpiji v ligi ICE. Aljoša bo že v četrtek z nami na treningu, saj so se mu na Jesenicah odrekli,” je nov prestop iz Gorenjske v Ljubljano napovedal še lani trener Jesenic.

22-letni branilec je bil želja v pisarnah na Celovški 25 že poleti, a je Šivic v ekipi želel bolj izkušenega igralca. Izbral je Finca Joono Ervinga, ki pa se bo zaradi poškodbe vrnil šele januarja, zato so morali iskati okrepitve.

Eno so našli tudi v Mariboru, od koder na enomesečno preizkušnjo prihaja izkušeni Mitja Robar. 38-letnik je v štajerski prestolnici zadnji dve leti opravljal še funkcijo predsednika kluba. Šivic je ob tem potrdil, da bo vratar Paavo Hölsä zaradi težav s prepono odsoten štiri tedne.

Olimpija je bila celo tekmo boljši nasprotnik.

Jeseničane veseli, da so Olimpiji kljub selitvi v višjo ligo še naprej trn v peti

Na selitev Aljoše Crnoviča k Olimpiji so se danes odzvali tudi pri jeseniškem klubu. “Igralec je vložil zahtevo za enostransko prekinitev pogodbe, saj si želi kariero nadaljevati na višji ravni, in sicer v SŽ Olimpija, ki je v tem trenutku edina vstopna točka v ligo ICHL za igralce iz slovenskega prostora. Ker je z novim klubom že sklenil dogovor, je odstranjen iz ekipe Sij Acroni Jesenice, kljub temu, da pogodba z našim klubom še ni uradno prekinjena. V kolikor bo v določenem časovnem roku izpolnil pogodbena določila iz veljavne pogodbe, bo pridobil status prostega igralca, saj v našem klubu ne želimo zadrževati v ekipi igralca, ki ne želi biti del naše zgodbe,” je v izjavi zapisal direktor Jesenic Anže Pogačar.

Aljoša Crnovič bo dres Jesenic zamenjal za Olimpijinega.

Dodal je: “Hkrati bi želel kadrovnikom našega rivala sporočiti, naj ne živijo v strahu, saj se na Jesenicah ne poslužujemo metod novačenja igralcev večnega tekmeca med končnico ali finalom državnega prvenstva ter pred večnim derbijem. Prav tako prosimo, da naši večni rivali ne komunicirajo kakršnega koli spoštovanja med kluboma, saj tega nikakor ni moč zaslediti. Očitno je, da kljub temu, da je njihova ekipa boljša (na papirju) in igra v po besedah močnejši ligi, smo jim očitno Jeseničani še vedno trn v peti. Veseli smo, da v nas vidijo težkega nasprotnika, pomislimo samo kaj bi bilo, če bi Jesenice delovale z enakim proračunom.”

Za komentar odhoda smo že po včerajšnji tekmi prosili tudi trenerja železarjev Nika Zupančiča. “Moje mnenje je, da tega ne bi storil na tak način. Razšli smo se v prijateljskem duhu in se Aljoši zahvalili za vse. Ima tako pogodbo, da lahko to stori, želim mu vse najboljše. Mi gremo naprej s fanti, ki jih imamo,” je na kratko dejal vodja stroke pri rdečih. Spomnimo sicer, da so Ljubljančani poleti iz Jesenic pripeljali pet igralcev (Žan Jezovšek, Žan Us, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Blaže Tomaževič) in trenerja Mitjo Šivica.

Brez gola je nemogoče zmagati

Manj veselja je bilo jasno v jeseniškem taboru. Trener Nik Zupančič je priznal, da je bila Olimpija drugo in tretjo tretjino boljša: “Vedeli smo, da bodo pritisnili, saj igrajo na višjem nivoju in so hitrejši. Druga tretjina nam je pobrala veliko energije, saj je klop precej oddaljena od obrambne tretjine. Večkrat so nas ujeli v njej in nismo uspeli menjati. Kljub temu smo v prvih 40 minutah igrali dobro, niso veliko prihajali v nevarne cone in imeli aktiven rezultat. Takrat bi se še dalo kaj narediti, zato škoda, da smo dobili gol takoj na začetku zadnje tretjine, saj se je dinamika spremenila. Priigrali smo si dovolj priložnosti, ki bi jih morali izkoristiti. Na takšnih tekmah pač moraš zadeti, drugače se odvije v drugo smer.”

Nik Zupančič

Obregnil se je ob sistem tekmovanja, češ da je igranje domačega prvenstva med regionalnimi tekmami “nepotrebno zlo”. Pozval je Hokejsko zvezo Slovenije, da znova premisli o bolj smiselnem načrtu za prihodnje sezone. Na vprašanje, kaj je bilo tokrat drugače od oktobrskega derbija na Jesenicah, je 53-letni Ljubljančan odgovoril: “Vsak derbi je svoja zgodba. Takrat smo zadeli, dinamika se je spremenila. Za našo ekipo je lažje braniti vodstvo kot biti v zaostanku, to je ključna razlika.”

Najboljša slovenska kluba se bosta naslednjič znova srečala šele v končnici državnega prvenstva, ki bo spomladi.

Komentari

Vaš komentar