Čehi po 14 letih znova svetovni prvaki

Hokej 26. Maj 202418:12 > 22:49 0 komentarjev
Češka
Foto: Profimedia

Hokejisti Češke so svetovni prvaki za leto 2024. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine na domačem terenu so danes v Pragi premagali Švico z 2:0 (0:0, 0:0, 2:0). Bron so osvojili Švedi, ki so popoldne s 4:2 (1:0, 0:1, 3:1) premagali Kanado.

V odločilni tekmi SP na Češkem sta nastopili ekipi, ki ju v finalu glede na dosežke v dosedanjem delu SP ljubitelji hokeja morda niso pričakovali. A Čehi so z odlično polfinalno predstavo proti dotlej zelo zanesljivim Švedom in zmago s 7:3 pridobili samozavest, za nameček so igrali pred domačim občinstvom. Švicarji pa so v polfinalu po kazenskih strelih izločili svetovne prvake Kanadčane in prav tako zelo samozavestno dočakali zadnji nastop na SP.

Čehi so bili na domačem terenu v največji praški dvorani v finalu spet po 14 letih, lovili in v zadnji tretjini tudi ujeli pa so 13. lovoriko. Švica doslej še nikoli ni bila svetovna prvakinja. Do letos je na SP dobila deset medalj, a še nobene zlate. Imajo pa zdaj Švicarji tri srebrne v zadnjih 11 letih, tudi v letih 2013 in 2018 so klonili v finalu, obakrat proti Švedski.

Čehi so na tem področju precej bogatejši. V obdobju samostojne države so zbrali 15 medalj, tudi šest zlatih. V seštevku z nekdanjo skupno državo Češkoslovaško pa je seštevek medalj še precej zajetnejši (še 32, od tega šest zlatih).

A vsa ta statistika na ledu ni pomenila prav dosti. Obe ekipi sta se zavedali vložka, zato je bila igra bolj taktična, veliki vlogi pa sta imela vratarja, Leonardo Genoni pri Švici in Lukaš Dostal pri Češki.

Čehi so imeli rahlo terensko premoč, v prvi tretjini pa je bil po lepi akciji najbližje golu David Pastrnak. A povsem nenevarni niso bili niti Švicarji, Christoph Bertschy je v zadnji minuti prvega dela zadel vratnico.

Češka - Švica
Foto: Profimedia

Podobno je bilo v drugem delu. Kljub pritisku Čehi gola niso dosegli, so pa tudi oni zadeli okvir vrat, najprej ob številčni prednosti Dominik Kubalik, potem pa ob izteku tega dela igre še David Kampf. Za Švico pa je bil v tem delu najbolj nevaren Nino Niederreiter, a je plošček zletel tik nad vrati.

V zadnji tretjini je dolgo kazalo, da bo strateška hokejska predstava šla še v tretji del. A po prekinitvi zaradi počenega zaščitnega stekla so Čehi stopili na plin. V 50. minuti je podajo Tomaša Kundratka z natančnim strelom tik ob vratnici za vodstvo izkoristil največji zvezdnik te ekipe Pastrnak.

Po zadetku so se Čehi povsem umaknili v obrambo, Švicarji pa so bili precej nevarnejši. A je bil previsoka ovira Dostal (na koncu 31 obramb), ki je v zadnjih minutah ustavil nekaj nevarnih strelov.

Švicarji so morali tvegati brez vratarja, kar je 20 sekund pred koncem kaznoval Kampf in poskrbel za navdušenje v dvorani in po celotni Češki.

Naslednje leto bo SP elitne skupine na Švedskem in Danskem. Iz letine konkurence sta letos izpadli Velika Britanija in Poljska, vanjo se vračata Slovenija in Madžarska. Kje in s kom bodo igrali Slovenci, bo znano po dokončni razporeditvi predtekmovalnih skupin krovne zveze IIHF, predvidoma danes pozno zvečer ali v ponedeljek.

Švedska
Foto: Profimedia

Švedi v malem finalu premagali lanske prvake

Prvi dvoboj zadnjega dne svetovnega prvenstva je postregel z obračunom razočaranih po sobotnih polfinalnih tekmah. Švedska je, potem ko je edina imela stoodstotni izkupiček v rednem delu in je po podaljšku premagala Finsko v četrtfinalu, v polfinalu naletela na previsoko češko oviro (3:7). Danes do večera še svetovni prvaki Kanadčani pa so v polfinalu po kazenskih strelih morali priznati premoč Švicarjem. V malem finalu je na koncu tolažilno nagrado dobila evropska ekipa.

Švedska je na SP, še posebej po prvem delu, resno računala na prvo medaljo po letu 2018, ko je zmagala na SP na Danskem. Kanada se je poslovila od prestola, na katerem je bila dvakrat v zadnjih letih (2021, 2023), še dvakrat pa je osvojila srebro (2019, 2022). Če bi Kanada osvojila bron, bi bila to prva medalja takega leska po že kar oddaljenem leta 1995.

Dvoboj je v prvem delu postregel z dokaj enakovredno in izenačeno igro. Ne Kanadčani pred vrati Filipa Gustavssona ne Švedi pred Jordanom Binningotnom niso bili posebej učinkoviti. Do prvega zadetka na tekmi so prišli Švedi, ko je v prvi tretjini zadel Carl Grundstrolöm. Švedska je v prvem delu uspešno prestala tudi prvo kazen, je pa hitro dobila gol ob izenačenih močeh v nadaljevanju, ko je v 23. minuti izenačil Dylan Cozens.

Na začetku zadnje tretjine so bili prvič na tekmi v prednosti Kanadčani. V 45. minuti je Pierre-Luc Dubois z močnim strelom zadel najprej vratarja, od katerega se je plošček odbil v gol. A so Švedi hitro našli odgovor, saj je Erik Karlsson v 50. minuti z natančnim strelom plošček med nogama kanadskega vratarja poslal v mrežo.

Švedi so po izenačenju prevzeli pobudo, sad pa je bil še en gol za popoln preobrat. V 54. minuti je Grundström zadel drugič na tekmi in Švedski pripravil odlično izhodišče za končnico. V tej so Skandinavci zadržali minimalno prednost, dokončno pa so potrdili zmago pet sekund pred koncem, ko je prazen kanadski gol zadel še Marcus Johansson.

Svetovno prvenstvo elitne divizije v hokeju

Tekma za 3. mesto:
Švedska – Kanada 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)

Finale:
Češka – Švica 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!