Pokojnine v ligi NBA: Slovenci bodo dobro služili tudi po karieri

Košarka 26. Maj 202415:00 2 komentarja
all star doncic dragic cancar nba glasovanje
Foto: Profimedia

Zahvaljujoč dogovoru med ligo NBA in sindikatom igralcev NBPA, košarkarjem, ki so v najmočnejšem tekmovanju igrali dovolj časa, pripada tudi velikodušen pokojninski načrt. Lepo premijo si je z nastopi čez lužo zagotovilo že osem Slovencem. Na najvišjo bi lahko trenutno računal Goran Dragić.

Igralci lige NBA imajo pokojninski načrt v veljavi že vse od leta 1965. Višina pokojnine in ostale ugodnosti, kot je zdravstveno zavarovanje za vso družino in tudi subvencioniranje študija, so odvisne od števila odigranih sezon oziroma pridobljenih let delovne dobe. Prve ugodnosti so pridobljene že po treh letih. Določeno je tako najnižje izplačilo kot tudi najvišja stopnja prejemkov, ki je povsem na zgornji meji določeni s strani Davčne uprave ZDA (IRS).

Da igralec pridobi eno leto delovne dobe, mora biti pod pogodbo vsaj za eno tekmo v sezoni, pri čemer ni pomembno, ali je bil aktiven ali neaktiven in če je sploh stopil na parket.

Na višino pokojnine sicer vpliva več dejavnikov. Ne le delovna doba, temveč tudi največja povprečna plača v triletnem obdobju in starost, pri kateri jo košarkar začne črpati, a povsem natančni pogoji za izračun niso javno dostopni.

Najvišja pokojnina pri 62 letih

Standardna starost upokojitve je določena pri 62 letih, vendar lahko nekdanji košarkarji za znižane prejemke izjemoma zaprosijo že pri 45 letih. Najvišjo raven izplačil sicer prejmejo tisti, ki začnejo pokojnino prejemati po dopolnjenem 62. letu starosti.

Po podatkih Združenja upokojenih košarkarjev so se po spremembah v letu 2017 pokojnine za igralce, ki so začeli pokojnino črpati po 50. letu, povečale za skoraj 50 odstotkov. Do leta 2017 je nadomestilo za 50-letnega nekdanjega igralca znašalo 559 dolarjev na mesec za vsako leto delovne dobe. Po spremembi se je ta znesek povišal na 800 dolarjev oziroma 735 evrov po trenutnem menjalnem tečaju. Lani sta liga NBA in sindikat košarkarjev lige NBA (NBPA) podpisala novo kolektivno pogodbo (CBA), ki je prejemke še povišala – na 1.001,47 dolarja na mesec za vsako leto delovne dobe (917 evrov).

Dobro delo sindikata igralcev NBPA

Od še aktivnih igralcev sta med najzaslužnejšimi za spremembe Chris Paul in LeBron James, sicer pa gre veliko zaslug pripisati tudi delu Carona Butlerja in Jamesa Jonesa. Dodatnih 33 milijonov dolarjev na leto, ki so potrebni za izplačila višjih pokojnin, so si klubi in košarkarji razdelili enakomerno ob delitvi vseh prihodkov povezanih s košarko (BRI).

Chris Paul. Foto: Profimedia

Kot že omenjeno, pokojnina narašča s starostjo igralca, pri kateri je začel črpanje iz pokojninskega načrta. Če to stori pri 62 letih, ko je dosežena najvišja raven, si lahko posameznik na leto zagotovi do 275 tisoč ameriških dolarjev, kolikor po novem izračunu Davčne uprave ZDA (IRS) znaša zgornja omejitev pokojnine v letu 2024. Medtem ko je najnižja zajamčena vrednost za košarkarja s tremi leti delovne dobe pri slabih 57.000 dolarjih, v primeru, da pokojnino začne prejemati pri 62 letih.

Kdo od Slovencev si je zagotovil pokojnino?

V vsej zgodovini si je vsaj tri leta delovne dobe v ligi NBA zagotovilo že osem slovenskih košarkarjev, medtem ko je imela trojica čez lužo prekratek staž. Najdaljšega med njimi ima Goran Dragić, medtem ko bo lahko kot prvi za pokojnino zaprosil Rašo Nesterović, ki bo 50 let dopolnil 30. maja 2026. Nekdanji sekretar Košarkarske zveze Slovenije in NBA prvak s San Antonio Spurs v sezoni 2004/05 bi lahko predvidoma že čez dobri dve leti začel prejemati 12 tisoč dolarjev mesečno, kar v evrih znese 11 tisočakov.

Najvišje izplačilo lahko trenutno pričakuje Dragić, ki je v ligi odigral tudi največ sezon. Najverjetneje bo lahko računal na maksimalno dosegljivo pokojnino, če bo s prejemanjem počakal do 62. leta, medtem ko bi pri 50 letih lahko mesečno prejemal 15 tisoč dolarjev oziroma letno 180 tisočakov (165 tisoč evrov).

Ker bo z leti in z novimi kolektivnimi pogodbami ter tudi z višanjem postavke s strani Davčne uprave ZDA najvišja mogoča pokojnina zagotovo še naraščala, je čez leta na vrhu pričakovati Luko Dončića. 25-letni Ljubljančan, ki se trenutno z Dallasom bori za preboj v finale lige NBA, si je pokojnino že zagotovil, a višina zaradi krajše delovne dobe še precej zaostaja za Dragićevo. To se bo v prihodnje seveda močno spremenilo.

Opomba: Gre za približke glede na prosto dostopne podatke v najnovejši kolektivni pogodbi lige NBA in izračune na spletu. Številke se bodo z leti še spreminjale, tudi glede na pogoje v pogodbi, medtem ko se bodo v prihodnosti podpisovale tudi nove kolektivne pogodbe. Trenutna se izteče leta 2030.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje