Avstrijski smučar v središču incidenta

Alpsko smučanje 26. Maj 202415:47 1 komentar
Julian Schütter. Foto: Profimedia

Zdaj že nekdanji avstrijski smučarski reprezentant Julian Schütter se je v soboto znašel v policijskem pridržanju, potem ko je s somišljeniki prekinil prireditev ob slovesnem odprtju akumulacijskega jeza.

Slovesnost ob odprtju jeza v kraju Krems-Au v Zgornji Avstriji, na kateri je sodeloval tudi deželni glavar Thomas Stelzer,  je prekinila protestna akcija okoljevarstvenikov, zbranih pod okriljem organizacije ”zadnja generacija”. Incident pri naših severnih sosedih odmeva tudi zaradi tega, ker je bil med najglasnejšimi protestniki dolgoletni alpski smučar Julian Schütter, ki je bil še v pretekli sezoni član ekipe svetovnega pokala.

Avstrijski smukač si je prisvojil mikrofon, stopil na mizo in glasno protestiral. “Takšna gradnja vas ne bo zaščitila pred katastrofami, dokler bodo politiki še naprej odobravali škodljive posege,” je vpil 26-letni smučar, ki je sicer zbral osem nastopov na tekmah svetovnega pokala in petkrat prišel do točk. Njegov ”nastop” so v soboto prekinili policisti, ki so ga prisilno odpeljali z dogodka.

Schütter je sicer že kot avstrijski smučarski reprezentant opozarjal na problematiko globalnega segrevanja in ni skoparil s kritikami na račun posegov smučarske industrije v naravo. Med drugim je bil znan po tem, da se je na treninge in tekme v osrednjem delu Evrope praviloma odpravljal samostojno, in sicer z vlakom, poleti pa je njegovo osrednje prevozno sredstvo kolo. Kot je večkrat dejal, je na problematiko sodobnega sveta postal pozoren, ko je opazoval krčenje ledenikov, predvsem Dachsteina.

Izpostavil se je tudi lani novembra, ko so okoljevarstveni protestniki prekinili slalomsko tekmo v Gurglu. Norveški smučarski as Henrik Kristoffersen takrat izgubil živce in poskušal fizično obračunati s skupino, ki je prekinila tekmo, Schütter pa mu je preko socialnih omrežij odgovoril: “Henrik, o protestih si lahko misliš, kar hočeš. Lahko jih kritiziraš, če želiš. Toda odgovor z nasiljem je bila velika napaka. Človeško je narediti napako, predvsem v čustveno nabitih situacijah, kot je bila ta. Vendar se mi zdi zelo problematično, da se potem nisi opravičil in da mnogi drugi slavijo ta izbruh. S poveličevanjem nasilja naš šport še zdaleč ne predstavlja pravega vzora.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje