V novo sezono z ožjim kadrom in manjšim proračunom, a zato še bolj odločni

Hokej 12. Sep 202315:48 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Z dvema tekmama državnega prvenstva se danes začenja nova hokejska sezona na slovenskih tleh. V Mariboru bodo na delu tudi Jeseničani, ki so še pred potjo na Štajersko v domači Podmežakli organizirali novinarsko konferenco pred novim tekmovalnim letom. Vanj vstopajo s prevetreno ekipo, ki bo branila naslov v alpski hokejski ligi.

“Na Jesenicah je v vseh strategijah hokej šport številka ena. Glede na uspehe v alpski ligi v preteklih letih smo tudi na občinski upravi to zapisali z zlatimi črkami. Jeseniški hokej je zgodovinsko gledano v črti EKG-ja (posnetek delovanja srca, op. p.). Torej so prisotni vzponi in padci. Veseli me, da ta črta kaže stanje zdravega športa, ki ima temelje in poslanstvo. Da skrbimo za mlade, jim dajemo možnosti za napredek in razvoj. To je osnovno poslanstvo, ki ga na Jesenicah udejanjamo že več kot 75 let. In ga tudi živimo,” je zbrane predstavnike sedme sile na Ledarski 4 nagovoril predsednik jeseniškega kluba in župan tega gorenjskega mesta Peter Bohinec.

Prav uveljavljanje mladih hokejistov je načelo, ki so se ga Jeseničani v pripravah na novo sezono močno držali. Lanska ekipa, ki je zmagala v alpski ligi in ligi IHL, je močno spremenjena in pomlajena, na njenem čelu pa ostaja glavni trener Gaber Glavič.

“Hokej ni individualen šport in zato te mladi ne morejo napredovati, če nimajo vzornikov in vodij. Če hočemo, da napredujejo, potrebujemo jedro izkušenih. V glavah mladih hokejistov vse pogosteje opažam mišljenje, da morajo igrati. To ni res, oni so morajo to zaslužiti. Z jedrom izkušenih jim skušamo vcepiti, da ‘kupijo’ to. Da vidijo, da je to edina pot, da morda vzornike celo presežejo. V naši ekipi smo to dosegli, imamo dobro mešanico. Seveda gre za proces, v katerem je veliko dela. Fantje se srečujejo s podrobnostmi, s katerimi se v mladih letih niso. Skupno delo mene, pomočnikov in ekipe je, da ustvarimo dobro povezanost in vidimo, kam nas bo to pripeljalo,” pravi vodja stroke v ekipi železarjev, ki je zadovoljen s pripravljalnim obdobjem. V njem so se Gorenjci srečali tudi z močnejšimi tekmeci, kljub temu pa na sedmih tekmah iztržili štiri zmage in tri poraze.

Jesenice Glavič Čimžar Jezovšek
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska konkurenca več kot dobrodošla

“Širina ekipe je res manjša, kot je bila lani. Če bo kakšen ključni igralec bolan ali poškodovan, se nam bo lahko bolj poznalo. Lani smo čutili pritisk vse od začetka, da moramo zmagati v ligi AHL. Uspelo nam je. Uspešno smo razporedili igralce, ki so zraven nastopali še v ligi IHL in v kategoriji do 19 let. To bomo skušali tudi letos, ko bomo tudi v državnem prvenstvu igrali že od začetka,” je še dodal nekdanji reprezentančni vratar, ki pozdravlja vstop Celja v alpsko ligo – prav s hokejisti iz knežjega mesta bodo Jeseničani to soboto ob 19. uri v Podmežakli začeli obrambo naslova.

“V tem ne vidim slabe stvari. Širimo tekmovalno bazo in bazo igralcev nasploh v slovenskem hokeju. Konkurenca je vedno zdrava,” je zatrdil. In ob vprašanju, če lahko obračun Jesenic in Celja pomeni nov derbi v slovenskem okolju, priznal, da še ne. “Upajmo pa, da bo v prihodnosti.”

Pogačar Glavič
Foto: Aleš Fevžer

Po uspehih na vrhu, pri financah na dnu

Ob druženju z mediji je sodeloval tudi Anže Pogačar. Direktor kluba je spomladi znova razmišljal o umiku s položaja, a se je spet odločil, da bo vztrajal. Odločen je, da bodo rdeči oklepniki ne glede na spremembe v garderobi konkurenčni. “Glede na zgodovino in tradicijo Jesenic bom vedno zagovarjal, da se hokej tukaj ne more samo igrati, pač pa da bomo dovolj kakovostni, da lahko tekmujemo. Da bomo konkurenčni v ligah, v katerih bomo nastopali. Predvsem si želim, da ne bo poškodb.”

Anže Pogačar
Foto: Aleš Fevžer

Pogačar si skupaj z Bohincem že več let prizadeva okrepiti vodstvo kluba, a se ideje in ambicije pogosto razlikujejo od realnega stanja. Sploh glede financ. “Proračun v tej sezoni bo za 100.000 evrov manjši kot lani, po mojih informacijah ima v alpski ligi nižjega le še Celje. Če smo po rezultatih v zadnjih sezonah ves čas med najboljšimi tremi v AHL, pa smo glede financ ves čas med zadnjimi tremi,” si oči ne zatiska prvi operativec kluba.

Prav zato bo slačilnica članske ekipe v Podmežakli letos povsem slovenska. “Zato smo na Jesenice vrnili nekaj Slovencev, ki so tukaj že igrali in poznajo naše okolje. Zagotovo je izziv igrati v alpski ligi brez tujih hokejistov. Če ne bo poškodb ali izrednih situacij, bomo vztrajali na tej poti. Nekateri slovenski igralci so še prosti, a za nas niso finančno dosegljivi, drugi pa nimajo izpisnice in jih ne moremo registrirati zaradi omejenega prestopnega roka.”

Igralsko zasedbo so na konferenci zastopali kapetan Gašper Glavič, najučinkovitejši igralec Jesenic v lanski sezoni Žan Jezovšek in povratnik v rdečem dresu Tadej Čimžar.

“Kot je omenil že trener, smo rezultatsko in s pripravami v predsezonskem obdobju zadovoljni. Ekipa se je pomladila, prišlo je nekaj novih obrazov. Od starejših, ki so prišli ali se vrnili, se poznamo že iz prejšnjih let. Novi pa se dobro privajajo na okolje, dobro smo se ujeli. Ne bi smeli imeti težav,” je dejal Glavič, podobno pa je dodal Jezovšek. “S fanti smo se dobro ujeli, čeprav smo mešanica mladih in starih. Igramo kot ekipa, kar smo dokazali v pripravah. Celje se je okrepilo, bo zanimiva tekma, a sem prepričan, da bomo zmagali mi.”

Jesenice Glavič Čimžar Jezovšek
Foto: Aleš Fevžer

Čimžar, ki je zadnje tri sezone igral pri Olimpiji, na Jesenice pa se vrača po letu 2019, pa si želim predvsem igralske konstante. “Počutim se enako kot že v prejšnjih letih na Jesenicah. Nič se ni spremenilo, še vedno srečujem iste obraze, delam z istimi ljudmi. Nekaj fantov je novih, večinoma mladih. So zelo odprti za nasvete in kritike, so motivirani. Verjamem, da bomo dobro delali. Med sezono pride do vzponov in padcev, zato moramo stremeti h konstanti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!