Mundial v Katarju skozi oči prvoligaških trenerjev

Foto: profimedia

Čeprav bo tudi letošnje svetovno nogometno prvenstvo v Katarju potekalo brez udeležbe slovenske reprezentance, pa to še ne pomeni, da na sončni strani Alp zanimanje zanj ne vlada. Z velikim veseljem ga bodo spremljali tudi trenerji Prve lige Telemach, ki so nam med drugim zaupali tudi, za koga bodo na mundialu stiskali pesti.

S tekmo med domačinom Katarjem in Ekvadorjem se danes ob 17. uri pričenja že 22. svetovno prvenstvo. Obračun 32 reprezentanc za najprestižnejšo nogometno lovoriko bodo z velikim zanimanjem pospremili tudi trenerji Prve lige Telemach, ki smo jih pred začetkom mundiala povprašali, kakšen turnir pričakujejo, kdo so zanje favoriti, kdo od posameznikov bo izstopal in ne nazadnje tudi, za koga bodo na Bližnjem vzhodu pesti stiskali sami. Z izjemo trenerja Gorice Mirana Srebrniča, ki je bil za naša vprašanja žal neodsegljiv, so nam svoje odgovore zaupali Albert Riera, Roman Pilipčuk, Damir Čontala, Zoran Zeljković, Damir Krznar, Simon Rožman, Dejan Grabić, Nermin Bašić in Dušan Kosić.

Albert Riera, NK Olimpija

Albert Riera je odgovoril na očitke o pomoči sodnikov. FOTO: Aleš Fevžer.

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Ne vemo, kaj nas čaka. Tekme bodo v terminu, ki ga ne poznamo. Vemo, da bodo pogoji dobri, stadioni perfektni. Po eni strani bo za kakovost igre morda bolje, da je prvenstvo sedaj, saj bodo igralci boljši, kot so na koncu sezone. Nekateri so takrat mrtvi. Zdaj bodo lahko od sebe dali več. Lahko pričakujemo boljše svetovno prvenstvo. Po drugi strani pa so številni v tem času, ko bo prvenstvo, vajeni krajših premorov. Zdaj bodo morali biti v polnem tekmovalnem pogonu. Bomo videli.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Zame je prvi favorit Brazilija, ki nima samo talenta, ampak je dobra tudi kot ekipa. Potem verjetno še Argentina in Francija. Napovedujem pa, da se bosta v finalu pomerila Brazilija in, upam, Španija.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Te, ki jih poznamo. Kylian Mbappe, Neymar … Upam, da s Španijo tudi Alvaro Morata.

Za koga boste navijali?

Za Španijo, seveda. Imamo novo generacijo. Zanimivo bo videti, česa smo sposobni. Težko bi rekel, da je med glavnimi favoriti, a upam, da pride čim dlje.

Roman Pilipčuk, NK Celje

Roman Pilipčuk
Foto: Uroš Skaza

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Težko napovem, saj se prvič dogaja, da je svetovno pozimi in da igralci v reprezentanco pridejo neposredno iz klubov, brez posebnih priprav in že takoj začenjajo s tekmami. Lahko se zgodi marsikaj.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Ne moremo govoriti le o eni reprezentanci. Tu so Španija, Nemčija, Francija, Argentina in seveda Brazilija. Nekdo izmed njih mislim, da bo osvojil naslov.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Mislim, da gre nogomet v smer, kjer je v ospredju ekipna igra in ne več le posameznik

Za koga boste navijali?

Navijal bom za nogomet. Mogoče bomo videli tudi kakšne nove in zanimive taktične zadeve.

Damir Čontala, NŠ Mura

Trener Mure Damir Čontala.

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Težko je vedeti, kako se bo vse odvilo, saj je termin prvenstva povsem drugačen. Vseeno pa bi morali biti prvenstvo, dobro, saj smo sredi sezone in bi morali biti igralci v formi. Verjetno so bili nogometaši bolj utrujeni v preteklosti, ko je bilo prvenstvo konec junija in v juliju. Glede kvalitete same igre bi moralo biti vse skupaj še boljše.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Mislim, da je krog favoritov zelo razširjen. Sam že zadnjih 20 let govorim, da bo svetovni prvak ena od evropskih reprezentanc. Tu imam v mislih predvsem Francijo, Nemčijo, Španijo, mogoče tudi Anglijo. Res je, da sta Brazilija in Argentina tudi izredno močni, a imam občutek, da je postalo kar normalno, da prvak postane evropska ekipa. Tudi na zadnjem prvenstvu v Rusiji so bile v polfinalu vse štiri ekipe evropske.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Verjetno bodo v središču pozornosti najboljši nogometaši, kot so Mbappe, Messi in Neymar. A vsako prvenstvo v ospredje izstreli tudi nekoga novega, ki ni v središču pozornosti in je iz reprezentance, ki nima izstopajočih posameznikov.

Za koga boste navijali?

Za Hrvaško in Srbijo.

Zoran Zeljković, FC Koper

Foto: Jure Banfi

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Če se ne motim, bo prvenstvo sploh prvič pozimi, zato bo vse skupaj zagotovo nekoliko drugače. A srčno upam, da bo atraktivno in ne bo vplivalo na kakovost igre.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Mislim, da so favoriti Brazilija, Anglija in Argentina. Je pa nogomet šel v to smer, da ni več lahkih tekem. Ogromno je reprezentanc, ki so zelo kvalitetne. Če bo katera ekipa presenetila, me to ne bi presenetilo.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

To je zelo težko napovedati. Tekem je ogromno, igralci pa v nenormalnem tekmovalnem ritmu. Je pa res, da je vse skupaj že tako zelo napredovalo, da verjamem, da se bodo igralci spočili. Če že moram nekoga izpostaviti, bi dejal, da bo to Lionel Messi. V letošnji sezoni se je vrnil v formo. Tudi sicer imata tako Argentina kot Brazilija ogromno individualne kakovosti.

Za koga boste navijali?

Za vse države z Balkana.

Damir Krznar, NK Maribor

FOTO: Jure Banfi

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Glede na trende, ki prevladujejo v nogometu, pričakujem, da bo na prvenstvu več napadalnih akcij kot doslej. Ne rečem, da tudi več golov, ampak nedvomno več ustvarjalnosti v fazi napada. Izhodišča se z ohranjanja nedotaknjene mreže preusmerjajo k ideji, kako zabiti gol več od nasprotnika. Na učinkovitost, razumljivo, vpliva več dejavnikov. Ampak menim, da bo tokrat tudi spoznanje, da bo SP na sporedu sredi tekmovalne sezone, privedlo do tega, da bo več ritma in hitrosti v igri, kar prav tako lahko pripomore k uresničitvi napadalnih smernic.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Na prejšnjem svetovnem prvenstvu so bile v polfinalu štiri evropske reprezentance. Menim, da letos ne bo tako. Brazilija in Argentina tokrat zame sodita v krog najožjih favoritov. Saj sta vedno med odštevanjem do turnirja, a tokrat še v večji meri. Glede Evropejcev pa… Francozi so v nekoliko spremenljivi podobi, morda lahko omenim Belgijce kot nekakšne favorite iz ozadja. A bi v polfinale popeljal Brazilijo, Argentino in Francijo, ki glede na izbor igralcev vedno lahko gre do konca. Četrtega polfinalista pa morda gre iskati med Nemčijo, Anglijo in Belgijo. Težko verjamem, da bi lahko presenetila katera izmed afriških reprezentanc in se uvrstila povsem v zaključni del.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Če sem omenjal Brazilce in Argentince v krogu kandidatov za najvišja mesta, gre pri njih iskati tudi najuspešnejše posameznike. Tukaj sta v ospredju Neymar in predvsem Messi, ki je ostal velik dolžnik na velikih tekmovanjih. Morda je zdaj trenutek za njegov turnir v zaključnem delu velike kariere.

Za koga boste navijali?

Tukaj ni dileme in najbrž ni treba dodatno pojasnjevati. Za Hrvaško.

Simon Rožman, NK Domžale

Simon Rožman, trener Domžal. FOTO: Aleš Fevžer

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Nogomet na najvišji ravni. V junijskih terminih so igralci izmučeni. Zdaj na prvenstvo prihajajo v polni tekmovalni formi. Če govorimo o kakovosti nogometa, je to zagotovo dobra. Morala bi biti boljša.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Glede favoritov imam občutek, da bo, čeprav stavnice govorijo drugače, prevladovala Evropa. Pričakujem, da bo na prestolu ena od evropskih reprezentanc.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Kar se tega tiče, vsako prvenstvo, ko s prijatelji stavimo razplet in tudi strelce, povsem zgrešim. Nazadnje niti ena reprezentanca, na katero sem stavil, ni prišla v polfinale. Tudi nihče od igralcev, ki sem jih napovedoval, ni blestel. Vedno povsem zgrešim. Zato je morda bolje, če se kakšnih napovedi izognem.

Za koga boste navijali?

Zdaj sem še toliko v domžalski zgodbi, da o tem niti nisem preveč razmišljal. Zagotovo bom prvenstvo spremljal. Tudi trende. Sigurno privoščim našim sosedom Hrvatom. Njihove nogometaše tudi najbolje poznam. Da bi pa bil navijač kakšne ekipe, to pa ne.

Dejan Grabić, NK Bravo

Dejan Grabić. FOTO: Uroš Skaza.

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Prvenstvo bo verjetno zelo zanimiva. Dobra stvar datuma je ta, da so igralci v polni formi in nezasičeni s klubskimi boji za naslov prvaka ali obstanek. Bodo imele pa reprezentance en sam teden za pripravo, kar je prednost za evropske reprezentance, ki so igrale tekmovalne tekme v Ligi narodov in imajo postavljena okostja ekip. Pomembno bo tudi, kako se bodo posamezna moštva prilagodila klimatiziranim stadionom, na katerih igralci v veliki večini niso vajeni igrati.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Najbolj izraziti favoriti so jasni, najmočnejše evropske reprezentance, še posebej Francija in pa Brazilija, ki je po mojem mnenju glavni favorit, ker ima letos s Casemirom in Fabinhem in umetniki v napadu to enakovredno razmerje med napadom in obrambo. Ne vem, kaj bo z Argentino, ki je maksimalno motivirana zaradi zadnjega turnirja Lionela Messija. Od ostalih, ki so morda v senci, pa lahko presenetijo oboji iz naših prostorov, tako Srbija kot seveda Hrvaška.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Vprašanje, koliko bodo dobili priložnosti, ampak zanimivo bo videti, kako se bodo znašli mladi nogometaši. Večina reprezentanc ima neko mešanico izkušenj in mladosti. Sam bom pozoren na to, kako se bo izkazal Jamal Musiala, Garang Kuol iz Avstralije in podobni.

Za koga boste navijali?

Že oče mi je privzgojil ljubezen do Brazilije. Zanj je bila generacija Peleja, Garinche in Didija sveta. Čeprav jih nisem gledal, sem to nekako prevzel tudi sam. Če ni Slovenije, potem navijam za Brazilijo. Pa tudi za Hrvaško.

Nermin Bašić, NK Radomlje

Nermin Bašić
Foto: Uroš Skaza

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Zelo specifičen datum, specifično tekmovanje. Ne vem, kaj naj pričakujem. Toliko je neznank, da enostavno nimam nekega jasnega pogleda na to, kaj nas čaka. Da pa bo zanimivo, kot je zanimivo vsako prvenstvo, to pa ni dvoma.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Če izvzamemo standardne favorite, bo morda presenečenje reprezentanca ZDA. Zelo resno se pripravljajo na turnir, pravočasno so odpotovali v Katar in imajo dobro generacijo. In pa jasno, presenetijo lahko tudi naši Balkanci – Hrvaška in Srbija.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Standardno, tisti, ki so najboljši. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar. To so izkušeni igralci, zanje bo to zadnji turnir in res bodo dali od sebe vse, da dokažejo ta svoj status nogometnih velikanov.

Za koga boste navijali?

Vedno sem navijal za Nemce in tako bo tudi tokrat.

Dušan Kosić, Tabor Sežana

Foto: Uroš Skaza

Kaj pričakujete od letošnjega SP?

Gre za najvišji nivo tekmovanja, ljubitelji nogometa pa pričakujejo kvalitetne predstave. Verjamem, da bodo njihova pričakovanja izpolnjena, ne nazadnje so nogometaši, ki bodo nastopili v Katarju tega sposobni.

Kdo so v vaših očeh favoriti?

Vedno težje je presenečati, saj na koncu vedno odloča kvaliteta, zato v boju za najvišja mesta pričakujem reprezentance, ki jim tudi ostali strokovnjaki napovedujejo dobre rezultate. Sam upam, da se bo spet nekdo našel, ki bo nogomet postavil na glavo in bo uspel konkurirati, tudi če jih nekdo ne vidi za favorite.

Kdo od posameznikov bo izstopal?

Verjetno bi moral malo pregledati sezname reprezentanc, a če bi izbiral, bi izpostavil nekoga iz hrvaške reprezentance. Tudi za Srbijo bi si želel, da bodo konkurenčni in uspeli dokazati, da znajo igrati dober nogomet.

Za koga boste navijali?

Navijal bom za naše sosede, čeprav to morda ni ravno v naši naravi. Tako dober rezultat, kot jim je uspel v Rusiji, bodo sicer težko ponovili. Tudi za Srbe se s selektorjem Draganom Stojkovićem se zdi marsikaj dosegljivo. Upam, le da bo ego pri obeh zdržal.