Nemška enajsterica s pomenljivo gesto, ki bo odmevala

Katar 2022 23. Nov 202214:28 1 komentar
foto: Guliverimage

Nemška nogometna reprezentanca se je pred prvo tekmo na SP v Katarju odločila za potezo, ki terja vsaj kanček poguma.

Začetna enajsterica nemške izbrane vrste se je pred tekmo z Japonsko nastavila fotografom za poziranje, vsi člani postave pa so si usta prekrili z dlanmi, kot da želijo sporočiti, da so jih gostitelji mundiala utišali. Na to namigujejo tudi nemški mediji.

Tako so člani zasedbe Hansija Flicka protestirali proti organizatorjem, ki se te dni na vse kriplje trudijo, da utišajo pozive k enakopravnosti pravic za istospolne osebe.

Kretnja Nemcev je odgovor na prepoved nošenja kapetanskega traku Manuelu Neuerju. Vratar zasedbe štirikratnih svetovnih prvakov je nameraval v podporo LGBT skupnosti na SP okoli roke nositi mavrični “okras”.

Uradno stališče Nemške nogometne zveze:

DFB (krovna organizacija) je ravno ob začetku tekme na družbenih omrežjih zapisala: “S kapetanskim trakom smo se želeli postaviti v bran vrednotam, ki jih cenimo: raznolikost in medsebojno spoštovanje. Skupaj z ostalimi nacijami smo želeli biti slišni. Zadeva nima politične note – človeške pravice so nekaj, kar bi moralo biti samoumevno, a žal temu ni tako. Zato je to sporočilo za nas takega pomena. Prepoved mavričnega traku na roki našega kapetana je tako, kot da nam je nekdo onemogočil spregovoriti. Stojimo za svojim dejanjem.”

Po edinstveni potezi je zadišalo že na novinarski konferenci pred srečanjem z Japonsko, ko so novinarji Flicka vprašali, če se bo ekipa – zavoljo prepovedi Neuerju – odločila za alternativno sporočilo svetu. “Ne vem, mogoče. Bomo videli,” je sedmi sili skozi smeh odvrnil selektor.

Do zanimivega dogodka pa je prišlo tudi tik pred tekmo, ko je eden od sodnikov pri kapetanu Nemčije preveril, kakšen kapetanski trak ima na roki.

Strogi Katarci

S prizorišča SP na Bližnjem vzhodu prihaja kar nekaj poročil, kako organizator omejuje vstop na stadione ljudem, ki nosijo mavrico.

Tako so recimo enemu izmed brazilskih novinarjev zaprli pot na tribuno, ker je bil odet v zastavo zvezne države Pernambuco.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje