Pozivi k bojkotu, plačani navijači in pivo za 12 evrov

Katar 2022 17. Nov 202219:15 0 komentarjev
Foto: guliverimage

Svetovno prvenstvo v Katarju je tik pred vrati. Uvodna tekma med Katarjem in Ekvadorjem nas čaka že v nedeljo. Vseeno imajo številni obiskovalci, novinarji in tudi organizatorji precej težav.

Že od samega začetka je bila ideja o svetovnem prvenstvu v Katarju precej kontroverzna. Od korupcije pri glasovanju za gostitelja dogodka, do številnih smrti ob gradnji luksuznih stadionov v eni manjših držav na svetu. Katar 2022 je tako postal krožek bogatih ljudi, ki si lahko privoščijo vrtoglavo drage vstopnice in bivanje v Katarju. Takšnih pa ni veliko. Prav zato so organizatorji deležni številnih kritik, ki jim očitajo, da nogomet potiskajo stran od navijačev, ki jim je namenjen.

V državi, v kateri minimalna plača znaša približno funt na uro (225 funtov na mesec), bo v naslednjem mesecu potekal eden najdražjih dogodkov v zgodovini. SP v Katarju bo daleč najdražji mundial do sedaj. Po nekaterih poročanjih naj bi skupna vsota stroškov znašala več kot 200 milijard evrov. Za primerjavo, svetovno prvenstvo v Nemčiji je domačo državo stalo ‘le’ 4 milijarde, najdražje do letošnjega pa je bilo tisto v Braziliji leta 2014 (15 milijard).

Cena svetovnih prvenstev:

Katar 2022: 220 milijard dolarjev
Rusija 2018: 11,6
Brazilija 2014: 15
Južna Afrika 2010: 3,6
Nemčija 2006: 4,3
Južna Koreja in Japonska 2002: 7
Francija 1998: 2,3
ZDA 1994: 0,5

V državi, ki je velika kot Kosovo in ki ima manj prebivalcev kot Berlin, je tako zaživelo 8 ultramodernih stadionov, ki bodo aktualni le en mesec.

Cilj organizatorjev je očitno ta, da stroške povrnejo z izjemno visokimi cenami hrane in pijače. Pol litra piva naj bi na stadionih stalo tudi po 12 evrov. Ob tem bodo navijači za bivanje odšteli precej, ena izmed možnosti so šotorska naselja, kjer prenočitev stane 200 funtov na noč. V Katarju so jih pričakale sobe, ki ne potrjujejo ‘prestižnega slovesa’ države.

Ob tem se zdi, da bo ‘pravih’ navijačev svojih reprezentanc manj od pričakovanega. Šušlja se, da so organizatorji najeli ljudi, ki bodo zadolženi za navijanje za določeno reprezentanco. Govorice so sicer nekateri zavrnili, a drugi potrdili. Indijski navijači, oblečeni v drese angleške reprezentance, so zatrdili, da so to lažne novice. Po drugi strani je gostitelj plačal potovanje in nastanitev petdesetim nizozemskim navijačem v zameno za širjenje dobre besede o organizaciji svetovnega prvenstva.

Kršene številne človekove pravice

Izjemno veliko kritik na račun Katarja je povezanih s kršenjem človekovih pravic. Po poročanjih organizacije Amnesty International je med letoma 2010 in 2019 v Katarju umrlo 15 tisoč tujih delavcev. Smrti so bile povezane predvsem z izjemno slabimi razmerami za delo, vročino, ki je prvenstvo s tradicionalnega poletnega termina prestavila na november oziroma december, in splošno malomarnostjo katarskih organizatorjev.

Veliko kritik je tudi na račun odnosa do homoseksualcev, ki ‘niso dobrodošli’.

Številni navijači in tudi znane osebnosti so se zato odločile za bojkot svetovnega prvenstva. Na otvoritvi bi morala nastopiti Shakira, ki je v Katar zdaj ne bo. Obisku države se je med drugim odpovedal tudi nekdanji nemški reprezentant Philipp Lahm: “Svetovno prvenstvo v Katarju škoduje nogometu in zato se ga ne bom udeležil.”

Bizarnih situacij v Katarju tako ne manjka. Danskega novinarja Rasmusa Tandtholdta, ki se je pred krožiščem vključil v danska poročila, so ustavili in mu prepovedali snemanje prispevka. Ta jim je odgovoril: “Povabili ste cel svet, zakaj nam zdaj ne dovolite snemanja?”

Dovoljeno ni niti slikanje slogana svetovnega prvenstva na steni enega izmed medijskih centrov. Varnostniki so nedolžno sliko novinarja zahtevali odstraniti s telefona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!