Stojković: Nisem dedek mraz, ki bi izpolnil vse vaše želje

Katar 2022 5. Dec 202215:46
Foto: Guliverimage

Od evforije do depresije je tanka meja. Sploh v srbskem športu, še posebej pa nogometu. Ob (prehitri) vrnitvi srbske nogometne reprezentance z mundiala je pred domačo sedmo silo stopil selektor Dragan "Piksi" Stojković in v nagovoru, ki je trajal krepko več kot eno uro, dotaknil praktično vseh tem, ki so jih srbski mediji obravnavali tekom turnirja, na katerem je izbrana vrsta Srbije na tekmah proti Braziliji, Kamerunu in Švici osvojila vsega točko ter se hitro poslovila s turnirja.

Ni bilo malo tistih, ki so pričakovali, da je srbska nogometna zveza novinarsko konferenco s selektorjem Draganom Stojkovićem danes organizirala zato, da legenda srbskega nogometa napove svoj odstop z mesta selektorja srbske izbrane vrste. A tovrstna namigovanja je “Piksi” hitro utišal, nato pa uro in pol pojasnjeval vse, kar je pripeljalo do tega, da danes v srbskem nogometu minulo svetovno prvenstvo ocenjujejo kot velik neuspeh svoje reprezentance.

“Selektor Srbije sem dvajset mesecev in v tem času smo uresničili dva od treh zastavljenih ciljev. V težki kvalifikacijski skupini smo osvojili prvo mesto in se uvrstili na svetovno prvenstvo. V težki skupini Lige narodov smo osvojili prvo mesto. Tretji cilj je bilo napredovanje iz skupine svetovnega prvenstva, to nam ni uspelo,” je ocenil Stojković.

FOTO: Uroš Skaza

Če bi že vnaprej poudarjali težave s poškodbami, bi iskali alibije

Glavni razlog, da Srbiji stvari niso šle po načrtih, je po mnenju srbskega selektorja dejstvo, da precej nogometašev na prvenstvo ni prišlo v optimalnem fizičnem stanju. “Govorili smo o tem, da smo maksimalno pripravljeni, ker to berejo tudi v tujini. Če bi rekli, da smo prvenstvo dočakali poškodovani, bi nas takoj obtožili, da iščemo alibije. Zato smo želeli ohraniti dobro energijo. Upali smo, da bo stanje nogometašev do prvenstva dobro, ampak to je bilo nemogoče. Storili smo nekaj napak, moramo biti realni. Kljub vsem poškodbam smo imeli zmago proti Kamerunu v žepu. Zakaj nismo izkoristili preobrata in zmagali? To moramo analizirati. A nogometašem ne morem ničesar zameriti. Vsem sem iskreno pogledal v oči in jim segel v roko ter se jim zahvalil,” poudarja prvi mož srbske reprezentance.

Edina tema, o kateri selektor Stojković ni želel govoriti, je bila zastava Srbije, ki vključuje tudi Kosovo, v slačilnici reprezentance in njegove kletvice, ki so mu ušle ob zadetku svoje izbrane vrste proti Švici. “Brez komentarja,” je bil njegov kratek odgovor. Fifa je sicer zaradi dogajanja na obračunu med Srbijo in Švico že sprožila uraden postopek, katerega epilog bo znan v nekaj dneh.

Naslednji cilj? Uvrstitev na Euro v Nemčiji

Načrti selektorja za prihodnost so jasni: “Gremo po nove zmage, Srbija bo znova močna in na radarju največjih evropskih ekip. Na Evropskih prvenstvih nas ni bilo več kot 20 let. Bili smo na štirih svetovnih prvenstvih, a moramo biti realni, na evropskem ali svetovnem nivoju nismo dosegli ničesar spektakularnega. A uvrstitev na veliko tekmovanje je uspeh. Mnoge to moti in rušijo nas od začetka mojega mandata. A okrog reprezentance končno vlada mir, to ni več “kafana”, v katero lahko vstopi vsak in mešetari v ekipi. To se v mojem obdobju ni in se ne bo dogajalo. Narod mora verjeti, da bomo kmalu znova zmagovalci. Skozi kvalifikacije smo vrnili vero v nogomet, nismo igrali preplašeno, bili smo “frajeri”. Tega rezultata s Kamerunom in Švico ne bosta zrušila,” obljublja Dragan Stojković.

Komentari

Vaš komentar