Zakaj je Messi pokal dvignil odet v črno ogrinjalo?

Katar 2022 19. Dec 20229:41 3 komentarji
Foto: Guliverimages

Nogometni kralj je okronan. Lionel Messi je dopolnil svojo zbirko lovorik še z zadnjim manjkajočim delčkom. Najpomembnejšim. Naslovom svetovnega prvaka v nogometu. Vajeni smo, da dvigu pokala pripada posebna ceremonija, nismo pa še videli, da bi pri tem kapetana nekdo ogrnil v ogrinjalo in celo zakril njegov dres. A s tem je argentinskega nogometnega virtuoza pravzaprav doletela velika čast.

Ko je Lionel Messi po zmagi Argentine nad Francijo po enajstmetrovkah v finalu svetovnega prvenstva prišel na častni oder za zmagovalce, sta ga na njem pričakala predsednik Fife Gianni Infantino in emir Katarja Tamim Bin Hamad Al Thani. Ta je Messija pričakal in odel s posebnim črnim ogrinjalom, množice po svetu pa so se spraševale, kaj to sploh je in zakaj je treba s takšnimi gestami posegati v zgodovinski trenutek, ko bo za mnoge najboljši nogometaš vseh časov dvignil v zrak lovoriko za naslov svetovnega prvaka.

Med tistimi, ki nad zadevo niso bili navdušeni, je bil tudi sloviti angleški televizijski voditelj in nekdanji nogometaš Garry Lineker: “Po svoje je škoda, da so s tem pregrinjalom zakrili Messijev argentinski dres.”

Foto: Guliverimages

Bišt je znak ogromnega spoštovanja

Kaj torej sploh je to črno-zlato pregrinjalo, ki ga je nosil sloviti Argentinec? Gre za bišt, posebno praznično ogrinjalo iz ovčje volne in kameljih dlak, ki ga ob pomembnih dogodkih in praznovanjih po veličastnih zmagah lahko nosijo samo člani kraljeve družine ali najvišji verski voditelji v arabskem svetu. Domačini so tako s simbolno gesto pokazali, kdo je novi kralj svetovnega nogometa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje