Je projekt kolesarske superlige dokončno ustavljen?

Kolesarstvo 24. Dec 202319:15 0 komentarjev
Vingegaard in Plugge
Foto: Profimedia

Dva meseca po tem, ko so se pojavile podrobnosti o predlagani in potencialno donosni novi profesionalni kolesarski ligi, se zdi, da je projekt One Cycling ustavljen.

Konec oktobra je The Guardian poročal, da sta bila direktor podjetja Visma-Lease a Bike Richard Plugge in večinski lastnik podjetja Soudal Quick-Step Zdenek Bakala glavna pobudinka nastanka nove lige, med drugimi ekipami, ki naj bi se zanimale, pa naj bi bili tudi Ineos Grenadiers in EF Education-EasyPost.

Dogajanje o kolesarski superligi se je od takrat nadaljevalo v ozadju, vendar so se po besedah Pluggeja stvari vsaj za zdaj ustavile.

“O tem ne morem veliko povedati, ker se trenutno politično ne dogaja veliko. In na žalost je to že nekaj časa v mirovanju,” je za nizozemsko spletno stran Wielerflits povedal prvi mož ekipe Visma-Lease a Bike.

Zagotovil pa je nove podrobnosti o splošni zamisli projekta. “Projekt se ne imenuje One Cycling brez razloga. V to želimo vključiti vse. Ne gre za odcepljeno ligo ali elitni klub, kar sem prebral tu ali tam.”

“Toda v prihodnosti se bo kolesarstvo soočilo z velikim problemom. Za to se moramo ozreti izven športnih panog. Naši nasprotniki niso organizatorji ali druge ekipe. To so nogomet, formula 1, liga NFL in ostali športi. Poleg tega pa še vsi vladni posegi tu in tam v različnih državah, zaradi česar je cestno kolesarstvo pod precejšnjim pritiskom,” meni Plugge.

“Da bi se spopadli s temi težavami, menim, da moramo ekipe in organizatorji dirk v prihodnosti sodelovati.”

Foto: AP Photo/Seth Wenig via Guliver

Po golfu in nogometu sedaj še kolesarstvo?

Po prvotnih podatkih, ki jih je oktobra objavil Guardian, naj bi bila nova struktura v nekaterih pogledih podobna nogometni ligi prvakov, podprl pa bi jo lahko savdski javni investicijski sklad (PIF).

Ta sklad stoji za kontroverzno serijo Liv Golf, v katero so se po prejemu velikih vsot denarja pridružila nekatera velika imena s turnirja PGA Tour.

V okviru projekta bi se lahko najboljše ekipe pomerile na omejenem številu prestižnih turnirjev, kar je Plugge opisal časniku Guardian.

Organizatorji največje dirke na svetu — dirke po Franciji, družba ASO, naj bi se tej zamisli upirali.

“Prizadevamo si za enotnost. Zato se imenuje One Cycling,” je sklenil Plugge.

Za zdaj pa se zdi, da na vidiku ni večjih sprememb trenutnega sistema.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!