Balsamova preprečila novo nizozemsko slavje

Kolesarstvo 25. Sep 202116:56 > 20:12 0 komentarjev
Slavje Balsamove po prihodu v cilj. Foto: Guliverimage

Italijanska kolesarka Elisa Balsamo je nova svetovna prvakinja. Na cestni dirki med Antwerpnom in Leuvenom (157,7 km) je v ciljnem sprintu skupine 20 kolesark ugnala Nizozemko Marianne Vos, bron pa je pripadel Poljakinji Katarzyni Niewiadoma. Najboljša Slovenka je bila Špela Kern na 28. mestu.

Enaintridesetletna Kernova je ritmu vodilne skupine sledila vse do zadnjih dveh vzponov, ko ji je zmanjkalo moči. V cilj je prišla s 50 sekundami zaostanka za 23-letno Balsamovo.

“Glavni cilj je bil, priti čim bolj spočita čez flandrijski krog. Presenečena sem bila, da niso odločile kocke. Te so bile zelo počasne, da ne rečem celo lahke. Odločitev je padla v mestu (v Leuvnu, op. STA), zmanjkalo pa me je pet kilometrov pred koncem, pred zadnjim skokom. Nimam si kaj očitati, dala sem več, kot sem lahko in absolutno sem zadovoljna,” je po dirki povedal Špela Kern.

Kolesarka iz Cunea je postala peta Italijanka z naslovom svetovne prvakinje po Alessandri Cappellotto (1997), Marti Bastianelli (2007), Tatiani Guderzo (2009) in Giorgii Bronzini (2010, 2011).

Srebrna kolajna je pripadla Vosovi, ki je sicer naskakovala četrti naslov svetovne prvakinje, potem ko je slavila v letih 2006, 2012 in 2013. To je bila 35. kolajna za Nizozemsko na ženskih cestnih dirkah. Sploh prvo odličje pa je za žensko reprezentanco Poljske na cestnih preizkušnjah osvojila Niewiadoma.

Aktualna prvakinja odpadla že 60 km pred ciljem

Druga najboljša Slovenka je bila Eugenia Bujak na 59. mestu z zaostankom 9:13 minute, medtem ko Urška Žigart in Urška Bravec nista končali preizkušnje.

Ženska preizkušnja je bila od samega začetka zelo hitra, kar je onemogočalo napade tekmovalk ter vzpostavitev ubežne skupine. Je pa po hitrem ritmu v ospredju 60 km pred ciljem po napadu van Vleutenove odpadla svetovna prvakinja iz lanske Imole, Nizozemka Anna van der Breggen.

Napadi so se nato vrstili tudi v nadaljevanju in še posebej v zadnjem delu trase s krogi v okolici Leuvena. V ospredju je bila dlje časa Španka Mavi Garcia, sicer članica italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana, številčna zasledovalna skupina pa jo je ujela dobrih deset km pred ciljem. Na zadnjih dveh vzponih nato ni prišlo do predčasne odločitve, kar so Italijanke izkoristile z brezhibnim sprinterskim vlakom.

V nedeljo se bo svetovno prvenstvo v Flandriji zaključilo z moško cestno preizkušnjo. Začela se bo ob 10.40, končala pa okoli 17. ure.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!