Branilec rumene majice na Touru 2023 pogreša več kronometra

Kolesarstvo 29. Okt 202216:12
Zadnji, ki ni branil zmage na Touru, je bil Bradley Wiggins leta 2013. Pa še to zaradi poškodbe in bolezni. Foto: Profimedia

Na četrtkovi predstavitvi trase Dirke po Franciji 2023 ni bilo aktualnega dobitnika rumene majice Jonasa Vingegaarda. Danec je namreč trenutno na družinskih počitnicah v Aziji, kjer pa je bil na voljo organizatorjem francoske pentlje, podjetju A.S.O. V okviru tega je nastopil na kolesarski dirki po Singapurju, kjer je za cyclingnews spregovoril tudi nekaj besed o etapah Toura, ki bodo na sporedu naslednje leto julija.

Da aktualni zmagovalec Dirke po Franciji ob predstavitvi trase za prihodnje leto poda svoj komentar, je postala že ta tradicija. Vseeno je od četrtkovega slavnega dogodka v Parizu do prvih besed Jonasa Vingegaarda minilo več časa, kot je običajno, saj Danca ni bilo v Evropi. Po počitnicah na Maldivih se je z družino odpravil v Singapur, kjer je nastopil na kolesarskem kriteriju pod okriljem istega organizatorja kot v Franciji (A.S.O.). In ob tem za kolesarski portal cyclingnews.com podal svoje videnje na traso Toura 2023.

Več ob predstavitvi trase Toura 2023:

“Žal nisem mogel biti tam, a mislim, da je trasa dobra. Ima vsega po malo. Dolge klance, zelo malo pa je kronometra. A vseeno je dobra trasa. Sam bi si želel predvsem več vožnje na čas,” je o presenetljivi odločitvi organizatorjev dejal kolesar Jumbo Visme. Zgolj 22 kilometrov v individualni vožnji je sploh najmanj v zgodovini Dirke po Franciji. Gorsko obarvan kronometer bo na sporedu v 16. etapi po prvem dnevu premora, ko bodo tekmovalci vozili od Passyja do Comblouxa.

Malo možnosti, da ga na startu v Bilbau ne bo

“Če je na koncu dirke na sporedu kronometer, je to prednost zame. Bilo bi lepo, če bi bilo tega več, a je, kot je. Še vedno mislim, da je trasa dobra,” je pojasnjeval 25-letnik, ki je letos poleti končal niz Tadeja Pogačarja na najvišji stopnički v Parizu. Da ima glede kronometrskih nastopov v Franciji prav, pa kažejo tudi številke. Na štirih urah resnice je na Touru do zdaj osvojil drugo, dve tretji in sedmo mesto.

Foto: Profimedia

Za razliko od slovenskega šampiona, ki je v četrtek ovrgel vse dvome o nastopu na Touru 2023, pa Vingegaard nastopa na francoskih cestah še ni mogel potrditi. “O tem se še nismo pogovarjali. Vse je mogoče, vse je na mizi. Morda bom šel na Tour, morda na Giro. Ne vem še,” je za nekaj negotovosti poskrbel Danec. A z naslednjimi besedami potrdil načrt okviren načrt Jumbo Visme, da bo branilec rumene majice 1. julija 2023 vendarle na startu v Baskiji. “Moja preferenca je nastop na Dirki po Franciji. To je jasno, a če ekipa misli drugače, bom to sprejel,” je še dodal Vingegaard. Odločitev nizozemskega moštva bo znana decembra med pripravljalnim taborom.

Nekoč na Giro, a ne 2023?

Kljub povedanemu je zelo malo možnosti, da Vingegaarda v Franciji dejansko ne bi nastopil. Bolj realna je možnost, da se drugi vodja Jumbo Visme Primož Roglič po štirih letih vrne na Giro ali pa bosta skupaj z Dancem na Touru 2023 znova sokapetana, tako kot letos. “Mislim, da sva prav na letošnjem Touru pokazala, da lahko dobro sodelujeva. Lahko sva dobra sokapetana,” je pripomnil letošnji nosilec rumene majice, nato pa razkril, da si v prihodnosti zagotovo želi dirkati tudi v Italiji.

“Seveda si želim zmagati na vseh treh Grand Tourih. Naslednje leto ne bom pripravljen, da bi lahko napadal zmago na dvojčku Giro-Tour, morda pa s tem poskusim kdaj v prihodnosti. Gre pa tudi za to, kaj želi ekipa in kaj želimo vsi skupaj. Če bi si zelo želel na Giru, bi me poslušali tudi pri tem,” je še zaključil Vingegaard.

Pogačar vs Vingegaard. Tudi 2023 obračun za rumeno majico v Parizu? Foto: Profimeda

V Franciji vendarle tudi Evenepoel?

Zanimivo mnenje pa je ob predstavitvi Toura predstavil tudi šef ekipe Quick-Step Alpha Vinyla Patrick Lefevere, za katero kolesari aktualni svetovni prvak Remco Evenepoel. 

“Remco v formi, takšen kot smo ga videli na Vuelti 2022, lahko obvladuje traso Toura 2023. Dokazal je, da se lahko na najstrmejših klancih otrese konkurence. Ne časovne razlike do tekmecev ne potrebuje kronometrov,” je Lefevere dejal za Het Nieuwsblad in malce zamajal ugibanja, da bo Evenepoel v prihodnji sezoni nastopil na Giru, kjer bo kronometrskih kilometrov veliko več kot na Touru. (70,6 proti 22)

“V času med sezonama se bomo usedli in se o tem pogovorili. Odločitev pa bomo sprejeli na pripravah decembra ali januarja. Neumno bi bilo sprejeti to odločitev z vročo glavo in pet minut po predstavitvi trase Toura. A nič ni izključeno,” je še enkrat zatrdil Lefevere.

Preberite še:

Komentari

Vaš komentar