Če bi Tadeju Pogačarju to kdo ponudil pred začetkom, bi podpisal

Kolesarstvo 17. Jul 202317:19 1 komentar
Tadej Pogačar
Foto: ASO/Pauline Ballet

Na zadnji prosti dan dirke po Franciji se je Tadej Pogačar prek videokonference znova družil s predstavniki medijev. Izrazil je zadovoljstvo s prikazanim v dveh tednih, sploh ker zaradi zloma in operacije zapestja ni imel optimalnih priprav.

Na znova zelo obiskani videokonferenci je Tadej Pogačar pred odločilnim tednom dirke po Franciji izrazil zadovoljstvo, da za rumeno majico po 15 etapah zaostaja le deset sekund. Na vprašanje, če bi pred startom v Bilbau podpisal takšno razliko po dveh tednih, je slovenski prvak brez obotavljanja potrdil, da bi.

“Uživam v bitki z njim. Dirke nisem začel v popolnem stanju, vsi poznate razlog, tako da sem glede na nekaj tednov nazaj v odlični situaciji. Na startu mi je manjkalo nekaj trdega dirkanja, a po dveh tednih se mi bo to morda celo izplačalo. Zapestje še vedno ni preveč udobno, a se ne bom pritoževal. Videli bomo, kako bo z njim po Touru. Dejstvo je, da bitka z Jonasom niti ni preveč psihološka. Vsak je osredotočen samo nase. Jonas v glavnini izgleda dobro, ne deluje živčen. Seveda je tudi zelo močan. Stres je, če vprašate mene, del tega, saj smo na Touru. Tudi to je kolesarstvo, toda na koncu odločajo noge,” taktične in miselne igrice z nosilcem rumene majice Jonasom Vingegaardom zavrača prvi kolesar sveta.

Pogačar Vingegaard
Odločale bodo noge in ne psihološke igrice, je prepričan Tadej Pogačar. Foto: Profimedia

Lažje kot pred tremi leti

Pred karavano je zdaj torkov kronometer, ki pa ga Pogačar kljub razgibanem terenu ne želi primerjati s tistim izpred treh let, ko je v predzadnji etapi blestel na La Planches des Belles Filles in ‘slekel’ Primoža Rogliča. “Po profilu morda izgleda podobno, a je to povsem drugačen kronometer. Vsak ima svojo zgodbo, vpliva tudi, če je na sporedu prvi, drugi ali tretji teden ali zadnji dan. Na jutrišnjega gledam drugače kot na tistega pred tremi leti, tisti je bil težji,” je prepričan Pogačar, ki je zadovoljen tudi z napredkom opreme pri ekipi UAE Emirates, češ da se na letošnjem kolesu počuti bolje kot lani.

Koliko časa lahko na 16. etapi vzame Vingegaardu? “Ne da se vzeti prav veliko, če bo Jonas v takšni formi, kot je zdaj. Realno pričakujemo kar oba zelo izenačena. A nikoli ne veš, kdaj bo kdo imel slab dan. Upam, da bom vzel nekaj sekund. Zelo težko bo. Na vsak način je treba pritiskati do konca, saj še ni zadnji dan.”

Trasa torkovega kronometra:

dirka po Franciji 2023 16. etapa
Profil 16. etape. Foto: letour.fr/en

Dirka bolj inteligentno

Razlike po torku bodo pomembno vplivale na razvoj dirke v naslednjih dneh. V sredo sledi kraljevska etapa, ko bo šest kilometrov pred koncem na sporedu tudi najvišja točka letošnjega Toura – Col de la Loze (2304 nmv).

“Po kronometru bomo videli, kakšna je situacija. Nato pa bosta odločali sreda in sobota. Na vrhu Col de la Loza pričakujem malce bolj zaprto cesto, a bo vseeno zelo zahtevna vožnja. Morda je o sredi ali soboti s ciljem na Le Marksteinu še prezgodaj govoriti. Ne vemo, kakšno bo vreme. A bomo pripravljeni,” se tretjega tedna veseli 24-letnik.

Pomembno vlogo bi lahko odigrale tudi razmere, v Franciji je namreč napovedano deževje. A se na to Pogačar ne ozira preveč: “V vročini sem vsako leto boljši. Ne maram klancev pri 35 stopinjah Celzija, ampak v redu. Je treba biti kar dobro organiziran, če želiš v takšni vročini ostati hladen. Včasih sem veliko več napadal in veliko manj razmišljal. Zdaj skušam biti bolj inteligenten in posvetiti pozornost detajlom. Razlika je majhna, zato ’neumno’ poskušanje nima smisla. A ne gre samo za akcijo, pač pa tudi za nevarnost vročine, treba je skrbeti za prehrano in hidracijo. Za to se lahko zahvalim svojim kolegom.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje