Čez balanco: Zgolj dokaz, da Tadej ni robot

Foto: Guliverimage

Današnja trasa francoske pentlje čez sloviti Galibier je bila za slovensko kolesarstvo manj srečna kot pred petimi leti. Takrat je do prve slovenske zmage na Touru prišel Primož Roglič, danes pa je na še težjem zaključku na Granonu rumeno majico izgubil Tadej Pogačar. A nekdanji udeleženec Dirke po Franciji Jani Brajkovič v Sportklubovi rubriki Čez balanco napoveduje, da bo slovenski šampion ob dobri regeneraciji že jutri poskusil s protinapadom.

Na 12. etapi letošnje izvedbe Toura smo gledali prizore, ki jih z največjih kolesarskih dirk nismo vajeni. Tadej Pogačar se je na zaključnem klancu na Col du Granon znašel v težavah, po agoniji v zadnjih petih kilometrih pa proti Dancu Jonasu Vingegaardu izgubil tri minute in mu predal rumeno majico. V skupnem seštevku je zdrsnil na tretje mesto (+2:22).

Brez pritiska bo lažje

“Ja, kaj naj rečem? Enkrat ta teden sem za drug medij že rekel, da se kaj takega lahko zgodi. Malo presenečenja je na koncu bilo, a moramo vedeti, da Tadej ni robot. Enostavno ni šlo. Toda dirka še ni končana, sploh ne. Če se bo regeneriral in zdravstveno ni z njim ni nič narobe, lahko rumeno majico dobi nazaj. Seveda bi bilo bolje, če bi bil zaostanek manjši, a je, kar je,” je pestro sredo na francoskih cestah pokomentiral Jani Brajkovič.

Jani Brajkovič. Foto: Aleš Fevžer

Petkratni udeleženec najprestižnejše dirke v svetu kolesarstva verjame v preobrat. “Jumbo Visma je prišla do rumene majice in jo bo branila z zelo močno ekipo. Na drugi strani pa na Tadejevem moštvu ni nobenega pritiska, zato jim bo lažje. Dve minuti in pol bo treba dobiti nekje nazaj, kar pa ne bo lahko. Še vedno mislim, da je Tadej najmočnejši kolesar na letošnjem Touru in če bo dirkal pametno – kar je že večkrat dokazal, da zna – pa jo bo do Pariza znova osvojil.”

Za Pogačarja je to četrti nastop na tritedenskih dirkah (Vuelta 2019, Tour 2020, 21, 22) in kljub mladim letom se mu je zgodilo prvič, da se je na cesti znašel v večji krizi. Brajkovič vseeno ne verjame, da bi nanj to negativno vplivalo. “Če bi se mu to ponavljalo, bi mu začelo najedati motivacijo in samozavest. Tako pa je to prvič in bo šel naprej, kot mora iti.”

Prizori, ki jih nismo vajeni: poklapani Tadej Pogačar. Foto: Guliverimage

Ključno delo je opravil Primož Roglič

Prvič po zloglasnem kronometru na La Planches des Belles Filles v predzadnji etapi Toura 2020 je rumena majica znova pri Jumbo Vismi. Nizozemska ekipa je danes deležna številnih pohval za taktično in napadalno dirkanje.

“Odvozili so odlično. Seveda k temu pripomore dejstvo, da imajo odlično ekipo. Da si lahko na drugih etapah privoščijo napake, pa vseeno ne izgubijo veliko ali celo nič. Zelo lepo so zastavili, že na Galibier. Zelo pomembno vlogo tam je odigral Roglič, čeprav je nato popustil in prišel v cilj z velikim zaostankom. Po mojem mnenju je bil ključni igralec v celotni etapi, čeprav tega nekdo, ki dirke ni spremljal cel dan, tega ne vidi. Ampak naredil je res zelo zelo veliko delo,” je delo Nizozemcev pohvalil tudi naš sogovornik.

Jumbo Visma ima prvič po 19. septembru 2020 znova rumeno majico na Dirki po Franciji. Foto: Guliverimage

Če ne bi poskusili, bi bila to napaka

Opozoril je, da bi jim dobro taktiko morali priznati tudi v primeru, če Pogačar na zadnjem klancu ne bi imel krize in bi v zaključku proti Vingegaardu pridobil kakšno sekundo: “Naredili so vse, kar je bilo v njihovi moči. Dirkati proti kolesarju, kot je Pogačar, je s tako taktiko zelo tvegano. Veliko slabše bi bilo, če bi Jumbo Visma čakala na zadnji klanec in bi potem izgubili proti Tadeju. To bi bila velika napaka. Je pa do konca še veliko, smo šele na polovici. Veliko se lahko še zgodi.”

Ker je timski igralec, bo vztrajal do Pariza

No, dokončno pa je na eni najtežjih etap letošnje dirke postalo jasno, da do skupne zmage ne more Primož Roglič. Opravljal je vlogo pomočnika, v cilj je prišel z več kot 11 minutami zaostanka. Kljub drugačnim upom marsikaterega navijača v Sloveniji do skupnega slavja ne more več.

“Tudi on je nekaj dni nazaj spoznal, da ne bo nič od njegove rumene majice v Parizu. Če pogledamo drugače: on bi šel lahko domov. Je poškodovan in ima za to več kot dober razlog. A je timski igralec in je ostal z ekipo. Kot smo videli, je danes odigral zelo pomembno vlogo. Verjetno bo vztrajal do konca in prišel do Pariza,” je delo Rogliča ocenil Brajkovič.

Primož Roglič je kljub zaostanku več kot 11 minut ciljno črto prečkal nasmejan. Foto: Guliverimage

Ob dobrem počutju bo Pogačar napadel na Alpe d’Huezu

Da se lahko na jutrišnji francoski državni praznik (Dan Bastilije) znova obetamo poslastico, pa je jasno že ob pregledu trase. Karavana bo v 12. etapi startala iz Briancona, na poti tako kot danes vnovič premagala sloviti prelaz Galibier, cilj pa bo na kultnem Alpe d’Huezu. Trojček vzponov ekstra kategorije bo vmes zaokrožil še Col de la Croix de Fer.

“Če se bo Tadej dobro počutil, bo zagotovo poskusil. Etapa je težka in tudi Jumbo Visma ne bo dirkala na vso moč oziroma bodo skušali prihraniti čim več moči. Po mojem mnenju bi bilo zanje bolje, da pustijo begu, da obračuna za etapno zmago. To pa ne pomeni, da v glavnini ne bo boja med Pogačarjem in Vingegaardom. Kar smo videli do zdaj in če se bo Pogačar uspešno regeneriral, bo zagotovo napadel na klanec do Alpe d’Hueza,” za četrtek nov spektakel obljublja slovenski državni prvak iz leta 2011.

Profil 12. etape. Foto: letour.fr/en