Dirka po Italiji se vrača v Slovenijo, na obzorju je spektakel

Kolesarstvo 12. Mar 20249:25 0 komentarjev
Primož Roglič Višarje
Foto: Profimedia

Rožnata majica bo, kot kaže, znova v Sloveniji! Dirka po Italiji leta 2025 naj bi znova zavila preko italijansko-slovenske meje, po spektakularnem uvodu v Trstu bo zaključek ene izmed etap na mejnem Trgu Evrope med Gorico in Novo Gorico.

Letošnja dirka po Italiji bo s slovenskega vidika nekaj posebnega. Na italijansko pentljo se namreč prvič v karieri podaja najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar, ki bo skušal dopolniti slovenski dvojček in po lanskoletnem epskem zmagoslavju Primoža Rogliča tudi sam osvojiti rožnato majico.

Trasa letošnjega Gira je sicer nekoliko lažja kot v lanski sezoni, ko pa je govora o njeni geografski legi, letos žal ne bo zavila v Slovenijo. Bo pa znova zelo blizu, 19. etapa bo namreč kolesarje peljala po Furlaniji-Julijski krajni oziroma od Mortegliana do Sappade oziroma Plodna v okolici Vidma. 

Primož Roglič Giro 2023 Rim
Nepozabno zmagoslavje Primoža Rogliča. Foto: Profimedia

Cilj na stiku obeh Goric?

Kot poročajo Primorske novice, naj bi Giro 2025 znova obiskal tudi naše kraje. Čeprav informacije še niso uradne, naj bi bil začetek italijanske pentlje prihodnje leto s slovenskega vidika naravnost spektakularen. Giro naj bi se namreč začel s kronometrom v Trstu, nato pa naj bi Furlanija-Julijska krajina gostila še dve etapi rožnate dirke.

Zaključek ene izmed teh naj bi bil še posebej zanimiv za slovensko občinstvo. Cilj etape naj bi bil namreč postavljen na mejni Trg Evrope med italijansko Gorico in Novo Gorico. Na uradno potrditev tega scenarija bo potrebno še malce počakati, informacije pa naj bi v javnost (ne)hote poslal tržaški župan Roberto Dipiazza.

Giro v Sloveniji nazadnje leta 2022

Če se bo napovedani scenarij res uresničil, bo dirka po Italiji po treh letih znova na slovenskih cestah. Nazadnje je bila pri nas leta 2022, ko so se kolesarji vozili po dolini reke Soče. Vrhunec takratne 19. etape je bil vzpon na Kolovrat. Od Slovencev je na tisti etapi nastopil Domen Novak.

Kolovrat Giro
Vrhunec 19. etape Gira 2022 je bil vzpon na Kolovrat. Foto: Aleš Fevžer

Tudi leta 2021 je bil Giro v Sloveniji, takrat so italijansko pentljo gostila Goriška Brda. Slovenske barve je tedaj zastopal Idrijčan Jan Tratnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!