Groenewegen v Rogaški Slatini zasenčil Ackermanna

Kolesarstvo 16. Jun 202215:25 > 16:28
Foto: Jan Gregorc

Dylan Groenewegen (Team BikeExchange - Jayco) je zmagovalec 2. etape med Ptujem in Rogaško Slatino (174,2 km) Dirke po Sloveniji. V ciljnem šprintu je bil hitrejši od Lionela Taminiauxa (Alpecin-Fenix) in Pascala Ackermanna (UAE Team Emirates).

Druga etapa Dirke po Sloveniji je potekala na vzhodu države. Začela se je na Ptuju, nato pa zavila proti Leanrtu in Šentilju ter prečkala Kresnico, ki je bila s 410 metri nadmorske višine najvišja točka današnjega dne. Kolesarji so čez Zgornjo Kungoto nadaljevali proti Ponikvi in Šentjurju, nato znova zavili na Ponikvo in se odpravili proti Šmarju pri Jelšah. Cilj je tudi tokrat gostila Rogaška Slatina, kjer je glavnina naredila še en krog pred zaključkom.

Najverjetnejši razplet etape je bil zaključni sprint najboljših sprinterjev, prisotnih v Sloveniji. Prav to smo tudi dobili. Nizozemec Dylan Groenewegen (Team BikeExchange) pa je bil v Rogaški Slatini (tudi s pomočjo Luke Mezgeca) najmočnejši. Premagal je tudi Lionela Taminiauxa (Alpecin-Fenix) in Pascala Ackermanna (UAE Team Emirates). Najboljši Slovenec današnjega dne je bil mladi Matevž Govekar (Bahrain – Victorious), ki je končal na osmem mestu.

2. etapa. Foto: Tour of Slovenia

Etapa je bila kljub temu, da je bila v večini ravninska, precej zanimiva. Predvsem po polovici, ko je začela razpadati glavnina. Za to je poskrbela predvsem ekipa Bahrain – Victorious na čelu z Matejem Mohoričem, ki je pritisnil na pedala in razpolovil skupino okoli Tadeja Pogačarja in ostalih favoritov. Odpadel je na primer tudi Belgijec Tim Merlier (Alpecin-Fenix), ki je veljal za enega favoritov današnje etape, a v cilj ni prišel v vodilni skupini.

Brez težav se je na čelu vozil Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), pa tudi njegov moštveni kolega Rafal Majka, ki tudi po današnji etapi ostaja v zeleni majici vodilnega kolesarja dirke.

Rafak Majka v zeleni majici vodilnega kolesarja dirke. Foto: Jan Gregorc

Pred drugouvrščenim Domnom Novakom (Bahrain – Victorious) ima 6 sekund prednosti, Pogačar zaostaja za 8 sekund. Med najboljšo deseterico je še en Slovenec: Luka Mezgec na devetem mestu.

Jutri kolesarje čaka zahtevna etapa od Žalca do Celja. Preizkušnja v dolžini 144 kilometrov se bo zaključila z vzponom na Celjski grad.

Skupni vrstni red po 2. etapi:

1. Rafal Majka (UAE Emirates) 8:14:51

2. Domen Novak (Bahrain Victorious) +0:06

3. Tadej Pogačar (UAE Emirates) +0:08

4. Vojtech Repa (Equipo Kern Pharma) +0:55

5. Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) +0:58

6. Fabio Felline (Astana) +0:58

7. Davide Gabburo (Bardiani CSF) +0:58

8. Nicola Conci (Alpecin-Fenix) +0:58

9. Luka Mezgec (Team BikeExchange) +0:58

10. Joel Nicolau Beltran (Caja Rural Seguros) +0:58

Po točkah:

1. Rafal Majka (UAE Emirates) 25
2. Dylan Groenewegen (BikeExchange) 25
3. Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) 23

Po točkah za gorske cilje:

1. Rafal Majka (UAE Emirates) 13
2. Domen Novak (Bahrain – Victorious) 9
3. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 8

Potek etape:

Konec: Ciljni šprint je dobil Dylan Groenewegen.

14.40: Odstopila sta dva kolesarja: Miguel Ángel Fernandez (Global 6 Cycling) in Andrej Černe (Cycling Team Kranj)

14.30, 25 km do cilja: Počasi vse bližamo cilju. Glavnina je še vedno razdeljena na dva dela, razlika med njima je 50 sekund.

14.21, 32 km do cilja: Vodilni skupini se je pridružil tudi Dylan Groenewegen, ki je eden izmed glavnih favoritov današnje etape.

14.11, 41 km do cilja: Grd padec dveh kolesarjev. Eden izmed njih je bil Paul Wright, a oba sta kasneje lahko nadaljevala z vožnjo.

14,08: 43 km do cilja: Glavnina je razpadla na več delov, hud tempo glavnine pa narekuje ravno slovenski as Matej Mohorič.

14.00, 48 km do cilja: Ubežniki so ujeti. Šlo je za krajši klanec in glavnina je v trenutku pojedla hrabro šesterico, ki je dolgo bežala.

13.55, 50 km do cilja: Prednost ubežnikov je spet narasla na več kot minuto.

13.22, 74 km do cilja: Ubežniki še vedno vztrajajo v vodstvu, a prednost je le še 45 sekund. Glavnina jih ima na varni razdalji in počasi se bo že začelo razmišljati o ciljnem sprintu.

12.15: Vodilni kolesarji imajo pred glavnino minuto in 45 sekund prednost.

Gorski cilj III. kategorije – Kresnica (50,3 km):
1) Carlos Canal Blanco (Euskaltel – Euskadi)
2) Pavol Rovder (Dukla Banska Bistrica)
3) Vid Jeromel (Cycling team Kranj)

11.50, 35 km: Prednost ubežnikov se je zmanjšala na dve minuti.

11:26: Rezultati prvega letečega cilja v Lenartu:

Leteči cilj – Lenart (24,3 km):
1) Carlos Canal Blanco (Euskaltel – Euskadi)
2) Pavol Rovder (Dukla Banska Bistrica)
3) Vid Jeromel (Cycling team Kranj)

11.25: V ubežni skupini šest kolesarjev. Carlos Canal Blanco (Euskaltel – Euskadi), Martin Marques Roman (Equipo Kern Pharma), Vid Jeromel (Cycling team Kranj), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce), Aljaž Jarc (Adria Mobil) in Pavol Rovder (Dukla Banska Bistrica). Pred glavnino si je šesterica privozila že skoraj tri minute prednosti (2:45).

Začetek druge etape! Karavana, v kateri je še 139 kolesarjev, je pedala zavrtela na Ptuju po 174 km pa bo naporen dan zaključila v Rogaški Slatini. Pričakuje se ciljni sprint, a nikoli se ne ve.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje