Favoriti zaenkrat še skrivajo svoje adute

Kolesarstvo 13. Jun 202318:31 0 komentarjev
Celje novinarska dirka po Sloveniji 2023
Foto: SK

Organizatorji so dan pred začetkom dirke po Sloveniji pripravili tradicionalno novinarsko konferenco. Na celjskem sejmišču pred dvorano Golovec so se o svojih ciljih in željah pred 29. izvedbo slovenske pentlje razgovorili Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Diego Ulissi (UAE Team Emirates).

Kolesarska dirka po Sloveniji letos obeležuje tridesetletnico svoje prve izvedbe. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev (1997) in pandemije koronavirusa (2020) pa bo letošnja slovenska pentlja, na kateri bodo morali kolesarji od jutri do nedelje na poti od Celja do Novega mesta premagati 833,3 kilometra, 29. po vrsti.

Toda še preden se karavana požene na pot, na kateri zaradi poškodbe in operacije zapestja ne bo zmagovalca zadnjih dveh dirk Tadeja Pogačarja, so glavni aduti spregovorili na novinarski konferenci, ki jo organizatorji že tradicionalno pripravijo dan pred začetkom v mestu, kjer se kolesarjenje nato tudi začne. Tokrat je ta čast pripadla Celju.

Na celjskem sejmišču pri dvorani Golovec, kjer je bil praktično ves torek kolesarsko obarvan z različni delavnicami in tudi polževo dirko, so zbrane nagovorili Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Diego Ulissi (UAE Emirates). Prva dva sta skupaj z Domnom Novakom (UAE Emirates) glavna slovenska aduta na tokratni dirki, medtem ko bo Ulissi skušal izkoristiti Pogačarjevo odsotnost in postati sploh prvi kolesar v zgodovini slovenske preizkušnje, ki bi končni zmagovalec postal kar trikrat. Italijan je do zdaj na sončni strani Alp zmagal že leta 2011 in 2019.

Glavno vprašanje za UAE Emirates ostaja brez odgovora

“Res je, uspel sem zmagati že dvakrat, a od prve zmage leta 2011 je zelo daleč. Težko bo ponoviti kaj takega, a pri 34 letih se dobro počutim. Tukaj smo brez Tadeja, ki je najpomembnejša oseba v ekipi. Kljub temu smo zelo močni, zraven je tudi Domen Novak, ki želi biti med najboljšimi. Poskusil bom dobro odpeljati to dirko, upam, da sem si po Giru opomogel. Iz dneva v dan bom videl, kako se bodo noge obračale iz dneva v dan,” je dejal Italijan, ki ni želel razkriti, ali bo v kapetanski vlogi on ali slovenski adut.

Diego Ulissi 2019
Diego Ulissi po zmagi leta 2019. Foto: Aleš Fevžer

Italijan je na novinarsko konferenco prišel z nekajminutno zamudo, a vseeno prvi prišel do besede. Nato je spregovoril Luka Mezgec, ki bo na slovenski pentlji v vlogi zadnjega pomočnika Dylana Groenewegna. Njegovo moštvo Jayco AlUla je sicer s seboj pripeljalo tudi kandidata za visoko mesto v skupni razvrstitvi, Italijana Filippa Zanno. “Na etapno zmago v Celju 2019 imam lepe spomine. Zelo podobno je bilo lani, čeprav smo se na Celjski grad s Matejem Mohoričem udarili le za četrto mesto. Vedno se je lepo vrniti, komaj čakam, da se začne. Dylan Groenewegen je pripravljen super, želi si vsaj ene etapne zmage. V Rogaški Slatini je zmagal že dvakrat, tako da imamo jutri kar velike cilje,” je dejal Gorenjec.

“Osnovni cilj je zmagati čim več etap, z Zanno lahko ciljamo tudi na generalno razvrstitev. Na Giru smo videli, kako dobro je pripravljen. Vedno je bil spredaj. Tako ne bom imel prostih nog niti v četrti etapi, ko sem pričakoval počitek. Ostalo pa bomo videli – če bo Dylan uspešno prišel čez klance, bomo kolesarili zanj, drugače pa upam, da sam pridem do priložnosti za še kakšno zmago na dirko po Sloveniji,” je Mezgec še dodatno razkril taktične načrte avstralskega moštva.

Luka Mezgec
Luka Mezgec. Foto: Sportida

Mohorič raje kot v preteklost zre v prihodnost

Z zelo sprintersko ekipo pa na slovenske ceste prihaja tudi Bahrain Victorious. Glavni adut za takšne zaključke bo Phil Bauhaus. “Sprijaznil sem se že, da na dirki po Sloveniji ne uspem zmagati na etapi. Niti skupno na dirki,” je v smehu za začetek dejal Matej Mohorič, nato pa v bolj resnem tonu nadaljeval:

Matej Mohorič
Foto: Sportida

“Pripravljam se na dirko po Franciji, ta dirka bo zadnja priprava. Je ravno dovolj zahtevna, da se pomerim po skoraj dveh mesecih priprav. V prvem delu sem bil izvrstno pripravljen, odlično sem se počutil. Na dveh največjih ciljih – na dirki po Flandriji in Pariz-Roubaix stvari niso šle v moj prid. Na prvi sem dvakrat grdo padel, na drugi sem bil v ključnih trenutkih preveč zadaj. Te potre, če ne dosežeš cilja, a sem se hitro pobral. Zdaj gledam v naslednje cilje. Upam, da nam Luka v sprinterskih zaključkov ne prekriža načrtov. Kdo bo meril na zeleno majico, še ne vemo.

Foto: Sportida
Foto: Sportida
Foto: Sportida
Foto: Sportida
Matej Mohorič Matej Mohorič
Foto: Sportida
Luka Mezgec Luka Mezgec
Foto: Sportida

Zbrane je pred kolesarji nagovorila tudi Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke. Po 18 letih na tem položaju bo to zanjo zadnja dirka po Sloveniji. “Počaščena sem, da lahko spregovorim ob 30. letnici dirke po Sloveniji. Nastala je na pobudo entuziastov iz Novega mesta, ki so želeli razvijati organizacijski del dirk, da bodo doma vzgojeni kolesarji dirkali na mednarodnih tekmah v Sloveniji. Začetek je bil preprost, takrat ni nihče razmišljal o razvoju in prihodnosti, kot jo kolesarstvo ima danes. Dirka je s podporo rasla in se razvijala. Poleg ekipnega sodelovanja so se razvili partnerski odnosi, v nekaj letih tako zelo, da je dirka postala zanimiva tudi v mednarodnem okolju. Pred 20 leti sem se vključila v ekipo organizacije in razvijanja kolesarskih zvezd. Letos to zaključujem in res sem ponosna, da smo postali uspešni in timski igralci,” je še dejala vedno nasmejana sogovornica. Daljši pogovor z njo si boste lahko na naši spletni strani prebrali v sredo.

Mojca Novak
Foto: SK

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!