Skoraj leto od dvoboja Roglič – Pogačar: bo julij prinesel naslednjega?

Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliverimage

Potem, ko je ekipa Jumbo-Visma naznanila sedmerico, ki bo tekmovala na dirki po Švici, del katere pa ni Primož Roglič, se ponovno porajajo vprašanja, če bo 33-letni Kisovčan nastopil na francoskem Touru. To bi pomenilo, da bi se po skoraj enem letu znova spopadel s Tadejem Pogačarjem.

Primož Roglič in Tadej Pogačar se že od lanskega Toura nista pomerila med seboj. Takrat je Roglič moral pred 15. etapo zaradi bolečin, ki so mu jih povzročili padci, odstopiti, Tadej Pogačar pa je na koncu na Elizejskih poljanah zaostal le za Dancem Jonasom Vingegaardom, Rogličevim moštvenim kolegom.

Od 16. julija lani in štirinajste etape dirke po Franciji, torej skoraj leto dni, slovenska šampiona nista bila skupaj na startu katere izmed dirk v kolesarskem koledarju.

Tudi pred tem je bila sezone 2022, kar se tiče medsebojnih dvobojev, zelo skromna. Pomerila sta se le še marca na spomeniku Milano-Sanremo, ki ga je dobil Matej Mohorič. Pogačar je končal kot peti, Roglič pa na 17. mestu.

Matej Mohorič
Matej Mohorič slavi zmago na klasiki Milano – Sanremo. Foto: Guliverimage

Tour bi bil osma večetapna bitka

Pogačar in Roglič sta se na večetapnih dirkah do zdaj srečala sedemkrat, kar pet izmed teh dirk pa je en ali drugi dobil. Prvič sta merila moči na domači dirki po Sloveniji leta 2018. Takrat je bil Tadej Pogačar še član ljubljanskega Gusta. Roglič je dirko dobil, Pogačar pa na koncu kot 19-letnik zasedel odlično četrto mesto.

Leto kasneje sta navdušila na španski Vuelti. Roglič je postal prvi Slovenec s skupno zmago na tritedenski dirki, Pogačar se mu je pridružil na odru za zmagovalce na tretji stopnički.

Tadej Pogačar Primož Roglič
Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

Vsi poznamo zgodbo z zadnjih treh Tourov. Pogačar je na epski 20. etapi leta 2020 povsem odrezal krila starejšemu rojaku in dirko dobil, enako tudi leto kasneje. Roglič je takrat odstopil, tudi lani pa je po padcih predčasno končal z nastopi na francoski pentlji. Izmed sedmih večetapnih dirk, ki sta jih skupaj začela, sta bila oba na cilju samo štirikrat. Tudi na dirki po Dofineji leta 2020 je Roglič namreč moral hitreje od predvidevanj končati z dirkanjem.

Primož Roglič in Tadej Pogačar. Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliverimage

Mojstra tudi na enodnevnih preizkušnjah

Roglič in Pogačar sta dvanajstkrat skupaj dirkala na enodnevnih dirkah, samo enkrat pa se je to zgodilo v zadnjih dveh sezonah (že omenjena dirka Milano – Sanremo). Točno na polovici tovrstnih dirk se je en izmed dvojice veselil zmage. Roglič je bil najboljši na državnem prvenstvu 2020, na spomeniku Liege-Bastogne-Liege istega leta ter dvakrat leta 2021 (Milano – Torino in Giro dell’Emilia). Pogačar je slavil na dirki Liege-Bastogne-Liege leta 2021 in istega leta še na dirki po Lomabrdiji.

VIdeli bomo, če bosta kolesarska velemojstra skupaj na startu letošnjega Toura. Drugo vprašanje je tudi, kakšna bo vloga Primoža Rogliča, če bo dirkal na francoski pentlji. Zmago namreč brani Jonas Vingegaard.