Dobre novice za dopinško afero Jumbo-Visme, a ni še konec

Kolesarstvo 29. Jan 202410:16 0 komentarjev
Hessmann
Michel Hessmann (desno). Foto: profimedia

Michel Hessmann, nemški kolesar pri ekipi Visma-Lease a Bike, je dočakal dobre novice glede svoje dopinške afere. Freiburški tožilec je primer proti 22-letniku opustil zaradi pomanjkanja dokazov.

V sredini avgusta je kolesarsko karavano negativno presenetila novica, da je Michel Hessmann približno dva meseca prej (14. junija) oddal vzorec, ki je bil pozitiven na diuretik. V ekipi Jumbo-Visme, ki se je z novim letom preimenovala v moštvo Visma-Lease a Bike, so ga začasno suspendirali in sporočili, da bodo glede usode Nemca odločili na podlagi nadaljnjih raziskav.

V začetku novembra je nato v javnost prišla informacija, da je bil tudi B vzorec 22-letnika pozitiven na diuretik, Hessmann pa se je posledično znašel še v večjih težavah. A zdaj je Nemec vendarle dočakal dobre novice.

Po poročanju Wielerflitsa se bo Hessmann namreč izognil kazenskemu pregonu. Uporaba dopinga je namreč v Nemčiji razumljena kot kaznivo dejanje, zdaj pa so iz pisarne tožilstva v Freiburgu sporočili, da so primer opustili zaradi pomanjkanja dokazov in nedovoljšnjega suma kaznivega dejanja.

Kaj je B dopinški vzorec?

Med dopinškim testom se urin ali kri testiranega športnika razdeli v A in B vzorec. Nadzorni organi preverijo le vzorec A, če je v njem najdeno prepovedano sredstvo, pa lahko športnik zahteva drugo mnenje. Šele takrat odgovorni preverijo tudi vzorec B, v katerem se osredotočijo zgolj na (ne)prisotnost prepovedane substance, najdene v vzorcu A.

A zgodbe s tem seveda še ni konec – mladega Nemca, če ga spozna za krivega, še vedno lahko kaznuje Nemška antidopinška agencija (NADA) in mu naloži kazen (večmesečni ali večletni suspenz), ki bi lahko močno vplivala na njegovo nadaljnjo kolesarsko prihodnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!