Dopinška afera Jumbo-Visme se poglablja

Kolesarstvo 3. Nov 202312:57 2 komentarja
Hessmann
Michel Hessmann (desno). Foto: profimedia

Potem ko je bil sredi avgusta na dopinškem testu pozitiven kolesar Jumbo-Visme Michel Hessman, zaradi česar ga je zdaj že nekdanja ekipa Primoža Rogliča začasno suspendirala, je Nemška protidopinška agencija (Nada) sledi prepovedanih sredstev našla tudi v drugem vzorcu 22-letnega Nemca.

Kolesar Jumbo-Visme Michel Hessman, ki se je moštvu rumeno-črnih pridružil z začetkom sezone 2022, se je znašel v resnih težavah. Potem ko je sredi avgusta padel na dopinškem testu, je zdaj po poročanju nemškega časnika Badische Zeitung Nemška protidopinška agencija (Nada) sledi prepovedanih sredstev našla tudi v njegovem drugem (B) vzorcu.

Kot je dejala tiskovna predstavnica pri Nadi Eva Bunthoff, je to že dovoljšen dokaz za očitno kršenje protidopinških pravil. Kljub temu natančnejših informacij ne razkrivajo, tako ni jasno, kakšni bodo za Hessmana nadaljnji koraki in kakšna kazen se mu obeta.

Hessman, ki je prvi pozitiven test oddal 14. junija, rezultati pa so bili znani v sredini avgusta, je že vse od takrat suspendiran s strani Jumbo-Visme. Po informacijah Wielerflitsa naj bi takrat pri 22-letnemu Nemcu v krvi našli sledi diuretika, ki ga v strokovnih krogih imenujejo tudi ‘vodna tableta’. Enako sredstvo naj bi našli tudi v B vzorcu nekdanjega sotekmovalca Primoža Rogliča.

Kaj je B dopinški vzorec?

Med dopinškim testom se urin ali kri testiranega športnika razdeli v A in B vzorec. Nadzorni organi preverijo le vzorec A, če je v njem najdeno prepovedano sredstvo, pa lahko športnik zahteva drugo mnenje. Šele takrat odgovorni preverijo tudi vzorec B, v katerem se osredotočijo zgolj na (ne)prisotnost prepovedane substance, najdene v vzorcu A.

“16. avgust 2023 je črn dan za naše moštvo. Prvič v desetih letih smo prejeli sporočilo, da je bil naš kolesar pozitiven na testu za doping. To ostaja odprta tema naših diskusij, medtem ko kolesarje drži na konicah prstov. To se nam je žal zgodilo in smo jih zato tudi slišali. Moramo se pogledati v ogledalo in se vprašati, če vse počnemo pravilno,” je ob odzivu na Hessmanovo dopinško afero septembra dejal šef ekipe Jumbo-Visma Richard Plugge. Težko je verjeti, da bi obetavni Nemec, sicer specialist za kronometer, po preiskovanju protidopinške agencije še našel mesto v ekipi, ki bo v novi sezoni nosila ime Visma-Lease a bike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje