Jurij Tepeš po tekmi na Kulmu razdvojen

Jurij Tepeš
Jurij Tepeš (Foto: SK)

Med množico znanih obrazov, ki so se ta konec tedna zbrali na tekmah svetovnega pokala smučarskih skakalk na Ljubnem, smo uzrli tudi nekdanjega slovenskega orla Jurija Tepeša. Štiriintridesetletnik že zadnja štiri leta opravlja vlogo trenerja.

Letos bodo minila že štiri leta, odkar je Jurij Tepeš opravil svoj zadnji skok kot tekmovalec. A prav dolgo nove službe ni iskal, saj se je nemudoma podal v trenerske vode in sedaj kot pomočnik glavnemu trenerju mladink Stanetu Balohu pomaga pri kaljenju nove generacije smučarskih skakalk.

“Zdi se mi, da sem se kar dobro znašel, čeprav sem svojo celo skakalno kariero govoril, da trener pa nikoli ne bom. A sem si dal možnost, da se preizkusim tudi v tej vlogi in mi je postalo kar všeč. Lepo mi je, ker delo večino časa poteka zunaj in ker učim bodoče profesionalne športnike. V tem sem našel veliko motivacije. Spomnim se, kako so ljudje nekoč pomagali meni, zdaj bi rad mlajšim pomagal tudi jaz,” je povedal Jurij Tepeš.

Foto: Aleš Fevžer

Da želi pomagati mlajši generaciji niti ne preseneča, saj je imel tudi sam kot mladinec odlično oporo. Nenazadnje je v tem obdobju osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Na domačem svetovnem prvenstvu v Kranju je bil posamično in ekipno drugi, z moštvenimi kolegi pa se je na prvenstvu v Trbižu razveselil zlata, posamično pa še brona.

Niki Prevc želi, da uživa in leti čim dlje

Medtem ko je pogledoval proti skakalnici pod Rajhovko – pogovor z njim smo opravili med kvalifikacijami – in stiskal pesti za svoje tekmovalke, se je strinjal z ugotovitvijo, da je prihodnost ženskih skokov pri nas zelo svetla.

“Zdi se mi, da imamo enega večjih zaledij, sedaj moramo samo dobro delati, da jih pripeljemo čim višje. Že po startni listi in rezultatih se vidi, katere so zraven, a v ozadju imamo še mlajše, ki prihajajo. Imajo še nekaj manj izkušenj, a dajmo jim še kakšno leto, dve tri,” je zatrdil sogovornik, ki ima že vrsto let zelo dober vpogled v razvoj ženskih skokov, nenazadnje je bila dolgo let uspešna smučarska skakalka tudi njegova sestra Anja.

Urša Bogataj
Urša Bogataj v družbi Anje Tepeš. Foto: SK

“Ženski skoki gredo kar v pravo smer. Lani so dekleta prvič skakala na velikanki, upam, da bo letos še boljše nadaljevanje in da jih bo na letalnici letelo še več. Po velikosti skakalnic in pripravljenosti lovijo moške. Verjamem, da veliko ne manjka niti do prve dvajsetice pri skakalkah. Nika Prevc utegne biti že kmalu zraven,” je dejal Tepeš, bolj zadržan pa bil, ko smo ga povprašali, kaj najboljši skakalki letošnje zime napoveduje v nadaljevanju sezone.

“Ne maram napovedovati, saj to pomeni le dodaten pritisk na tekmovalke. Tega nisem maral pri sebi, zato ne želim tega početi niti sedaj. Niki gre super, naj le uživa v zdajšnjih skokih in naj leti čim dlje.”

Verjame, da se je žirija na Kulmu odločila pravilno

Podobno kot večina slovenskih skakalcev je sicer tudi Tepeš slovel kot odličen letalec. V članski konkurenci je bil na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu bronast, prvega mesta pa se je dvakrat razveselil tudi na posamični tekmi v Planici. Vseeno pa sobotne tekme na Kulmu, ki je potekala v izjemno spremenljivih vetrovnih razmerah, zaradi česar so bile izpeljane le tri od štirih serij ni želel komentirati. Spomnimo, preizkušnjo je dobil Avstrijec Stefan Kraft, Timi Zajc pa je s prvega mesta zdrsnil na tretje.

Foto: Profimedia

“Vemo da so skoki šport v naravi. Vsak si želi, da bi bile štiri serije. A ni me bilo tam, zato se v delo žirije ne želim vtikati. Verjamem, da se je odločila pravilno. Po drugi strani pa velika škoda za naše. Malo sem razdvojen, a daleč od tega, da bi si dovolil grajati dela žirije,” je še povedal Tepeš.