Izumirajoča vrsta kronometra za uvod v nepredvidljivo Vuelto

Kolesarstvo 19. Avg 20229:30 > 9:56
Foto: AP Photo/Daniel Cole via Guliver

Danes ob 18.30 se bo v Utrechtu začela še tretja in zadnja tritedenska dirka - španska La Vuelta. Na Nizozemskem je že vse pripravljeno za prvo etapo, ki bo tokrat postregla z ekipnim kronometrom, ki jih je v zadnjih letih na sporedu vse redkeje.

Ekipna vožnja na čas je dandanes v kolesarstvu na sporedu vse redkeje, a na letošnji Dirki po Španiji bo za prvo rdečo majico poskrbel prav ta format. Prva etapa prinaša 23,3 kilometrov dolgi ekipni kronometer, ki bo, kot je za Nizozemsko pričakovati, povsem ravninski. V ožji krog favoritov spadajo tri ekipe: Jumbo Visma, Ineos Grenadiers in Quick-Step Alpha Vinyl. Prav lahko bi se zgodilo, da bi Primož Roglič že po prvi etapi oblekel rdečo majico vodilnega, toda spomini na zadnji ekipni kronometer v Španiji za nizozemsko moštvo so še kako živi.

Slab začetek, sanjski zaključek za Rogliča

Prva etapa Vuelte leta 2019 je prav tako postregla z ekipnim kronometrom, Roglič in sotekmovalci pa so se hitro znašli na tleh in etapo končali 40 sekund za zmagovalno ekipo Astane.

Jumbo Visma je bila ena izmed favoritov za zmago v etapi, vendar je razmočen ovinek poskrbel za skupinski padec, vključno z Rogličem in Stevenom Kruijswijkom. V istem ovinku je padla tudi ekipa UAE Team Emirates s Tadejem Pogačarjem.

To je velika skrb za ekipe v tem formatu, če pade en kolesar, lahko pade tudi celotna ekipa. Vendar to na koncu ni bilo preveč pomembno, saj je bil Roglič do konca Vuelte v najboljši formi in je zmagal z več kot dvema minutama prednosti pred Alejandrom Valverdejem.

Ekipe se bodo na kronometer podale v štiriminutnih intervalih, favoriti bodo šli na cesto bolj proti koncu.

V vsaki ekipi je osem kolesarjev, vendar je ključna razlika ta, da se ekipni čas upošteva, ko v cilj pride peti kolesar ekipe. To pomeni, da lahko do trije kolesarji prevozijo ciljno črto nekaj minut za petouvrščenim kolesarjem, kar je pogost scenarij, saj se mnogi žrtvujejo za ekipo z narekovanjem tempa na čelu ekipe.

Podobno kot pri ekipnem zasledovanju v dirkališčnem kolesarstvu se bodo kolesarji izmenjevali v ospredju, čeprav bodo boljši tekmovalci v vožnji na čas opravili večji delež napora, nato pa se sledi umik na začelje, medtem ko bo naslednji član ekipe v vrsti šel v ospredje. Ta cikel se nato ponavlja vse do cilja.

Šibkejši kolesarji pogosto v drugi polovici etape odpadejo, medtem ko si ekipe, ki imajo kolesarja, ki se poteguje za končno zmago, v idealnem primeru želijo, da bi ta kolesar končal med prvimi petimi. Kolesarji, ki v cilj pridejo za prvimi petimi kolesarji, dobijo svoj čas in ne časa ekipe.

Na letošnji Dirki po Španiji bo tako kot leta 2019 prvo rdečo majico oblekel prvi kolesar iz zmagovalne ekipe.

Jumbo Visma se bo na progo podala ob 19.58, predviden prihod v cilj pa je okoli 20.25.

Zmenek z zgodovino

Primož Roglič in njegova ekipa bodo na petkovem ekipnem kronometru, s katerim se bo začela La Vuelta 2022, na cesto zapeljali kot zadnji.

Roglič bo imel kot trikratni branilec naslova tudi čast, da bo dirkal s startno številko 1, poleg tega si prizadeva za rekordno četrto zaporedno krono na Dirko po Španiji.

“To je lep izziv, nekaj drugačnega za začetek,” je o 23,3 km dolgi preizkušnji dejal Roglič. “Imamo vse v tej ekipi, zato gremo jutri tja in vse to preizkusimo na cesti,” je pred etapo dejal zasavski orel.

Foto: A.S.O.

Tudi tokrat bi lahko vreme povzročilo dodatno dramo. Napovedano je oblačno vreme z možnimi padavinami s temperaturami okoli 20 stopinj Celzija, še dodatno pa bi lahko na kolesarje vplival veter. Vsekakor bodo prve tri etape hladnejše, v primerjavi s kasnejšo vročino, ki se obeta v Španiji.

Fotoutrinki z včerajšnje predstavitve ekipe

Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.

Komentari

Vaš komentar