Roglič občasno še čuti bolečine, a si želi spisati zgodovino

Kolesarstvo 18. Avg 202210:28 1 komentar
Foto: Bram Berkien/Jumbo Visma

Le mesec in dva dni po odstopu z Dirke po Francije bo Primož Roglič jutri začel napad na zmago na Dirki po Španiji. Kot je povedal na zadnji novinarski konferenci pred začetkom Vuelte v nizozemskem Utrechtu, občasno še čuti bolečine zaradi padca na Touru. Posebno motivacijo pa mu daje možnost, da se s četrtim zaporednim slavjem vpiše v kolesarsko zgodovino.

“Predvsem je bil po poškodbi potreben čas. Nič se ne zgodi čez noč. Sprva neučakanost te priganja do razmišljanja oziroma obupa, da ne boš več tekmoval. A ko sprejmeš, da se moraš naprej pozdraviti, je to to. V smislu okrevanja in počitka narediš vse. Ko se stvari začnejo obračati, pa dobiš dodatno motivacijo in upanje. Da je tu še Vuelta. Kot vedno rečem zadnji trenutek, sem pripravljen. Zato sem tu. Bomo videli, kaj nam bodo prinesli naslednji dnevi,” je ob medijskih obveznostih o dogajanju v zadnjem mesecu dejal Primož Roglič. Razkril je, da se trenutno počuti veliko bolje kot po padcu, občasno pa še čuti bolečine.

Kot smo v karieri Zasavca že navajeni, se odlično pobere po razočaranjih. Očitno mu je to uspelo tudi tokrat. V Franciji si je želel rumene majice, že drugo leto zapored pa je Tour zapustil predčasno. “Vse sem sprejel, kot je bilo. Opravili smo nekaj analiz, skušali ugotoviti, zakaj se nekatere stvari dogajajo in nekatere ne. Skušal sem biti osredotočen na prihodnost in ne preteklost. Vedno je treba razmišljati o naslednji in ne prejšnji tekmi,” je o ohranjanju motivacije dejal kolesar Jumbo Visme.

Foto: Guliverimage

Želel v Pariz, a ni mogel

Ta je z Jonasom Vingegaardom na francoskih cestah izpolnila dolgoletni cilj – pripeljati rumeno majico v Pariz. Tam si je želel biti tudi Primož, a je pred 15. etapo enostavno prišel do točke, ko je ugotovil, da ne more več nadaljevati: “Sprejel sem situacijo, v kateri sem se znašel. A bil sem super zadovoljen z uspehi ekipe. Z Jonasom se še nisva videla, le po televiziji.” Morda po Vuelti? “Sam se vse odločam v zadnjem trenutku, trenutno ne vem še niti, kje bom dirkal po Španiji. Če sploh še bom vozil letos.”

Podobno kot leta 2019, ko je aktualni olimpijski prvak v kronometru prvič osvojil rdečo majico, se Dirka po Španiji tudi letos začenja z ekipno vožnjo na čas. Roglič pravi, da bo zato začetek zelo pomemben, saj bodo med kolesarji za skupno razvrstitev že po prvem dnevu razlike v sekundah.

Foto: Bram Berkien/Jumbo Visma

“Nismo še preverili kronometra, to bomo storili jutri pred začetkom dirke, ko bo cesta zaprta. Nekaj drugačnega za začetek. Imamo vse, kar potrebujemo za uspeh. Dali bomo vse od sebe. Odločilne in bolj zahtevne etape s težkimi klanci pridejo na vrsto pozneje,” je dejal 32-letnik. Dodal je, da mu je ta disciplina všeč, saj je drugačna in mora za dober rezultat sodelovati celotna ekipa.

Zmenek z zgodovino je dodatna motivacija

Za povrh bodo prvi trije dnevi na Vuelti 2022 potekali na Nizozemskem, domovini Jumbo Visme. To bi rumeno-črnim, že tako velikim favoritom na jutrišnjem moštvenem kronometru v Utrechtu, lahko dalo dodaten zagon: “Upam, da bo nek dodaten ’push’. Vloga favoritov še ne pomeni, da bomo startali s 30 sekundami prednosti, ampak si jih bomo morali izboriti. Naj to pomeni, da bomo dali in pritisnili nekaj več,” pravi Roglič.

Prvi Slovenec na tritedenskih dirkah bo na španski pentlji lovil že četrto zaporedno zmago. Če bi mu poker uspel, bi se na vrhu lestvice zmag na Vuelti izenačil z Robertom Herasom. To mu daje dodatno motivacijo, saj gre za nekaj posebnega. “Po to gremo,” je jasen v napovedi.

Roberto Heras je (zaenkrat) edini s štirimi zmagami na Vuelti. Foto: Guliverimage

Za analizo tekmecev s(m)o zadolženi novinarji

Na poti do zgodovinskega uspeha mu bodo stali močni konkurenti. Toda druga imena, med njimi se najglasneje omenja Belgijca Remca Evenepoela (Quick Step Alpha Vinyl), Rogliča ne zanimajo.

“Če sem iskren, ne razmišljam o ostalih, temveč le o sebi. Na koncu je pomembno, kako se bom jaz počutil in kako se bodo stvari razvijale. Vsi začenjamo z ničle, zato imamo vsi enake možnosti. Remco se ne rabi dokazovati, že večkrat je pokazal, da je zelo močan in hiter fant na različnih terenih. Enako velja za ostale. Upam, da bo Vuelta zanimiva za navijače, da bo spektakel,” je pripomnil. In v slovenščini dodal:

“Za komentiranje in primerjanje enega in drugega kolesarja ste tu novinarji. Jaz sem tu, da najdem svojo optimalno pot skozi to Vuelto. Da skupaj z ekipnimi kolegi naredimo in pokažemo svoje najboljše predstave in tako bomo zagotovo zadovoljni.”

Nič drugačen kot v zadnjih treh letih

Na novinarski konferenci Jumbo Visme sta sodelovala še Mike Teunissen in Robert Gesink. Drugi je z Rogličem sodeloval pri vseh treh zmagah na Vuelti. “Primož izgleda sproščen, smeji se, je v dobri formi. Podobno kot v minulih treh letih. Je na drugem nivoju kot konkurenca, če si nečesa želi, lahko to tudi naredi,” Slovenca kot glavnega favorita za končno zmago vidi njegov moštveni kolega.

Robert Gesink. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje