Zaradi odstopa na Touru bo Roglič na Vuelti še nevarnejši

Kolesarstvo 17. Avg 202216:30 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

V petek se z moštvenim kronometrom začenja še zadnja tritedenska dirka letošnje kolesarske sezone, španska Vuelta. Nanjo kljub kratkemu obdobju, ki je minilo po poškodbi in odstopu na Touru, kot prvi favorit potuje Primož Roglič. Kisovčan bo na Iberskem polotoku branil tri zaporedne zmage. Kaj gre pričakovati od dirke, kako drugačna je Jumbo Visma in zakaj na jugu Evrope ne bo Tadeja Pogačarja, smo se pogovarjali z Valterjem Bončo in Tadejem Valjavcem.

Razmerja na stavnicah pri napovedi zmagovalca Dirke po Španiji 2022 so se močno spremenila, ko je Jumbo Visma v ponedeljek opoldne oznanila, da bo zmage iz let 2019, 2020 in 2021 branil Primož Roglič. Slovenec je na Touru po padcu v 5. etapi vztrajal še dober teden dni, dokler ni pred 15. etapo odšel domov, pozdravit poškodbe.

Te so bile po neuradnih informacijah veliko hujše od videnih, Roglič naj bi si celo zlomil vretence. A tega niso pri Jumbo Vismi nikoli potrdili, po zdravstvenih raziskavah in glede na prikazano na treningih pa so aktualnemu olimpijskemu prvaku za zadnji Grand Tour sezone znova namenili vlogo kapetana.

Hitro bo jasno, ali je pravi

“Težko je reči, kako se je sestavil. So se pa v moštvu odločili glede na zdravniške preiskave in glede na njegovo počutje. To zadnje sicer morda ni najbolje, saj ima zelo visok prag bolečine in zato to ni najboljše merilo, v kakšnem stanju je. V Španijo bo šel dirkat. Verjetno se bo hitro pokazalo, kakšna je pripravljenost. Tudi ostali konkurenti ga bodo napadali, saj vedo, kako nevaren je. Mislim, da bo v dobri formi in če zdrži prvih 10 ali 14 dni, se bo na koncu boril za zmago tako kot prejšnja leta,” o razveseljivi novici za ljubitelje kolesarstva pravi nekdanji kolesar Valter Bonča.

Lov na četrto zaporedno zmago na Vuelti se začenja že v petek. Foto: Guliverimage

Da početje nizozemskih čebel ni nič novega, pa poudarja Tadej Valjavec: “Navajeni smo že, da Jumbo Visma takšne stvari zavija v tančico skrivnosti. Načeloma samo oni vedo, kaj točno se dogaja pri poškodbah in problemih. Računal sem, da bo Primož šel, bomo pa videli, kako bo. Vsekakor se ne gre samo peljat. Na treningih je moral nekaj pokazati, da so mu dali vlogo kapetana. Jumbo Visma je po zmagi na Touru dobila še kakšno stopnjo prepoznavnosti in težnosti in si ni morejo privoščiti malomarnosti ali ’kiksov’. Očitno je Primož dobro pripravljen.”

Mentalno je odstop na Touru prednost

Podobno kot v minulih letih bo Roglič na Vuelti celil rane iz prejšnjih dirk. Leta 2019 je po vseh težavah in tretjem mestu na Giru postal prvi Slovenec z zmago na Grand Touru. 2020 se je pobral po šoku na zadnji dan Toura, lani pa je z olimpijskim zlatom in rdečo majico ’prebolel’ odstop v Franciji. Nikoli se ni pripravljal izključno za boje na španskih cestah.

“Prejšnja leta je bilo zelo podobno, lani je na Touru odstopil še prej. To se mu ne bo poznalo, tudi Vuelta ni tako dolga, saj so etape krajše. Morda bo to celo prednost, saj bo spočit, natreniran pa je dovolj. S psihološkega vidika pa je to, da na Touru ni dosegel pričakovanj, celo dobro. Da bo psihološko še močnejši, saj bo želel nekaj dokazati in bo k dirki pristopil bolj napadalno,” optimistično proti naslednjim trem tednom zre Bonča.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec Dirke po Sloveniji iz leta 1995 verjame tudi v ekipo Jumbo Visme, ki v Španiji sicer ne bo tako zvezdniška kot v Franciji: “Vsi ostali kolesarji ne bodo imeli drugih načrtov in ciljev in se bodo Primožu podredili. Če bo pravi in bo pokazal, da je sposoben.”

Zmagovalec Toura prav na Vuelti opozoril nase

Podobno razmišlja tudi Valjavec, ki Vuelto, na kateri je sam nastopil trikrat, vidi kot odličen poligon za razvoj obetavnih kolesarjev. “Sestava vseh ekip, ne zgolj Jumbo Visme, je povsem drugačna kot na Touru. Dirka po Franciji je dirka vseh dirk in tam vsa moštva nastopajo z najboljšimi. Vuelta pa je v zadnjem času veljala za tritedensko dirko, kjer se prvič preizkusijo mladi in nadarjeni kolesarji. Pri UAE bo prvič nastopal mladi Juan Ayuso. Za sponzorje to ni najpomembnejša dirka na svetu, a fantje bodo vseeno dali vse od sebe. Jonas Vingegaard se je svetu profesionalnega kolesarstva pokazal v Španiji pred dvema letoma, ko je bil odličen pomočnik Rogliča.”

Tadej Valjavec. Foto: Aleš Fevžer

Očitno si želi kolajne na SP

V lovu na zgodovino – štirikrat je v Španiji slavil zgolj Roberto Heras, pa še ta ne zapovrstjo – pa Rogliča tokrat ne čaka spopad s Tadejem Pogačarjem. Ta se je odločil, da se jeseni posveti enodnevnim dirkam, predvsem svetovnemu prvenstvu in Dirki po Lombardiji.

“Ta odločitev me je presenetila, saj sem mislil, da bo želel zmagati vsaj na Vuelti. Pripravljen je dovolj dobro, da bi lahko. A so se načrti spremenili in ga bolj zanima svetovno prvenstvo, kjer bo proga težka. In tam si želi zmagati ali pa vsaj priti med trojico. Dirke na svetovnih prvenstvih so vedno dolge. Ne vem točno, kakšna bo težavnost. Pogačar ne rabi ekstremno dolgih klancev, pač pa le, da je dirka razgibana in težka, s čimer tekmeci odpadajo. Da ne rabi veliko napadati pa vseeno nastane selekcija,” o jesenskih ciljih kolesarja iz Klanca pri Komendi pravi Bonča.

Valter Bonča. Foto: Aleš Fevžer

Treba je poslušati telo

Prav nič pa spremembe načrtov, zastavljenih v začetku leta, niso presenetile Valjavca. “Želje pred sezono so eno, med sezono pa se zaradi prilagajanj spremenijo. Tadej je spomladi zmagal na skoraj vseh dirkah, kjer je nastopil. Tudi na Touru je bil bolje pripravljen kot lani, saj je, kot je dejal, dosegal boljše vate kot lani. Ampak očitno se je našel nekdo, ki je bil boljši in je naredil še večji napredek. To pa po moje ni razlog, da ne bo šel na Vuelto.”

“Načrti so postavljeni, nato pa se prilagajaš telesu, počutju in kako se organizem odziva. Razlog zagotovo obstaja in ga v ekipi poznajo, ni pa treba, da zanj vemo vsi. Tako so se odločili, ima še druge cilje do konca sezone. Pa tudi če ni več ne doseže, je naredil ogromno. Spomladanske zmage, prvi kolesar sveta, drugo mesto v Franciji … Tudi na svetovnem prvenstvu pa bo med favoriti, saj je že večkrat dokazal, da je uspešen na zahtevnih in tudi manj zahtevnih trasah,” je še dodal 45-letni Gorenjec, ki je najvišje v skupnem seštevku Dirke po Španiji končal ob svojem debiju na Pirenejskem polotoku. Leta 2002 je bil 18.

Tudi letos na španskih cestah ne bo obračun Roglič-Pogačar. Edinkrat smo ga videli 2019. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!