Kalvarija kolesarskega zvezdnika dobila srečen konec

Kolesarstvo 26. Sep 20229:12 0 komentarjev
Foto: Profimedia

V kolesarskem svetu še vedno odmeva neverjetna drama Nizozemca Mathiueja van der Poela. Eden glavnih favoritov za naslov svetovnega prvaka je noč pred cestno dirko v Wollongongu v Avstraliji preživel na policijski postaji, potem ko je izgubil živce v hotelu, ko sta mu na vrata ponoči trkali 13- in 14-letnica. Zdaj je njegova zgodba dobila epilog: 1500 dolarjev kazni in vrnjen potni list, tako da se lahko zvezdnik skupaj s preostankom nizozemske reprezentance že danes vrne v domovino.

Medtem ko so ostali tekmovalci pred nedeljsko cestno dirko na svetovnem prvenstvu v Avstraliji mirno počivali, se je v hotelu Grand Parade Brighton-Le-Sands v Sydneyju, kjer je bila nastanjena nizozemska reprezentanca, odvijala prava mala drama. Mathieu van der Poel je šel zgodaj v posteljo, a so ga pri spancu motili ‘glasni sosedje’, kot je sam opisal dve najstnici, ki naj bi neumorno trkali na njegova vrata.

Štirikratni svetovni prvak v ciklokrosu je nato po besedah iz poročila policije izgubil živce in je 13- in 14-letnico porinil stran od vrat, pri čemer naj bi ena udarila v steno, druga pa je padla po tleh in si poškodovala komolec. Vse to je videlo hotelsko osebje in poklicalo policijo, ta pa ga je odpeljala na policijsko postajo Kogarah. Van der Poela so po plačilu varščine izpustili, obdržali pa so njegov potni list. V hotel se je vrnil šele okrog 4. ure zjutraj, na dirki pa je nato, verjetno tudi zaradi mentalnih posledic dogodka, po dobrih 35 kilometrov kolesarjenja odstopil.

Zgolj denarna kazen

Za svoje dejanje bi se moral nizozemski šampion zagovarjati jutri, a je njegovemu odvetniku obravnavo uspelo prestaviti na dan prej. Sodnik na lokalnem sodišču v Sutherlandu je dogodek videl kot nedvomno resničen, zato je Van der Poelu namenil plačilo 1500 dolarjev kazni: 1000 za deklico, ki je padla po tleh in 500 za tisto, ki je zadela v steno. Odločitve sodišča van der Poel ni želel komentirati.

“Vzel je pravico v svoje roke. Po besedah sodnika tega ne bi smel storiti nikoli, pač pa bi moral poklicati hotelsko varnostno službo. Da je Nizozemec profesionalni kolesar in ga je naslednji dan čakala pomembna dirka, nima nobene zveze s početjem in odločitvijo,” so dogajanje povzeli pri nizozemskem portalu Wielerflits.

Van der Poelov odvetnik se je na odločitev sodišča pritožil, ključno pa je, da je bil zmagovalcu ene etape na lanski Dirki po Franciji vrnjen potni list. Standardna procedura v Avstraliji namreč določa, da mora posameznik ob aretaciji svoje dokumente predati za šest tednov.

A ker je bila odločitev na sodišču sprejeta in je pravnomočna, se lahko Van der Poel, verjetno še vedno pretresen zaradi vsega dogajanja, vrne v domovino. Nizozemci so deželo tam spodaj zapustili danes ob 10. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!